Hlavní obsah

Vyloučení Srbska i Albánie z kvalifikace by byl krajní trest, tvrdí člen disciplinárky UEFA Řepka

Praha

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka je i členem disciplinární komise UEFA. Ve čtvrtek odlétá do Švýcarska na pravidelné zasedání, které však bude mít na programu i úterní nedohrané kvalifikační utkání mezi Srbskem a Albánií. Při něm došlo k bitce nejprve mezi hráči obou týmů, a pak i fanoušky z obou zemí. Incident měl politický podtext, když nad stadiónem létal dron s vlajkou Velké Albánie zahrnující kromě území několika balkánských zemí i část Srbska a Kosovo...

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mezi hráči Srbska a Albánie se strhla rvačka přímo na hřišti. Do té se zapojili i diváci.

Článek
Fotogalerie

Albánská vlajka nad stadiónem v Bělehradu.

Jaký lze očekávat verdikt?

Především ve čtvrtek podle mě žádný. Na jednání se teprve budou předkládat zatím dostupné materiály. V těchto hodinách čerpáme informace převážně z médií.

Co se tedy bude na disciplinárce v souvislosti s touto kauzou dít?

Nepochybně bude pověřen disciplinární inspektor, který bude mít za úkol celou záležitost prověřit. To znamená získat co nejvíce informací, podkladů a důkazů, co se na stadiónu v Bělehradě dělo a proč. Tedy jestli je to záležitost špatné organizace zápasu, nebo je to incident, který zavinili jen Srbové, nebo jen Albánci, jaký byl vlastně podíl obou. Inspektor tyto podklady předloží a popíše disciplinární komisi, která je posoudí a rozhodne.

Už v polovině listopadu se hraje čtvrté kolo kvalifikace o mistrovství Evropy. Stihne disciplinární komise do té doby rozhodnout?

Příští zasedání máme až po tomto kole kvalifikace. Do té doby se nic dít nebude, tedy nebudou vyneseny žádné tresty. Navíc v listopadu hraje jen Srbsko s Dánskem, Albánie má volný termín. Vzhledem k závažnosti a politické citlivosti případu nelze dopředu říct, jestli se to stihne. Vyšetřování a posuzování viny může trvat měsíc i déle. "Popravit" někoho takhle narychlo, by nebylo správné a podle mě k tomu ve čtvrtek ani nedojde. V žádném případě však tento složitý případ nebudeme uměle prodlužovat.

Jaké tresty aktérům hrozí?

Nechci spekulovat, protože jejich škála je široká. Může dojít ke kontumaci zápasu v neprospěch Srbska, nebo Albánie, ale existuje i možnost kontumace v neprospěch obou týmů. V rejstříku trestů je uzavření stadiónu na opakované utkání nebo více zápasů, a to jednomu či druhému týmu, ale i oběma. Hrály by bez diváků. Mohlo by dojít i k opakování utkání bez diváků na neutrální půdě. Variant je mnoho.

Může ale dojít i ke krajnímu řešení, tedy vyloučení jednoho nebo i obou zemí z probíhající kvalifikace?

I tato řešení, která jste zmínil, patří k možným vyneseným trestům. Nevěřím však, že by došlo až k této krajní variantě, i když vyloučit ji také nemohu.

Mohou být obě národní federace postiženy i finančně?

Finanční pokutu lze rovněž očekávat, tu mohou dostat nezávisle na jiném trestu. Ani její případnou výši však nestanoví disciplinární komise UEFA bez důkladného projednání případu a posouzení všech podkladů a důkazů, které přinese disciplinární inspektor.

Co by měla po incidentu udělat UEFA?
Duel kontumovat ve prospěch Albánie
12,1 %
Nechat zápas opakovat jen před srbskými fanoušky
0,8 %
Nařídit opakování utkání v Srbsku, ale bez diváků
3,3 %
Nechat zápas opakovat na neutrální půdě bez diváků
53,6 %
Nechat duel opakovat na neutrální půdě, ale s diváky
1,1 %
Duel kontumovat ve prospěch Srbska
29,1 %
Celkem hlasovalo 32393 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Inspektoři