Hlavní obsah

Pelta vzkázal Starkovi: Srovnej si Rogoze, škodí fotbalu

Praha

Předseda FAČR Miroslav Pelta je velmi spokojený s výsledky české reprezentace v kvalifikaci mistrovství Evropy 2016. Zůstává však nohama na zemi a řeší i domácí problémy, k nimž patří například vystupování příbramského funkcionáře Romana Rogoze, byť jej soud zprostil obvinění z korupce. Pelta jeho příbramskému šéfovi Jaroslavu Starkovi vzkázal: „Srovnej si ho.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta

Článek

Po výhře nad Nizozemskem jste říkal, že z dvojzápasu v Turecku a Kazachstánu byste chtěl minimálně čtyři body. Tým jich vybojoval všech šest. To jste určitě na vrcholu blaha...

To máte pravdu, ale nohy mám na zemi. Máme devět bodů ze tří zápasů. Tohle kdyby nám někdo řekl před startem kvalifikace, tak bychom mu řekli, že se zbláznil a doporučili příslušného odborného lékaře... Teď jsme naopak na vítězné vlně, ale s pokorou se musíme připravit na zápas 16. listopadu s Islandem v Plzni. To bude zásadní utkání, protože Island ještě také neztratil ani bod, a nedostal ani gól, má skóre 8:0. Body s ním budou hodně znamenat a určí směr. Naše postupové akcie by byly výrazně větší.

Přes nesporný úspěch jsou ale ve hře týmu i rezervy. Vidíte je vy i trenér Vrba?

Samozřejmě. Třeba v Astaně jsme dostali druhý gól po chybě a určité nekoncentraci. Vedli jsme 3:0, pak 4:1. Jsou tam i jiné nedostatky, proto říkám, že stojíme na zemi a s pokorou jdeme do dalších zápasů. Potěšitelná je naše vysoká gólová efektivita.

S Islandem hrajeme v Plzni, jejíž stadión má kapacitu téměř poloviční než Letná nebo Eden. Nebylo by lepší zápas přeložit vzhledem k velkému zájmu fanoušků na větší stadión?

Rozhodnutí hrát v Plzni, je správné. Fotbal tam zažívá boom, jsou tam skvělí diváci. Určitě vytvoří prostředí, které požene tým za vítězstvím. Pokud byste myslel ekonomický efekt, pak nás zajímá ten konečný za postup, nikoliv dílčí. Nebylo by dobře měnit rozhodnutí o tom, kde se budou hrát další domácí kvalifikační duely.

Co říkáte skutečnosti, že reprezentaci táhnou hráči ze Synot ligy, konkrétně ze Sparty a Plzně?

Z toho mám upřímnou radost. Je to dobrý signál pro Synot ligu, která tak prokazuje, že má vysokou sportovní úroveň. Samozřejmě složení mužstva je věcí trenéra. Můj názor je, že hráči z domácí soutěže jsou hladoví po zahraničním angažmá a uvědomují si, že reprezentace je jedním z kroků k naplnění tohoto přání. Připomíná mi to rok 1996, kdy také hrálo v národním mužstvu hodně hráčů z první ligy a pak se dostali do kvalitních zahraničních klubů, například Poborský nebo Nedvěd, ale i další. Jen doba je jiná.

Tenkrát přivezla reprezentace z mistrovství Evropy stříbro...

To by sice bylo krásné, ale ještě na mistrovství Evropy nejsme. Musíme si přiznat, že náš fotbal za sebou má období, kdy jsme nebyli zcela úspěšní. Nedostali jsme se na světový šampionát do Brazílie, v evropských pohárech máme v této sezóně jen jeden tým. Po třech kvalifikačních zápasech zažíváme nádherné tažení, což je krásný pocit. Postup na šampionát 2016 do Francie je naší prioritou.

Podle Petra Čecha bude k postupu stačit osmnáct bodů, trenér slovenské reprezentace Ján Kozák, jich se svým týmem získal také devět, ale tvrdí, že potřeba bude nejméně třiadvacet. Kolik jich bude potřeba podle vás?

Takhle jsem zatím nepřemýšlel, je to rychlé, expres je rozjetý... Nechci spekulovat, bude záležet na tom, jak si povedou naši soupeři. Až budeme mít tolik bodů, že už náš postup nic neohrozí, pak řeknu, kolik jich bylo potřeba.

Mužstvo se od minulé kvalifikace nijak zásadně nezměnilo. Přesto s ním trenér Bílek neuspěl a navíc ho fanoušci neměli rádi. Vrba sice nevyhrál čtyři přípravné duely, ale lidé mu pořád věřili a tým zabral v pravou chvíli. V čem je mezi nimi největší rozdíl?

Trenér Pavel Vrba byl hodně úspěšný v Plzni, kde působil pět let. Vybojoval dvakrát účast ve skupině Ligy mistrů, postoupil i do Evropské ligy. Odvádí dobrou práci za úsilí a vložené investice do jeho příchodu k reprezentaci. Preferuje domácí hráče, kteří mají zápasovou praxi, čímž nezatracuji zahraniční hráče. Potvrzuje, že v něm něco je, protože i přes výsledkově nevydařené čtyři přípravné zápasy fanoušci oceňovali kvalitu předváděné hry. Vrba má plnou podporu vedení českého fotbalu. Bílek, i když něco vyhrál, byl kritizován za defenzivní fotbal. To první hodnocení je samozřejmě příjemnější.

