Hlavní obsah

Byli jsme maximálně produktivní. A cítíme se jako v pohádce, radoval se kanonýr Lafata

Astana

Ač vyhlášený kanonýr, podřídil se útočník David Lafata zcela potřebám fotbalové reprezentace a pro její úspěch v kvalifikačních bojích dřel při střetech s Nizozemskem a Tureckem do úmoru, byť většinou šlo o řeholi bez míče. V pondělní noci v Kazachstánu už se chopil znovu své role. Při prvním vystoupení českého týmu v bojích o mistrovství Evropy ve Francii 2016 coby favorita duelu ukázal na hřišti výjimečný gólový čich a druhou brankou přispěl k vítězství 4:2.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Sparťanská radost v reprezentačním dresu - Bořek Dočkal a David Lafata slaví vedoucí gól českého týmu.

Článek

Byla pro vás branka v pondělním duelu velkou odměnou za nerovné souboje s urostlými zadáky Kazachstánu?

Samozřejmě jsem rád, ale hlavní je vítězství. Hodně nám pomohl rychlý gól. Sice jsme na umělé trávě dvakrát trénovali, ale chvilku nám trvalo, než jsme si zvykli. Hodně jsme kazili přihrávky. Řekl bych, že jsme ze šancí vytěžili maximum. Byli jsme velmi produktivní. Proměnili jsme většinu z nich a některé nebezpečné akce domácích jsme přežili. Máme devět bodů, to je pohádka.

Nebylo vám před druhým gólem v síti Kazachstánu na hrotu poněkud úzko, když jste viděl, jak se domácí borci dostávají do nebezpečně vyhlížejících situací?

Do třicáté minuty jsme Kazachstán k ničemu nepustili, ale pak měli domácí dva auty, které poslali od střídačky až do velkého vápna a to je nakoplo. Vytvořili si závary, lidé se chytli a hnali je. Ale druhý gól je uzemnil a hned po přestávce jsme vlastně přidali třetí branku. Až na rohy v závěru jsme vše zvládli.

Nepředpokládal jste, že vaše trefa přinese rozuzlení zápasu a domácí už rezignují?

Skutečně jsme si to mysleli. Začátek druhé půle ale vypadal všelijak. Domácí pořád hráli s velkou chutí. Ale jakmile dal Láďa Krejčí třetí branku, věděli jsme, že zápas zvládneme a do vítězného konce dovedeme.

Rozhodnutí tak vlastně zařídila sparťanská klika v reprezentačních dresech. Vstřelili jste tři góly ze čtyř.

S ohledem na skutečnost, kolik nás bylo v základní sestavě, to nebylo zase tak těžké.

Přivykli jste rychle stylu, který po vás chce trenér Vrba v národním mužstvu?

Je to něco jiného než hrajeme ve Spartě. Ale myslím, že si zvykáme dobře, když se vyhrává.

V předešlých kvalifikačních zápasech proti Nizozemsku a v Turecku jste hodně pracoval pro mužstvo bez míče. V Kazachstánu už jste se cítil znovu ve své pozici?

V Astaně jsem měl více šancí než v předešlých duelech. Nechci se vymlouvat na umělou trávu, ale na přírodní bychom všichni některé akce vyřešili lépe. Nějaké přihrávky či centry nám utekly. Celkově jsme si však vytvořili větší množství nebezpečných situací ve srovnání s minulými duely, tudíž člověk má větší šanci, že vstřelí gól.

Při druhé vstřelené brance českého týmu jste se ocitl na malém vápně Kazachů zcela sám. Šlo o akci zcela odpovídající vašemu stylu hry?

Vše začalo už u Davida Limberského, který balón dobře vrátil do strany, nikoliv do ohně před branku. Pavel Kadeřábek nabíhal ze zadní pozice a já předvídal, že balón do daného prostoru pošle. Přesně tak to dělá. A vyšlo to.

Pak už jste měl hodně snadnou pozici, že?

No, musel jsem se maximálně koncentrovat, protože míč dost skákal. Snažil jsem se hlavně trefit branku.

Porazí čeští fotbalisté v listopadu doma Island a budou tak na podzim v kvalifikaci ME stoprocentní?
Ano
80,7 %
Ne
19,3 %
Celkem hlasovalo 20499 čtenářů.

Reklama

Související témata: