Hlavní obsah

Platini se bojí dalších dronů, mohou shazovat bomby. Ve fotbale navíc chystá bílou kartu

Paříž

Bezpilotní letouny nesoucí bomby mohou v budoucnu způsobit při fotbalovém utkání katastrofu. S touto hrozivou teorií přišel po kvalifikačních nepokojích v Bělehradu prezident Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini. Francouzský funkcionář a někdejší skvělý záložník také zvažuje zavedení nového pravidla - udělování bílých karet.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini se bojí dalších bezpilotních letounů nad fotbalovými stadióny.

Článek

Vlajka Velké Albánie nad stadiónem v Bělehradu.

Konflikt v kvalifikačním zápase mezi Srbskem a Albánií.

Platini byl zděšen událostmi v Srbsku, které doma nedohrálo kvalifikační zápas s Albánií. V závěru prvního poločasu se nad stadiónem vznášela vlajka Velké Albánie (zahrnující části Černé Hory, Srbska, Makedonie, Řecka a celého Kosova, které albánští nacionalisté považují za území náležící Albánii), která visela na dálkově ovládaném dronu. Celé zařízení stáhl na zem domácí fotbalista Stefan Mitrovič a tím odstartoval vzájemné nepokoje.

Prezident UEFA varoval, že podobné zápasy, které se hrají mezi dvěma nesmiřitelnými národy, mohou dopadnout katastrofálně. „Představte si, že by ten bezpilotní letoun nenesl vlaku, ale nějakou bombu. Co bychom pak dělali? Byla by to katastrofa," prohlásil Platini pro TF1.

„Věděli jsme, že tu existuje riziko, i politické napětí je v tomto regionu značné. Ale jsem v šoku z toho, co se stalo," kroutil Platini hlavou. „Celý tento incident je neomluvitelný. Zahájili jsme vyšetřování a počkáme si na podrobnější zprávy z Bělehradu. Musí však padnout tvrdé tresty," apeluje devětapadesátiletý mistr Evropy z roku 1984. Očekává se, že UEFA vynese verdikt ve čtvrtek 23. října.

Přibude bílá karta?

Platini zároveň hodlá pokračovat v započaté revoluci fotbalu. V současné době prosazuje, aby rozhodčí kromě žluté a červené karty nově využívali také kartu bílou. Tu by arbitři udělovali za řeči, nemístné poznámky a slovní urážky jakéhokoliv aktéra zápasu.

Hráči by zamířili na deset minut mimo hrací plochu na jakousi trestnou lavici, kde by si svůj trest odseděli a poté by opět zasáhli do utkání. „V žádném případě se však nesmí zaměňovat za kartu žlutou, která i nadále slouží k trestu za fauly ve hře a hraní rukou," tvrdí Platini.

Francouz by také rád zavedl pět střídání (dvě o poločase a další tři jako doteď) a chtěl by zamezit dvojímu potrestání týmu, ke kterému dochází například při sporných situacích v pokutovém území, kdy hráč fauluje, je vyloučen a protivník zahrává pokutový kop.

Podporujete zavedení bílé karty ve fotbale?
Je to nesmysl
35,2 %
Zní to jako dobrý nápad
51,6 %
Nevím, rozhodčí pak mohou více zneužívat svého postavení
4 %
Platini vymýšlí zbytečnosti
9,2 %
Celkem hlasovalo 21689 čtenářů.

Reklama

Související témata: