Hlavní obsah

Uprostřed stepi hlavně spali a regenerovali. Klíčem k úspěchu bylo odstranit tureckou únavu

Astana

Odpočinek a odstranění únavy byla hned po bídném stavu umělé trávy nejskloňovanější témata ve výpravě české fotbalové reprezentace před pondělním duelem kvalifikace mistrovství Evropy 2016 v Kazachstánu. Svěřenci Pavla Vrby měli jen dva dny na regeneraci po pátečním vítězství v Turecku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tomáš Rosický v souboji s tureckým reprezentantem Selcukem Inanem.

Článek
Fotogalerie

Češi si vyzkoušeli umělý trávník v Astaně.

„Jde o hodně krátkou dobu. Ale udělali jsme maximum. Zázemí je všude špičkové, součástí realizačního týmu jsou dva maséři a dva fyzioterapeuti," říkal trenér národního mužstva. Ve výpravě je i kuchař, aby v Kazachstánu dohlédl na přípravu stravy v hotelu a nedošlo k nějakému nedopatření.

Program týmu byl maximálně uzpůsoben náročnému cestování. Výprava bydlí v superluxusním hotelu, kde má k dispozici nejlepší možnosti regenerace. S ní začala vlastně už v Istanbulu. „Michal Kadlec nás vzal po pátečním utkání do šatny Fenerbahce, kde mají bazén s ledovou vodou, do něhož jsme se naložili. A po hlavě jsme od Turků nedostali," smál se útočník David Lafata.

„Komerčně je pro UEFA zajímavé hrát kvalifikaci šest dnů, tudíž rozumím jejich kroku. Stejně nezbývá než rozhodnutí o časovém programu respektovat. Ale jeden den navíc by nám hodně pomohl," říkal Vrba, který byl už při angažmá v Plzni proslulý tím, že se nebránil anglickým týdnům, ale lpěl právě na třech dnech volna mezi zápasy. „Je to nezbytný čas nutný pro důkladnou regeneraci. Několikrát se to potvrdilo. Pokud jsme měli po utkání volno jen dva dny, nevypadali jsme optimálně a v zápasech jsme se trápili. Pokud bylo volno tři dny, neměli jsme problémy," vysvětloval Vrba.

Osm hodin na cestě

V Astaně může být nemalou překážkou i časový posun. „Není snadné se s ním vyrovnat. Já nebo Tomáš Rosický létáme s kluby na přípravné turné do USA či Asie, ale kluci z ligy takové zkušenosti nemají. Jde o faktor, který může duel ovlivnit. Čtyřhodinový rozdíl není malý a každý reaguje jinak," strachoval se brankář Petr Čech.

„Byl to velký skok. V Istanbulu jsme vstali za tmy a přistáli v Astaně opět za tmy. Únava je veliká," přiznal obránce David Limberský. „Osm hodin na cestě hned po zápase nebylo optimálním programem, ale nebylo jiné řešení. Všichni jsme hodně spali," vyprávěl kapitán Tomáš Rosický, než se v neděli vpodvečer zapojil do tréninku.

Ten sobotní vynechal, protože měl problémy s lýtkem. „Nechtěl jsem to pokoušet," vysvětlil. „Zbytek týmu je v pořádku. A rovněž Tomáš bude připravený," ujišťoval Vrba. Na pondělí nachystal důkladný rozbor protivníka. „Poprvé v kvalifikaci se mění role. Kdybychom nebodovali, zklamání by bylo veliké. Z úvodních tří zápasů jsme si nejvíce věřili právě na Kazachstán," přiznával Vrba, že by nerad skvělý rozjezd pošpinil zaváháním uprostřed stepi.

Zvítězí reprezentace ČR i v pondělním kvalifikačním zápase v Kazachstánu?
Ano
80,4 %
Duel skončí nerozhodně
13,9 %
Vyhrají domácí
5,7 %
Celkem hlasovalo 44679 čtenářů.

Reklama