Slováci si vedou výborně, Češi také. Může to posunout jednání o několik let diskutované společné nejvyšší soutěži?

Skutečně se o tom mluví dlouho a v době, kdy bude hrát Sparta v Bratislavě se Slovanem Evropskou ligu, jsem pozván, abychom na toto téma opět se slovenskými kolegy hovořili. Rád si je vyslechnu, ale naše priority jsou, aby tato soutěž měla pro český fotbal a kluby finanční efekt, aby platila stejná pravidla, co se týká stadiónů, jako u nás. To znamená finanční zajištění soutěže, ale také osvětlení, vyhřívané trávníky, všechna místa k sezení, bezpečnostní podmínky a další věci. Ty rozdíly jsou tam veliké. My už připravujeme koncepci kamerových systémů a identifikace fanoušků na stadiónech, kterou samozřejmě budeme konzultovat s příslušným úřadem pro ochranu osobních dat.

Umíte si představit spolupráci se Slovenskem na širší úrovni, třeba ve formě společného poháru?

Reálněji vidím nějaký Československý pohár, v němž by se utkali vítězové ligy nebo národního poháru. Náš Superpohár, především kvůli termínu a začátku kvalifikací evropských pohárů, zatím nesplňuje očekávání. Ale horizont, kdy by se uskutečnil ten česko-slovenský, neumím říct. Je třeba ho také finančně zajistit. Když se to podaří všechno optimalizovat v krátké době, dovedl bych si představit první zápas už příští rok.

Soud v Příbrami zprostil viny příbramského funkcionáře Romana Rogoze, který byl podezřelý z korupce, nebo pokusu o ni v souvislosti s předloňským zápasem Příbrami v Českých Budějovicích. Co říkáte tomuto rozhodnutí?

Nezávislý soud takto rozhodl, takže je (Rogoz) asi nevinný. Respektuji to a pracuji s fakty. Budu rád, když se takové případy nebudou opakovat, protože fotbalu vyloženě škodí. U pana Rogoze se mi velmi nelíbilo jeho chování v letošním zářijovém duelu Příbrami v Českých Budějovicích. Apeluji na šéfa klubu Jaroslava Starku, aby si ho srovnal. Jeho vystupování musí odpovídat normě chování funkcionáře klubu Synot ligy, to jeho neodpovídá a poškozuje fotbal. Po fotbalové stránce o něm rozhoduje disciplinární komise. Ta je také nezávislá, takže řeknu svůj osobní názor, a ten je, že by měl dostat trest.

Vy máte s Jaroslavem Starkou dobré vztahy. Jak ho chcete přimět, aby si pana Rogoze srovnal?

Myslím si, že na to mám páky. Už tím, že se o takový případ začal zajímat předseda asociace, a není podstatné, zda jsem to teď já, nebo by to byl někdo jiný, je to pro šéfa klubu varovný signál, že se jedná o závažnou věc. Synot liga má slušnou úroveň, nejsou v ní žádné výrazné problémy, bylo by chybou, kdybychom tento produkt poškozovali sami podobnými excesy. Jako předseda mám takové postavení, že v těchto záležitostech mohu říkat a dělat, co chci.

Často kritizovanou osobností v českém fotbale i dlouhodobě Roman Bebr. Je vaším místopředsedou. Jak se vám s ním spolupracuje?

Po pracovní a sportovní stránce je to nejpracovitější člověk z mého okolí. Jestli sám věnuji hodně času českému fotbalu, pak druhým hned za mnou je právě Roman Bebr. Pro mne je příjemným překvapením, má ohromné pracovní nasazení. Přibírá si spoustu věcí, teď například spolupracuje na projektu fotbalových akademií, který připravujeme. Velmi často jsme spolu, což mi umožňuje na něj apelovat i v dalších věcech, protože co chceme všichni, aby byl ve fotbale klid.

Blíží se mistrovství Evropy do 21 let, které se příští rok hraje v Česku. Jak probíhají přípravy a co od šampionátu očekáváte?

Přípravy probíhají podle plánu. Nedávno navštívila stadióny v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti inspekce UEFA a stanovila, co je třeba kde zlepšit. Pracujeme také na finančním zabezpečení akce, které podpoří nejen UEFA, ale i města a regióny. Rozpočet by měl být vyrovnaný. Po sportovní stránce chceme samozřejmě uspět, což znamená získat medaili. Z tohoto pohledu se budeme snažit postavit i co nejsilnější tým. Budeme hledat řešení i co se týká hráčů áčka, které má ale samozřejmě prioritu.

Probojují se čeští fotbalisté na ME 2016?
Ano
86,9 %
Ne
13,1 %
Celkem hlasovalo 3218 čtenářů.

Reklama