Hlavní obsah

Návrat na Letnou? Sparta je pro mě vždy téma, momentálně ale není aktuální, řekl Rosický

Praha

Už je to pomalu evergreen. Zatímco pro českou fotbalovou reprezentaci je Tomáš Rosický stále nepostradatelným mužem, v Arsenalu ve čtyřiatřiceti letech pouze paběrkuje a střádá starty v dresu Gunners po minutách. Pouhých sto šedesát mu jich na podzim statistici napočítali, což je mizérie, jakou kapitán národního týmu ještě nezažil. „Iritující stav, ale nic s ním nenadělám. Rozhodnutí je čistě na trenérovi,“ nedovede si Rosický sám dost dobře vysvětlit, proč Arséne Wenger v létě tolik stál o to, aby prodloužil smlouvu, když ho nyní nechává vysedávat jen mezi náhradníky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický odmítl spekulace, že by se z Arsenalu vrátil na Letnou.

Článek
Fotogalerie

Vysvětlení ale přece musí existovat. Cožpak jste se nesnažil s trenérem promluvit a zjistit, proč vás přehlíží?

Ale to ano, bavili jsme se spolu, čímž to také skončilo.

Takže žádných argumentů jste se nedočkal? Nezjistil jste, proč se nedostanete na hřiště ani v situaci, kdy vaše konkurenty ve středové řadě kosí zranění a Wenger si stěžuje na přeplněnou marodku?

Jde čistě o trenérovo rozhodnutí a já opravdu nevím, co ho k němu vede. Klidně bych ho vyřkl, kdybych ho znal.

Ani netušíte? Nemůže Wengerův přehlíživý postoj souviset s vaším věkem a s tím, že on vždy preferoval mládí?

Uznávám, je mi čtyřiatřicet, což sice roli hrát může, jenže na druhé straně jsem přesvědčen, že můj ústup ještě nenastal a pokles se nekoná. Podle testů patřím v Arsenalu do hráčské top pětky, pokud jde o rychlost. A když vezmu naměřené hodnoty z kvalifikačního duelu s Nizozemskem, naběhal jsem dvanáct kilometrů.

Wengerovy důvody neznáte, ale netvrďte, že jste nepřemýšlel nad tím, proč dostáváte tak málo příležitostí...

Mohlo by to souviset se změnou herního stylu, s nímž přišel trenér před sezónou. A nedávno udělal další, protože se nám nedaří, nehrajeme dobře a postavení ani výkony nejsou takové, jaké jsme si představovali. To, co předvádíme, na první příčky Premier League nestačí.

A vy mu prostě do toho herního stylu nezapadáte...

Spíše je to o tom, že styl přizpůsobuje stále hráčům, jež staví od začátku sezóny a jimž věří.

Iritující musí být panující konstelace o to víc, že na lavičce vysedáváte nejen vy, ale i další skvělí fotbalisté, které posílá Wenger na hřiště jen výjimečně. Třeba německý reprezentant Podolski...

Frustrující situace, ale nic s ní neudělám. Přitom bych moc rád hrál. A ostatní jsou na tom podobně.

V duelu Ligy mistrů proti Anderlechtu jste v závěru šanci dostal...

Na deset minut. Ale co může udělat člověk za deset minut? A když příležitost někdo z nás přece jen dostane, je to těžké. Jakmile člověk dlouho nehraje, zápasový rytmus mu logicky schází.

V reprezentaci určitě dostanete příležitost od začátku, takže kvalifikace musí pro vás představovat alespoň v tomto směru hotové vykoupení.

Na reprezentační srazy jsem vždy jezdil a jezdím rád. A nic by na tom neměnilo, ani kdybych v Arsenalu pravidelně hrál.

Vy ale nehrajete, takže dost možná dozrála doba, aby jste Arsenal opustil.

Podobné otázky nemá smysl řešit, když do přestupního termínu zbývají ještě dva měsíce času.

Co třeba Sparta? Letná je plná toho, že byste se mohl vrátit tam, odkud se do světa velkého fotbalu vydal? Nebo jde jen o zbožné přání z oblasti sci-fi?

Obrovský sparťanem jsem byl a zůstal, to každý ví. Sparta je pro mě vždy téma, ale momentálně jde o téma, které není aktuální.

Třeba by vám ale i pouhé hostování ať již v letenském, nebo i jiném dresu pomohlo, abyste se dostal znovu do vzpomínaného herního rytmu. Prospělo by to vám při hledání nového angažmá, docela určitě by to pomohlo i reprezentaci...

Předchozí utkání s Holandskem a Tureckem potvrdila, že zápasové zatížení pro mě nepředstavuje problém a že můj přínos pro reprezentaci je nepopiratelný. Odehrál jsem solidní střetnutí, i když sám nejlépe vím, že by to bylo ještě lepší, kdybych v Arsenalu nastupoval.

Teď to budete moci v nedělní kvalifikační partii znovu potvrdit. Překvapuje vás hodně dosavadní suverénní tažení Islandu kvalifikační skupinou?

Asi jako každého. Už v minulé kvalifikaci o Brazílii si vedl velice dobře a dostal se až do baráže. Teď ze tří zápasů nejenže vytěžil plný počet bodů, ale navíc nedostal gól. A to hrál s Tureckem i Nizozemskem, což dodává jejich výhrám ještě větší váhu. Čeká nás zajímavé střetnutí.

Vy už jste s Islandem jedno hodně zajímavé střetnutí v minulosti hrál. Vzpomínáte na zářijový Reykjavík 2001 a prohru 1:3 v kvalifikaci o postup na světový šampionát?

Jo, dostali jsme tam pěkně na zadek.

A to teď vyrukujete proti protivníkovi, jenž zažívá permanentní vzestup, a k tomu budete postrádat dva stabilní hráče předchozích kvalifikačních duelů Limberského a Váchu...

Odehráli všechny předchozí zápasy, takže zásah do sestavy to každopádně představuje. Ale až na hřišti se ukáže, jak významný. Pozitivem ale na druhou stranu je, že ti, co by je mohli a měli nahradit, jsou dostatečně zkušení, aby roli zvládli.

Opustí Tomáš Rosický v zimním přestupovém období Arsenal Londýn?
Ano
76,3 %
Ne
23,7 %
Celkem hlasovalo 8472 čtenářů.

Reklama

Související témata: