Hlavní obsah

Staromódní Hiddink je na odstřel. Jako trenér u mě skončil, láteří De Boer

Již po úvodní porážce v Praze nizozemská média bědovala, že osud Oranje je v třesoucích se rukou Guuse Hiddinka. Po pondělní porážce 0:2 na Islandu je na tom 67letý kouč fotbalové reprezentace Nizozemska ještě hůř. Legendární Ronald de Boer dokonce vyhlásil, že Hiddink má staromódní metody a v jeho očích jako trenér skončil. Podle něj se měl mužstva v létě ujmout dobře nachystaný Ronald Koeman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nizozemský trenér Guus Hiddink udílí hráčům pokyny během tréninku v Praze na Letné.

Článek

Ještě v létě jim nebyl dost dobrý bronz z mistrovství světa v Brazílii. Jenže to mužstvo cepoval Luis van Gaal, který soupeře trumfoval originálními trenérskými tahy a Holanďané se proto viděli nejméně ve finále.

Jenže Van Gaal už byl domluvený s Manchesterem United, angažmá v Premier League pro něj bylo velkou výzvou. A tak se reprezentace chopil Guus Hiddink.

„A to byla fatální chyba! Jako Van Gaalův nástupce byl dobře připraven Ronald Koeman," láteří Ronald de Boer, legendární nizozemský internacionál, který spolu s dvojčetem Frankem vytvořil jednu z nejznámějších bratrských dvojic fotbalové historie.

Hiddink je sice velmi renomovaným trenérem, jeho kritici ho však momentálně cupují za živa.

Guus není dobrý vůdce

„Má za sebou velké rekordy. Jeho nápady a metody jsou však již staromódní. Spolu s Koemanem ve Feyenoordu ukázal, že umí dát tým dohromady a zná mentalitu mladých hráčů. Guus je manažerem lidí, se kterými se poplácává po rameni. Jenže tihle kluci potřebují vůdce," poukázal De Boer v rozhovoru pro Sky Sports.

V kvalifikaci mistrovství Evropy 2016 zatím Oranje porazili jen Kazachstán. „Podle mě Hiddink opravdu nemá žádný herní plán. Nedokáže ukázat hráčům směr, jakým se chceme ubírat. Já například chci vidět nabíhající záložníky, kteří v útoku podporují Van Persieho. Nic z toho jsem však neviděl," brblá velký kritik.

„Je mnoho způsobů, jak hrát a co se dá změnit. Tlak na Hiddinka nyní bude enormní, protože kritika ho provázela už před jeho nominací. Koeman byl připraven usednout na Van Gaalovo místo, byl připraven převzít tuto práci. Se vším respektem k Hiddinkovi, má 67 let, ale v mých očích jako trenér skončil," nemá De Boer slitování.

Blamáž, ostuda, nejhorší prohra desetiletí...

A nizozemský tisk mu dává za pravdu. Výbuch na Islandu označuje za blamáž, ostudu, bezmocnost či nejhorší prohru desetiletí.

„Nizozemský tým pod Hiddinkovým vedením je úplně ztracený. Ze třetího týmu z MS se během chvíle stalo ubohé mužstvo v psychickém rozkladu," píše deník De Telegraaf.

„Autoritativní Van Gaal dával hráčům pokyny téměř ke všemu. Arjen Robben a další dělali to, co trenér požadoval. Van Gaalův vliv na tým nebyl doceněn. Až nyní se ukazuje, že mužstvo potřebuje pořádné vedení a nespoléhat se jen na to, že je to třetí tým mistrovství světa. Současný vlídný Hiddinkův přístup nefunguje," hlásá De Volkskrant.

Reklama

Související témata: