Hlavní obsah

UEFA rozhodne o nedohraném zápase Srbska s Albánií až v pátek

Nyon

Tolik očekávaný verdikt ohledně nedohraného kvalifikačního střetnutí o účast na Euro 2016 mezi Srbskem a Albánií padne až v pátek. Disciplinární komise v Nyonu případ začala projednávat, ale definitivní stanovisko nevyřkla. Zápas byl ve 42. minutě předčasně ukončen za bezbrankového stavu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srb Stefan Mitrovič strhává albánskou vlajku, která poletovala zavěšená na dronu nad trávníkem.

Článek

Vlajka Velké Albánie nad stadiónem v Bělehradu.

Souboj dvou balkánských zemí, mezi nimiž panují dlouhodobě vyostřené vztahy, se 14. října v Bělehradě nedohrál. Utkání narušil těsně před koncem poločasu dálkově řízený dron s vlajkou Velké Albánie - části Černé Hory, Srbska, Makedonie, Řecka a celé Kosovo, které albánští nacionalisté považují za území náležící Albánii.

Když Srb Mitrovič zástavu sundal, vrhli se na něj dva albánští hráči a následně došlo k potyčce. Do ní se zapojilo i několik domácích fanoušků a jeden z nich udeřil židlí hostujícího Bekima Balaje, který působí v pražské Slavii. Rozhodčí Martin Atkinson poslal oba týmy do kabin, ale ani po téměř třičtvrtěhodinovém přerušení už zápas nezačal, zřejmě proto, že Albánci odmítli pokračovat.

Srbové považují akci s nacionalistickou vlajkou, která není žádným oficiálním symbolem, za připravenou politickou provokaci albánské strany. Mezi oběma státy totiž panuje napětí především kvůli Kosovu. Bývalá srbská provincie, jejíž obyvatelstvo tvoří převážně kosovští Albánci, vyhlásila v roce 2008 nezávislost. Srbsko však tento krok nikdy neuznalo.

Je velkým otazníkem, k jakému trestu nakonec UEFA sáhne. Dojít může nejen ke kontumaci, ale i k vyloučení z kvalifikace. Albánci mohou být potrestáni za odmítnutí pokračovat ve hře a za politickou provokaci, protože UEFA vměšování politiky do sportu tvrdě postihuje. Srbům zase hrozí trest za nezvládnutou pořadatelskou službu a napadení hráčů diváky. S násilím fanoušků přitom měli problémy už v minulosti.

Reklama

Související témata: