Hlavní obsah

Krejčí spěchal z Kazachstánu za lvíčaty, bez bonbónků z áčka se Dovalil sotva obejde

Praha

Jen žádnou paniku, k té není důvod. Fotbalová reprezentace do 21 let je stále ve stadiu zkoušení, aby na domácí mistrovství Evropy v příštím roce vybrala správné hráče. Úterní domácí porážka 0:1 s třetiligovým výběrem Itálie nicméně ukázala, že lvíčata nadále trápí slabá produktivita. Bez pomoci hráčů, kteří povýšili do Vrbova áčka, se trenér Jakub Dovalil jen těžko obejde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí a spol. budou v červnu nesjpíš na roztrhání.

Článek
Fotogalerie

Duel s Italy sledoval nejen kouč nároďáku Pavel Vrba. Do Ďolíčku po návratu z Kazachstánu spěchal třeba také Ladislav Krejčí.

„Hned po zápase za námi Láďa přišel do šatny. Kluci z áčka se nám určitě nebudou smát, že oni vyhráli a my prohráli. Přejeme si navzájem a je paráda, že áčko začalo kvalifikaci bez ztráty bodu," ujišťuje Krejčího sparťanský spoluhráč Jakub Brabec, kapitán lvíčat.

Spolu se záložníkem Krejčím si Vrba pravidelně bere také obránce Pavla Kadeřábka a útočníka Matěje Vydru, do širšího kádru áčka patří také obránce Tomáš Kalas a útočník Václav Kadlec. To je pětice, která by kouči jedenadvacítky přišla víc než vhod. S ní by se údernost a produktivita mladíků měla zvednout.

Dovalil zatím stále zkouší

„Čas se krátí, ale pořád ještě nějaký máme, proto stále zkoušíme. Slabší finální fáze mě nestraší. Děláme, co můžeme. Nějací hráči se zaslouženě posunuli do áčka, my vybíráme z domácí ligy. Určitě nemáme špatné hráče, ale souvisí to se statistikou v lize, kde také nejsou produktivní. Když to není v lize, těžko to může být v reprezentaci," poukazuje trenér Jakub Dovalil.

Pokud jde o výpomoc zmíněné pětice, sami hráči se startem na výjimečném domácím šampionátu počítají. Problém je však termínový. Turnaj v České republice začne 17. června. A áčko hraje ještě 12. června na Islandu, s nímž momentálně vede svou skupinu. Už teď je jasné, že Vrba bude na ostrově gejzírů potřebovat mužstvo v kompletním složení.

O posilách se rozhodne těsně před turnajem

„Koho by nám mohli uvolnit, o tom se zatím nebavíme. Musíme být všichni rádi, že se áčku vstup do kvalifikace povedl. Ale my máme svoje problémy. Vedeme samozřejmě diskuse, jakým směrem se to bude ubírat, ale stejně se rozhodne až těsně před šampionátem. Musíme být nachystaní zvládnout turnaj s hráči, které teď na srazech máme. Pokud přijdou kluci z áčka, bude to bonbónek," uvědomuje si Dovalil.

Malé EURO bude zároveň kvalifikací na olympijské hry, český tým by se měl v domácím prostředí představit v co nejsilnějším složení. Krejčímu a spol. tak nejspíš nezbyde, než z Islandu rychle spěchat na sraz lvíčat.

Létající Dzagojev stihl obojí

„Teď máme ještě čas, tuto otázku dotáhneme před jarním pokračováním kvalifikace dospělých," avizuje Petr Fousek, šéf organizačního výboru mistrovství Evropy U21.

Rychlý přesun z áčka k jedenadvacítce by ostatně nebyl žádnou výjimkou. „Na minulém šampionátu to předvedl třeba Rus Dzagojev. Hrál kvalifikaci za áčko, v prvním zápase jedenadvacítky chyběl, ale druhý a třetí zápas ve skupině už odehrál. Možné to je, jde jen o to, zda je to vhodné. Dzagojev za týmem přiletěl a zvládl to," poukazuje Fousek.

Již 6. listopadu se v Praze uskuteční slavnostní los mistrovství Evropy, při němž bude osm účastníků turnaje rozděleno do dvou skupin. Z baráže postoupily Itálie, Srbsko, Anglie, Dánsko, Německo, Portugalsko a Švédsko.

Český tým bude nasazen a všechny své zápasy sehraje v Praze. Druhá skupina proběhne v Olomouci a v Uherském Hradišti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články