Hlavní obsah

Fotbalová válka! Slávista Balaj dostal židlí, bratra šéfa albánské vlády prý zadrželi

Aktualizováno

Je to skandál, který nemá ve fotbale obdoby. Už při losu kvalifikace ME 2016 muselo mnohým zatrnout, když se v jedné skupině objevily Srbsko a Albánie, státy sousedící a těžce znesvářené. Nic na tom nezměnilo ani to, že se v průběhu let mnohá ostří podařilo ohledně bývalé srbské provincie Kosovo zčásti otupit. Průšvih se dal čekat. Spor se z diplomatické úrovně přenesl znovu na bojiště. Na fotbalové.

Konflikt v kvalifikačním zápase mezi Srbskem a Albánií

 
Článek
Fotogalerie

Konflikt v kvalifikačním zápase mezi Srbskem a Albánií.

Nedohráno. To je výsledek vzájemného duelu na stadiónu FK Partizan v Bělehradu. Vše spustil incident na konci prvního poločasu za stavu 0:0. Nad plochou se objevil dron, na němž byla zavěšena vlajka Velké Albánie (části Černé Hory, Srbska, Makedonie, Řecka a celého Kosova, které albánští nacionalisté považují za území náležící Albánii). Pro Srby i zástupce některých dalších balkánských národů nepříjemný symbol.

Srbský útočník Stefan Mitrovič ho ve 42. minutě zachytil, zájem měli i Albánci, strhla se mela, na plochu se dostalo i zhruba dvacet domácích fanoušků. Slávista Bekim Balaj v albánském dresu  dostal židlí od vzteklého diváka. Srbští fotbalisté vedle policie nakonec sami chránili své soupeře. Zejména Branislava Ivanoviče pak Albánci oceňovali. Ale do arény už vkročit nechtěli.

Původce celé akce byl podle domácích zřejmý: Olsi Rama, člen výpravy a bratr albánského premiéra Ediho Ramy. Podle srbských médií byl zadržen ve VIP salónku stadiónu jako podezřelý z přípravy celého incidentu. Krátce před ním prý opustil čestnou lóži. A těsně před pauzou se vše strhlo.

Žádné zadržení se ale podle Ramy neuskutečnilo, pouze policistům předkládal pas. Zatčení popřel i albánský ministr vnitra Saimir Tahiri. "Podle mých informací to je pouhá spekulace," řekl agentuře Reuters s odvoláním na srbské úřady a členy výpravy v Bělehradě.

Zasáhla prý Evropská unie

Srbové i po incidentu chtěli pokračovat. Zoran Lakovič, generální tajemník svazu, prohlásil, že takové byly i instrukce z UEFA. Jenže Albánce nebylo možné dostat na hrací plochu. Někteří prý byli zraněni předměty, které na ně přiletěly už před incidentem z hlediště.

"Přišli jsme sem hrát fotbal, ale byli jsme fyzicky napadeni," uvedl Lorik Cana pro Priština TV Kohavizon s tím, že utrpěl drobný šrám na tváři.

Dodal, že lidé z UEFA vše viděli a že čeká trest pro Srbsko. "Požádali nás, abychom hráli bez fanoušků, ale necítili jsme se dobře. Srbský kapitán Ivanovič je ale pozitivním příkladem. Už před zápasem přišel a řekl nám, že je to jen fotbal," řekl Cana.

Dřímající spor mezi oběma stranami se tak znovu rozhořel. Přitom se zdálo, že na sportovní scéně by mohl být relativní klid. Dokonce nastala před pár dny taková skutečnost, že srbští cyklisté obsazovali přední příčky na tradičním závodě Kolem Albánie (jen Giro a Tour jsou starší), a obešlo se to bez jakýchokoli problémů.

Odjížděli s těžkou policejní ochranou

Albánské mužstvo opustilo stadión Partizanu až o půlnoci a pod těžkou policejní ochranu. Nizozemský delegát UEFA Hari Bin měl údajně k dispozici oba předměty, které způsobily divoké scény. Dron i vlajku, kterou zachytil Mitrovič.

Co přesně bylo na látce zavěšené na dronu? Vlajka tzv. Velké Albánie a také dvě fotografie - na jedné je zakladatel moderního albánského státu Ismail Qemali a na druhé Isa Boletini, další postava albánské historie.

„Nikdy se nic takového nestalo. Pro mě je ústřední otázkou, jak bude reagovat Evropská unie a UEFA. Kdyby někdo rozvinul vlajku Velkého Srbska v Tiraně (hlavním městě Albánie) či Prištině (metropole Kosova), hned by to bylo na pořadu jednání Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl srbský ministr zahraniční Ivica Dačič a pozastavil se nad tím, že podezřelý je bratr předsedy albánské vlády. Srbové zároveň upozorňovali, že čelili tlaku diplomatů EU, kteří žádali vpuštění albánských fandů, ač se mělo hrát bez příznivců hostujícího celku v hledišti.

"To je opravdu brutální zneužití sportu ze strany albánských extremistů," řekl ministr mládeže a tělovýchovy Vanja Udovičić. „Přitom jsme byli dobrými hostiteli, nikde ani stopa nebo náznak incidentu z naší strany. Očekávám, že sama albánská strana odsoudí chování svých extrémistů,“ dodal Udovičić.

Co bude se zápasem dál? Rozhodne disciplinárka UEFA, termín slyšení naplánovala na 23. října. "Po tom, co vše jsem viděl, byl zápas přerušen," konstatoval delegát Hari Bin. Se sudím Martinem Atkinsonem podnikal kroky, aby se dohrálo. "Nechci mluvit o vinících, zašlu zprávu a UEFA rozhodne," dodal na krátké tiskové konferenci po nedohraném utkání.

UEFA už zahájila disciplinární řízení se srbským i albánským fotbalovým svazem poté, co dostala zprávy od delegáta utkání, rozhodčího a ochranky. Domácí svaz byl obviněn z nedostatečného zajištění pořadatelské služby a Srbsku hrozí, že bude hrát příští domácí zápas v kvalifikaci proti Dánsku bez diváků. S Albánci povede UEFA řízení kvůli tomu, že odmítli pokračovat ve hře, a kvůli vyvěšení nepovoleného transparentu.

Incident a politizaci sportu odsoudili šéf UEFA Michel Platini a předseda mezinárodní federace FIFA Sepp Blatter. "Naše hra by se neměla míchat s politikou jakéhokoliv druhu. Noční scény v Bělehradu jsou neomluvitelné," řekl Platini. "Fotbal by nikdy neměl být používán k politickým účelům a poselstvím. Silně odsuzuji to, co se v Bělehradě stalo," sdělil Blatter.

Obě země se ve fotbale střetly vůbec poprvé. Jugoslávie před svým rozdrobením, které započalo v 90. letech, nastoupila proti Albánii naposledy v roce 1968.

Zápas už předem provázela přísná opatření vzhledem k napětí mezi oběma zeměmi kvůli Kosovu. Bývalá srbská provincie, jejíž obyvatelstvo tvoří převážně kosovští Albánci, vyhlásila v roce 2008 nezávislost. Srbsko však tento krok nikdy neuznalo.

Co by měla po incidentu udělat UEFA?
Duel kontumovat ve prospěch Albánie
12,1 %
Nechat zápas opakovat jen před srbskými fanoušky
0,8 %
Nařídit opakování utkání v Srbsku, ale bez diváků
3,3 %
Nechat zápas opakovat na neutrální půdě bez diváků
53,6 %
Nechat duel opakovat na neutrální půdě, ale s diváky
1,1 %
Duel kontumovat ve prospěch Srbska
29,1 %
Celkem hlasovalo 32393 čtenářů.

Reklama

Související témata: