Hlavní obsah

Rosického už lýtko nebolí. Během přípravy na Kazachy hodinu prospal, žertoval Vrba

zp (Astana)Sport.cz

Kvalifikační tažení české fotbalové reprezentace bude sice v Kazachstánu pokračovat v pondělí večer na hodně nezvyklé umělé trávě, úvahy trenéra Pavla Vrba o volbě taktiky či snad složení mužstva prapodivný koberec položený pod střechou Astan Areny ovšem neovlivní. „Já na to ohledy rozhodně neberu. Naši legionáři se s umělou trávou za celou kariéru mnohdy vůbec nepotkají, fotbalisté z tuzemské ligy na umělce trénují v zimě. Bude tedy na hráčích, jak se s podmínkami srovnají,“ pravil kouč české reprezentace ještě před tím, než dal povel k zahájení oficiálního předzápasového tréninku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický.

Článek
Fotogalerie

Češi si vyzkoušeli umělý trávník v Astaně.

Zapojili se do něho všichni. Dokonce i kapitán Tomáš Rosický, který po anabázi z Istanbulu do Astany při prvním regeneračním tréninku jen obíhal hřiště a lehce se protahoval.

„Přivezl jsem si z Istanbulu nakopnuté lýtko a nechtěl jsem riskovat. Všechno by ale mělo být do zápasu s Kazachy v pořádku," uklidňoval Rosický všechny kolem sebe.

Kvalifikační zápas Kazachstán - ČR se hraje v pondělí v 18 hodin SELČ, řídí ho Fin Gestranius, přímý přenos vysílá ČT Sport. Na Sport.cz sledujte on-line reportáž.

Kouč Vrba klidný byl, protože věřil, že kapitán jeho týmu se do pořádku dá. A navíc - o sestavě pro pondělní duel prý zatím příliš nedumal, neboť od páteční konfrontace s Turky uteklo až příliš málo času.

Informace už do hráčů pěchoval

„Netvrdím, že pošlu na hřiště stejnou jedenáctku jako v Istanbulu, ale také neříkám, že v sestavě dojde k nějakým razantním změnám. Teprve uvidím, protože hráči ještě pořád cítí páteční střetnutí a následný přesun v nohách," pravil diplomaticky Vrba.

Jeho svěřenci sice bitvu s Turky v těle mají, to ovšem trenérovi nezabránilo, aby je posadil před video a začal do nich pěchovat informace o kazašských fotbalistech.

„Trenér měl ale málo času. Nebojím se ovšem, že by to v den zápasu všechno nedohnal a poznatky o soupeři do nás nenacpal," nevěděl zřejmě Rosický, co z první válečné porady prozradit a vynést na světlo světa.

„Tomáš ale hodinu prospal," namítal trenér, že taktická příprava vycházející z přechozích kvalifikačních duelů Kazachů s Lotyši a Nizozemci byla dlouhá dost a dost a jeho svěřenci se mohli dozvědět mnohé.

Vrba: V ofenzivě jsou Kazaši šikovnější

„V Holandsku předvedli v pátek dobře organizovanou obranu a čekání na brejky. Podle mého mají v ofenzívě šikovnější hráče než v zadních řadách," rozděloval se Vrba o to, co ze studia předchozích utkání Kazachů vypozoroval. „A to ještě jejich trenér některé hráče nepostavil a šetřil je na zápas s námi."

Ani předzápasové taktizování nic neubírá na trenérově víře, že i ve třetím díle kvalifikace o EURO 2016 se svým týmem uspěje a odveze tři body i z hodně nezvyklé umělé trávy v Astaně.

„Vyhrát chceme, což ale znamená, že v útočné fázi si musíme počínat aktivněji, než v první půli v Istanbulu, a výrazněji, než v poločase druhém. A ani umělá tráva na tom nemůže nic měnit. Jiné možnosti tady prostě nejsou, a je proto lepší hrát na umělce, než někde na hlíně," pravil Vrba se stejným odhodláním, jaké prýští i z jeho svěřenců.

„Jsme skromní, protože v kvalifikaci je každý bod důležitý, ale přesto věřím, že jich v Astaně uhrajeme co nejvíc," přidával promptně.

Měly by se hrát zápasy evropské kvalifikace na umělém povrchu?
Ano
3,4 %
Ne
82,3 %
Na povrchu hřiště nezáleží
14,3 %
Celkem hlasovalo 39173 čtenářů.

Reklama

Související témata: