Hlavní obsah

Udělali jsme tři velice dlouhé kroky k Francii, lebedil si Čech, ač ho z umělky bolely kotníky

Radek Malina (Astana)Sport.czPrávo

Šest minut dělilo brankáře Petra Čecha od prvního čistého konta v novém kvalifikačním cyklu. V Kazachstánu při pondělní třetí bitvě o evropský šampionát ve Francii však český gólman nakonec dvakrát lovil míč ze sítě. „Hlavní je, že máme tři body," nedělal si zkušený borec těžkou hlavu s faktem, že nula na jeho kontě nevydržela.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Soustředěný výraz Petra Čecha.

Článek
Fotogalerie

Mrzí vás hodně, že se nepodařilo zápas v Kazachstánu dohrát bez inkasované branky?

Nemrzí, protože máme tři body. Výsledek je příznivý, ač jsme dostali dva góly po rohových kopech. Je škoda, že jsme dvě standardní situace neubránili, ale měli jsme celou dobu náskok, tahali jsme pořád za delší konec. Dvě branky v naší síti vliv na výsledek neměli, což je pochopitelně důležitější.

Šlo z vašeho pohledu situace při rohových kopech Kazachů řešit jinak?

První gól byl náhodný. Balón vlastně letěl už směrem od branky, jenže bohužel trefil Bořka Dočkala, od něhož se odrazil k hráči Kazachstánu přesně před branku. Při druhém rohu je třeba uznat, že domácí situaci skvěle sehráli. Natlačili nás všechny na přední tyč, odblokovali a hráč vyběhl úplně volný. Doplatili jsme na basketbalový blok, který si příště musíme ohlídat. V pokutovém území ho při útočných situacích užívá stále více týmů.

Kazachstán měl kromě dvou gólů spoustu náznaků šancí a několikrát se dostali jeho hráči do velmi nadějně vypadající situace. Byl jste v klidu nebo trnul o výsledek?

Abych byl upřímný, domácí si gól zasloužili. V druhém poločase, když neměli co ztratit a hráli vabank, si vytvořili pozice, kdy se dostali do zakončení. V prvním poločase měli takové pološance, které špatně řešili. O přestávce jsme si říkali, že je třeba dát třetí gól. Pokud by Kazaši náhodou vstřelili kontaktní gól, hodně by je to motivovalo a měli bychom velký problém. Rozhodl okamžik, kdy domácí nastřelili boční tyčku a my jsme z protiútoku vstřelili třetí gól.

Poměrně často jste se zapojoval do rozehrávky. Šlo o záměr nebo situace vyplynuly z průběhu hry?

Domácí byli v záloze roztažení po celé šířce hřiště a jejich obránci jsou hodně vysocí, tudíž jsme mohli hrát na dlouhé a odražené míče, což by však byla výhoda spíše pro Kazachstán, tudíž jsme chtěli hřiště roztáhnout i za cenu rozehrávky až z mé pozice. Většinou se to dařilo.

Jak jste se po dvou tréninkových jednotkách vypořádal s umělou trávou, na níž se zápas hrál?

Pohyb je jiný. Hlavně pro hráče, kteří pravidelně na umělce nenastupují. I nápor na klouby a šlachy je odlišný. Já jsem toho tolik nenaběhal, ale stejně cítím, jak mě bolí kotníky. Nechtěl bych být v kůži kluků, kteří běhali devadesát minut. Ale všichni jsme snad přežili bez zranění. Co se týče kontroly míče, vypořádali jsme se s utkáním dobře. Z hlediska pohybu je třeba uznat, že domácí byli lepší. S jejich pohybem jsme měli v druhé polovině trošku problémy. Ale tři body máme, což je hlavní.

Po třech zápasech kvalifikace má český tým devět bodů. Lépe boj o Francii rozehrát nešlo. Přiblížili jste se spoluhráči účasti hodně?

Úvod je vážně skvělý. Udělali jsme tři velice dlouhé kroky. Ale pořád je devět bodů málo na postup. A čeká nás mnoho těžkých zápasů. Každopádně jsme se posunuli do velice příjemné pozice. Získali jsme body navíc. Je třeba potvrdit je nyní doma.

Reklama

Související témata: