Hlavní obsah

Ofenzivní přetahovaná? Na tu proti Čechům nemáme, vytýká fotbalistům kazašský tisk

Kazašská fotbalová reprezentace podle tamního tisku nezvládla pondělní utkání evropské kvalifikace s českým týmem po taktické stránce a prohrála 2:4 proto, že se pustila do ofenzivní přetahované. Pokud by se prý domácí hráči déle soustředili hlavně na obranu, tak by v závěru po standardních situacích mohli usilovat o bodový zisk.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Čeští fotbalisté slaví gól v síti Kazachstánu.

Článek

"Před zápasem by lidé asi výsledek 2:4 považovali za přijatelný, ale nyní se zdá, že mohl být i lepší," míní komentář na serveru sports.kz. Podle něj se neměl nechat národní tým strhnout po inkasované brance k ofenzivní snaze příliš brzy a otevírat Čechům prostor pro protiútoky, ze kterých nakonec rozhodli.

"Fanoušci i hráči si začali myslet, že můžeme hrát s Českem vyrovnanou partii, ale oni nás za to potrestali. Možná, že kdybychom déle zůstali u naší taktiky a drželi stav 0:1, tak bychom pak využili ke srovnání některou ze standardních situací, jak se to na konci zápasu dvakrát povedlo," připomněl dva góly Jurije Logviněnka po rohových kopech.

Zápas podle komentátora ukázal, že s týmy na úrovni České republiky se Kazachstán ještě nemůže pouštět do otevřené partie. "Nechci tvrdit, že taková ofenzivní taktika nemá v kazašském týmu právo na život, jen že je v současné situaci ještě neúčinná," poukázal.

Expert Šadijev: Jediným negativem je výsledek

"Ano, můžeme běžet na protivníka s mečem v ruce a zpívat bojovné písně, ale bez pořádného brnění dostaneme další góly. Je sympatické, že se trenér Krasnožan snaží tým naučit i jiné taktické systémy, ale je třeba přijmout fakt, že proti vyspělým evropským celkům to ještě nejde," dodal.

Fotbalový expert Jusuf Šadijev byl více optimistický a ofenzivní snahu chválil. "Jediným negativem na utkání je výsledek. Hra byla dobrá. Samozřejmě se tam objevily chyby, které Češi potrestali, ale jinak se ukazuje, že šel kazašský fotbal nahoru a že má před sebou lepší budoucnost," uvedl ve svém komentáři. "Líbilo se mi, že hráli opravdu fotbal a po takové prohře se nemají za co stydět," dodal.

Ocenil i výkon některých jednotlivců v čele s Bauyržanem Islamchanem. "Kazachstán v něm má konečně hráče, který bude hrát důležitou roli a který se nebojí na sebe vzít odpovědnost," chválil Šadijev. "Opravdu mě tým svým výkonem potěšil. Oproti prvnímu zápasu s Lotyšskem (0:0) bylo utkání s Českem jako nebe a země. Náš tým udělal velký krok kupředu," dodal Šadijev.

Reklama

Související témata: