Hlavní obsah

Když pálí Bořek spasitel, Česko slaví triumf. Sparťanský záložník se pyšní skvostnou bilancí

Astana

Tři kvalifikační zápasy, tři góly! V boji o ME 2016 nemá česká fotbalová reprezentace spolehlivějšího střelce. Záložník Bořek Dočkal se prosadil v každém utkání bojů o francouzský šampionát. A platí pravidlo, že když skóruje, Češi slaví triumf.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Tomáš Sivok (vlevo) gratuluje střelci Bořku Dočkalovi ke gólu v utkání proti Kazachstánu.

Článek

Jeho produktivita v národním dresu je skvostná. Dal pět gólů ve třinácti reprezentačních zápasech. Rozvlnil síť Slovenska při reprezentačním debutu (3:0), následně se gólově prosadil proti Bulharsku (1:0), Nizozemsku (2:1), Turecku (2:1) a naposledy v pondělí v Kazachstánu (4:2).

„Jde prostě jen o takové období. Ale je fakt, že jsem si v reprezentaci po trefě v první kvalifikační bitvě do sítě Nizozemska hodně věřil. Sebevědomí jsem prodal v Turecku a i proti Kazachstánu," usmál se Dočkal, když rekapituloval průběh bitvy v Astaně. „Normálně bych totiž v pozici, z níž jsem skóroval, asi nestřílel a volil bych jiné řešení," přiznal Dočkal.

„Jeho trefa nám ohromně zápas ulehčila. Věděli jsme, že potřebujeme jít do vedení, abychom hru domácích narušili a měli více prostoru, což se stoprocentně naplnilo," usmíval se útočník David Lafata, který Kazachstánu sebral vítr z plachet při sílícím tlaku domácího mužstva.

Základ Lafatova gólu byl u Limberského

Parádně si zaběhl za obranu a skóroval. „Základ byl už v tom, že David Limberský míč nevracel před branku, ale do křídla na Kadeřábka. A já jsem věděl, že on je v nábězích skvělý. Tušil jsem, kam míč pošle, instinktivně jsem si seběhl do daného prostoru. Nebylo to snadné, jak vypadalo. Míč děsně skákal. Maximálně jsem se koncentroval, abych nepřestřelil," připustil útočník, že v daném okamžiku těžil ze spolupráce s klubovým parťákem.

Ostatně sparťanská legie zařídila tři góly ze čtyř. „Nebylo to tak těžké s ohledem na fakt, že nás v základní sestavě bylo pět," smál se Lafata a zdůrazňoval, jak moc se mu ulevilo, že český tým zvládl bitvu na umělém trávníku. „Měli jsme obavy. Sice jsme na ploše dvakrát trénovali, ale v počátku bylo hodně ztrát zapříčiněno právě umělkou. Odskok byl zcela nepředvídatelný. Sám jsem párkrát řešil špatně situace, které bych na přírodní trávě zvládl lépe," přiznával Lafata.

Odskok byl nepředvídatelný

Doufal, že skvělý start dodá týmu ještě více síly do listopadové bitvy s Islandem. „Musíme potvrdit skvělý rozjezd," přál si. Stejně jako Dočkal, který odmítá roli českého spasitele, byť ještě při přípravě s USA byl jen v roli náhradníka. Naskočil na posledních jedenáct minut. Prohru neodvrátil, ale trenér jej následně vždy zařadil do základní sestavy. A Češi jen vítězí.

„Necítím se jako nějaký spasitel. Nejde přeci o mě. Když budeme vyhrávat, budu mi fuk, pokud nebudu mezi střelci. Vždyť už v přípravě jsme si vytvářeli mnoho šancí, jen jsme je neproměňovali," přemítal šikula Dočkal.

Reklama