Hlavní obsah

Kadlec už kanonýry suplovat nemusí, jeho penalty mužstvu nechybí

Praha

Pamatujete si ještě, kdo byl nejlepším střelcem fotbalové reprezentace v kvalifikaci na minulé mistrovství Evropy? Ani žádný útočník, ani záložník. Český kanonýr vzešel z obrany, se čtyřmi góly jím byl Michal Kadlec. Tři z nich dal syn vicemistra Evropy z roku 1996 Miroslava Kadlece z penalt. Ke cti Vrbova současného týmu slouží, že ačkoliv se bez Kadlecových penalt zatím musí obejít, stejně ještě neztratil ani bod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kadlec otevírá z penalty skóre přátelského utkání s Ukrajinou.

Článek
Fotogalerie

Když rozhodčí zapíská a nařídí ve prospěch českého týmu pokutový kop, Michal Kadlec je stále připravený.

„Možnost, že bych na penaltu šel, tam je. Žádné pořadí psáno není, spíš kdo se právě cítí. Nejvíc bych se asi domlouval s Vláďou Daridou, který teď penalty v Německu také kope. Penalta vypadá vždycky lehce, ale není to tak," usmívá se osvědčený exekutor.

Obránce už ví, jaké to je být nejlepším střelcem národního týmu v kvalifikaci. Rozhodně mu však nevadí, že jeho gólů teď zatím není třeba. V každém ze tří úvodních duelů se trefil záložník Dočkal, na klubové úrovni dávají góly všichni tři útočníci Lafata, Vydra a Necid.

„Penaltu už jsme nekopali dlouho. Já ale na gólech nelpím, hlavně ať vyhráváme. Jsme jeden tým, nejlepšího střelce bych vůbec neřešil. Teď s Islandem bude důležité udržet vzadu nulu, jeden gól může rozhodnout," očekává Kadlec.

Nejlepší čeští střelci v kvalifikaci:
Mistrovství Evropy 2016
3Bořek Dočkal
1Václav Pilař
Tomáš Sivok
David Lafata
Ladislav Krejčí
Tomáš Necid
Mistrovství světa 2014 (vyřazení)
2Tomáš Pekhart
Matěj Vydra
Mistrovství Evropy 2012 (postup)
4Michal Kadlec
2Jaroslav Plašil
Jan Rezek

Jako stoper si už zvykl

Jeho kariéru na klubové i reprezentační úrovni provází pendlování mezi středem a levým krajem obrany. A když tedy kouč Vrba nemůže proti Islandu počítat se stabilním bekem Limberským, jedním z řešení může být i přesunutí Kadlece ze stopera na jeho místo.

„Vím, nabízí se to. Není to otázka na mě. Levého beka jsem hrál naposledy asi v posledním kole minulé sezóny turecké ligy. Od té doby už přes půl roku ne. Hrával jsem ho ale celá léta, takže velký problém by to pro mě nebyl," říká Kadlec a je na něm znát, že na kraj obrany se rozhodně nehrne.

Na levý kraj hlasuje pro Pudila

Alternativou za Limberského je také Daniel Pudil z Watfordu a premiérově povolaný Filip Novák z Jablonce. Kadlec hlasuje pro prvního z nich. „Dan Pudil odvádí skvělé výkony v Anglii a také v nároďáku si už odehrál své - a vždy na vysokém levelu. Uvidíme, jak rozhodne trenér, tak to bude," přemítá fotbalista istanbulského Fenerbahce.

Kromě Limberského se zranil také defenzivní záložník Vácha, což je vážný zásah do sestavy, která rozehrála kvalifikaci s plným bodovým ziskem. „Oba zranění kluci patřili do základní sestavy, takže určité oslabení to je. Kádr je ovšem široký a otvírá se šance pro jiné, aby se ukázali. Věřím, že to zvládneme a půjdeme za postupem. Jeden zásah v obraně snad není tak dramatický," doufá Kadlec.

Zápas Česká republika - Island se hraje v neděli 16. listopadu od 20:45 v Plzni, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata: