Hlavní obsah

Skandovali "Smrt Albáncům", bylo to peklo, líčí zážitek z Bělehradu slávista Balaj

Ta fotka obletěla celou Evropu. Srbský fanoušek na trávníku v Bělehradě třímá v ruce židli a chystá se jí udeřit albánského fotbalistu Bekima Balaje. Útočník pražské Slavie zažil v úterním kvalifikačním duelu ME možná nejhorší chvíle svého života. „Nebylo to o fotbale, každý viděl, co se stalo,“ řekl Balaj ve středu večer po příletu do Prahy.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský fanoušek se snaží zasáhnout židlí albánského útočníka Bekima Balaje (č. 19) během kvalifikačního utkání o postup na ME 2016 v Bělehradu.

Článek
Fotogalerie

Albánská vlajka nad stadiónem v Bělehradu.

Ostatně, že fotbal bude na vedlejší koleji, poznal ihned po příletu do Bělehradu. „Byli jsme pod neustálým dohledem bezpečnostních složek, hlídali nás na každém kroku. Vůbec to nevypadalo, že jsme přijeli hrát fotbal," podotkl Balaj. Když dorazil s týmem na stadión, dopadla prý na něj nenávistná atmosféra. „Fanoušci začali křičet odporné chorály, dokola na nás řvali: Smrt Albáncům. Byla to hrůza, byli jsme pod obrovským tlakem," vyprávěl někdejší sparťan.

To nejhorší však mělo teprve přijít. V závěru prvního poločasu se nad hlavami hráčů začal snášet na dálku řízený dron nesoucí vlajku Velké Albánie. Srbský obránce Stefan Mitrovič se ji snažil chytit a začala mela...

„Když přilétlo to letadýlko, stadión byl v jednom v ohni, bylo to peklo. Očekával jsem, že rozhodčí vlajku převezme, odnese ji a zápas bude pokračovat. Jenže to se nestalo, srbský hráč ji strhl, stadión řval nadšením, museli jsme jako Albánci reagovat," uvedl Balaj, který se za pár okamžiků zmocnil vlajky a upaloval do kabin. Cestou ho však napadl fanoušek se židlí. „Naštěstí jsem tam stihl dát ruce, netrefil mě do hlavy. Běžel jsem pak rychle pryč," popisoval.

Se spoluhráči se už poté na trávník odmítli vrátit, neboť se obávali o svoji bezpečnost. „V takových podmínkách nebylo možné pokračovat, byl to nenormální zápas. V kabině jsme zůstali další tři hodiny, prohledávala nás dokonce policie. Asi si mysleli, že se někdo z hráčů nebo realizačního týmu podílel na akci s vlajkou. Pak jsme konečně odjeli na letiště," usmál se hořce Balaj. Událost nezůstane bez odezvy UEFA. Jaký verdikt útočník očekává? „Trest pro Albánii by postrádal logiku, neměli jsme na stadiónu žádné fanoušky, byli jsme tam sami hráči a pár lidí z federace. Očekávám kontumaci v náš prospěch," uzavřel.

Co by měla po incidentu udělat UEFA?
Duel kontumovat ve prospěch Albánie
12,1 %
Nechat zápas opakovat jen před srbskými fanoušky
0,8 %
Nařídit opakování utkání v Srbsku, ale bez diváků
3,3 %
Nechat zápas opakovat na neutrální půdě bez diváků
53,6 %
Nechat duel opakovat na neutrální půdě, ale s diváky
1,1 %
Duel kontumovat ve prospěch Srbska
29,1 %
Celkem hlasovalo 32393 čtenářů.

Reklama

Související témata: