Hlavní obsah

V nominaci na kvalifikaci s Islandem nefiguruje žádný nováček. Vrba povolal i Hořavu

Praha
Aktualizováno

Proč by dělal v nominaci na další pokračování kvalifikace na Evropu změny? Proč by kouč národního mužstva Pavel Vrba sahal před zápasem s Islandem k rošádám mezi svými vyvolenými? Předchozí misi zvládl s týmem na výbornou, z Turecka a Kazachstánu dovezl šest bodů, takže kádr se před duelem s reprezentací z ostrova gejzírů, který se hraje příští neděli 16. listopadu v Plzni, nijak nemění. Jen plzeňský Hořava se do mužstva vrací.

Pavel Vrba oznámil nominaci na kvalifikační duel s Islandem.Video: Sport.cz

 
Článek

Plzeňský záložník svého někdejšího klubového kouče Vrbu zaujal. „V ligovém duelu se Spartou, kdy byl podle mého nejlepší na hřišti, ale už předtím na Slovácku," vysvětloval trenér národního týmu de facto jedinou změnu, kterou v nominaci provedl. Namísto Koláře povolal právě Hořavu.

Jeden zápas nerozhoduje

Že by se snad po utkání Plzně se Spartou, které vyznělo tak jednoznačně pro Viktorii, měnil Vrbův pohled na složení národního týmu a hlavně pak kostru tvořenou doposud hráči z Letné, to ani omylem.

Plzeňští fanoušci uvidí celý trénink
Plzeň je městem fotbalu zaslíbeným, a i proto někdejší trenér Viktorie dirigující nyní národní tým Pavel Vrba rozhodl, že před oficiálním tréninkem na zápas s Islandem se brány Doosan Areny otevřou dokořán. V sobotu 15. listopadu od 19 hodin tudíž zve reprezentace do ochozů všechny fanoušky, kteří chtějí přípravu sledovat.

„Nerozhoduji se na základě jednoho zápasu," pravil trenér rezolutně a potvrdil, že na své vyvolené sázel, sází a sázet bude. Zvláště teď, kdy si i zahraniční legionáři říkají ve svých klubech hrou a výkony o větší prostor a samo sebou lepší postavení.

„Obrovsky se zvedají výkony Vydry, Necida, příjemný přetlak teď máme mezi stopery," pochvaloval si Vrba a zároveň připomínal, že třeba i Pilař v Plzni obrovsky pookřál. „Situace se mění k lepšímu, což je jen dobře."

Rosický je důležitý, ale...

Jen kapitán národního týmu Tomáš Rosický je výjimkou, neboť v Arsenalu dál vytrvale vysedává na lavičce náhradníků. Samozřejmě s výjimkami, jakou představoval závěr úterního zápasu Ligy mistrů s Anderlechtem.

„Ani Tomášovi panující situace určitě nevyhovuje, ale řešení je na něm. Ale když fotbalista tři čtvrtě roku nehraje, na jeho výkonech se to pochopitelně projeví," ví své reprezentační kouč. Ale že by měl z dlouhodobé Rosického absence v sestavě Gunners hlavu bolavou? Že by se trápil tím, jak se jeho minimální vytíženost projeví na výkonech národního celku?

„Pro reprezentaci je samo sebou důležitým hráčem, což ale neznamená, že se bez něho neobejdeme. V Kazachstánu jsme to ostatně dokázali," pravil Vrba.

Rozhodne se mezi čtveřicí náhradníků

Pro zápas s Islandem zatím nominoval 22 hráčů, mezi nimiž nechybí plzeňský obránce Řezník, jenž musel v zápase se Spartou pro zranění střídat.

„Na rozdíl od jednoho klubu, kde jsem se chtěl informovat o stavu jistého hráče a doktor byl velice naštvaný, že se dovoluji ptát, byl plzeňský lékař naopak vstřícný. Proto vím, že Řezník je v pořádku," prozradil Vrba.

Dalšího hráče pak povolá trenér ze zástupu náhradníků.„O žádné překvapení ovšem nepůjde. Rozhodnu se mezi Kopicem, Pospíšilem, Petrželou a Šuralem," nedělal trenér se jmény žádné tajnosti.

Se svým kádrem se sejde v úterý 11. listopadu v Praze, přičemž až do pátku bude národní tým trénovat na Strahově. Do Plzně odjede až v sobotu na předzápasový trénink. Střetnutí s Islandem, který zatím neztratil v kvalifikaci rovněž ani bod, se hraje v neděli 16. listopadu ve 20.45 v Plzni.

Nominace na zápas s Islandem (16.11.)
JménoKlubStarty/góly
Brankáři
Petr ČechChelsea111/0
Tomáš VaclíkBasilej2/0
David BičíkSparta0/0
Obránci
Pavel KadeřábekSparta6/0
Tomáš SivokBesiktas47/4
Václav ProcházkaPlzeň7/0
Radim ŘezníkPlzeň1/0
Marek SuchýBasilej19/0
David LimberskýPlzeň30/0
Daniel PudilWatford26/2
Michal KadlecFenerbahce57/8
Záložníci
Jaroslav PlašilBordeaux90/6
Tomáš RosickýArsenal97/22
Bořek DočkalSparta13/5
Lukáš VáchaSparta6/0
Vladimír DaridaFreiburg21/0
Tomáš HořavaPlzeň5/2
Václav PilařPlzeň18/4
Ladislav KrejčíSparta10/2
Útočníci
David LafataSparta33/8
Tomáš NecidZwolle27/8
Matěj VydraWatford15/4
Jak dopadne kvalifikační duel o postup na ME mezi Českem a Islandem?
Vyhrají Češi
73,3 %
Zápas skončí remízou
17,2 %
Zvítězí Island
9,5 %
Celkem hlasovalo 8608 čtenářů.

Reklama

Související témata: