Hlavní obsah

Omlouvali se a ještě v noci prchali před zlobou do Lotyšska. Taková byla noc Turků po kvalifikační prohře

Istanbul

Ještě že měli naspěch, ještě že hned v noci odlétali k dalšímu pokračování kvalifikace do Lotyšska. Jinak kdoví, jak by Turci doma dopadli a jaké peklo by na ně po prohře s českou reprezentací čekalo. Takhle před ním uletěli. I obrovský zbožňovaný a nedotknutelný trenér Fatih Terim, od něhož se při návratu k národnímu mužstvo čekalo, že po osmi nuzných letech dovede tým půlměsíce na velké slavnosti fotbalu do Francie. Jenže po dvou odehraných zápasech nemají Turci ani bod a se strašidelným skóre 1:5 jsou ve skupině A poslední.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Rozzlobený turecký kouč Fatih Terim.

Článek
Fotogalerie

I proto se po páteční prohře s českou reprezentací omlouvali nejen fanouškům, ale všemu tureckému lidu. I proto tolik lítosti, kterou projevoval jak trenér, tak i jeho svěřenci, největší hvězda Arda Turan jako první z nich.

Arda Turan: Co se to ksakru dělo?

„Chtěli jsme v těchto dnech potěšit celou naši zem, teď nezbývá, než se omluvit a přijmout odpovědnost," netajil, jak moc ho porážka rmoutí.

„Ale my si nezasloužili prohrát. Měli jsme velké šance hlavně po prvním gólu. Kdybychom alespoň jednu z nich proměnili, mohlo být všechno jinak," přidával se Ulmut Bulut, jenž vstřelil vedoucí branku Turků. První a v kvalifikační konfrontaci s českou reprezentací jediný.

„Snažíme se, jenže co se do ksakru dělo a děje, když jsem faulovaný v pozici, po níž měl přijít zcela stoprocentně přijít trest a rozhodčí nic?! neodpustil si Arda Turan připomenout situaci v závěru první půle, kdy ho Vácha v šestnáctce fauloval, ale švédský sudí pokutový kop neodpískal.

Trenér: Pojďmě najít tureckou morálku

„Po zápase na Islandu jste mohli považovat má slova o naší dobré hře za výmluvu, ale proti Čechům jste všichni viděli, že jsme do přestávky hráli skutečně velice dobře. Ba přímo úžasně, za což musím hráčům gratulovat. Měli jsme pět šest velkých brankových příležitostí, zatímco soupeř ani jedinou," odmítal trenér Fatih Terim vinit z prohry hráče, natož je snad kritizovat.

„Druhá půle v našem podání už tak dobrá nebyla, ale přesto jsme měli další příležitosti. Jenže po druhém obdrženém gólu jsme psychicky klesli, což se projevilo i výkonu a kondici," přiznával, ještě než se vydal se svými svěřenci k autokaru, který je vezl na istanbulské letiště, aby nabrali kurs na Lotyšsko.

„To je teď náš cíl. A nebude snadný, protože nás tam čeká těžké utkání. I malé týmy už jsou dobrými týmy, což třeba právě dnes dokazoval Kazachstán, který v Holandsku dlouho 1:0 vedl. A s Lotyši to bude podobné. Nemáme zatím v kvalifikaci ani bod a pronásleduje nás i pohled na skóre, ale pojďme najít naši tureckou morálku. Pojďme tam vyhrát a všechno se zlomí," burcoval Fatih Terim hráče, fanoušky i všechny Turky.

„Víme, že dva nejlepší celky ze skupiny postoupí a třetí půjde do baráže. A také víme, že nás stále čeká osm zápasů a tudíž možnost získat 24 bodů. Budeme hrát tak, abychom je získali," ujišťoval i Ulmut Bulat. „Nejdříve ze všeho ale vyhrajme v Lotyšsku."

Zvítězí reprezentace ČR i v pondělním kvalifikačním zápase v Kazachstánu?
Ano
80,4 %
Duel skončí nerozhodně
13,9 %
Vyhrají domácí
5,7 %
Celkem hlasovalo 44679 čtenářů.

Reklama

Související témata: