Hlavní obsah

Kanonýr Ronaldo další blamáž Portugalska nepřipustil. A ještě slavil evropský rekord

Praha

Další rekord je můj, může si po pátečním večeru říkat Cristiano Ronaldo, kanonýr Portugalska a Realu Madrid. Cesta k jeho pokoření však byla plná nervozity a napětí. Famózní útočník tentokrát v dresu národního mužstva pokořil obranu Arménie, čímž zařídil jedinou branku kvalifikačního duelu skupiny I a odvrátil tak další hrozící potupu. Současně se pak posunul do čela historické tabulky střelců v součtu kvalifikací a závěrečných turnajů evropského šampionátu. Devětadvacetiletý borec má nyní na kontě třiadvacet gólů.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Cristiano Ronaldo, autor jediného gólu v utkání Portugalska proti Arménii, pálí na branku.

Článek

„Věděl jsem, že jedna trefa mě dělí od vedení mezi kanonýry v této statistice. Ale nebyl jsem nijak posedlý touhou zlomit ji, protože budu hrát ještě mnoho dalších zápasů za národní mužstvo a tudíž dříve nebo později bych rekord stejně získal," usmíval se sebevědomě Ronaldo, který ve sto sedmnácti reprezentačních zápasech vstřelil celkem dvaapadesát branek.

„Jsem nadšený hlavně proto, že jsem překonal rekord před vlastními příznivci na portugalské půdě. Je to další zvláštní okamžik v mé kariéře a jsem si jistý, že bude v mé paměti," vykládal Ronaldo po utkání, které však pro Portugalce nebylo žádnou procházkou.

Stav duelu v Algarve byl dlouho bezbrankový. Až v dvaasedmdesáté minutě zaúřadoval Ronaldo, který zařídil pohotovou dorážkou nejtěsnější možné vítězství stejně jako při minulém vystoupení Portugalska v Dánsku.

„Bylo nám jasné, že nepůjde o snadné utkání. Vždyť Arménie měla perfektně organizovanou defenzivu. Přes dvě neprostupné řady bylo složité se prosadit, a když už jsme si šance vytvořili, nevyužili jsme je. Hlavní však je, že jsme týmovým výkonem soupeře zlomili," přiznával Ronaldo, jak moc se jemu i spoluhráčům ulevilo, že po domácí prohře s Albánií hned v prvním duelu kvalifikace nedošlo v pátečním večeru na další blamáž.

„Klíčem se ukázala trpělivost. Bylo patrné, že když jsme neskórovali do patnácté minuty, Arménie začala věřit v udržení čistého konta. A navíc měli velmi nebezpečné protiútoky. Ale je třeba vidět, že jsme měli převahu, jen chybělo lepší využití," rekapituloval bitvu s arménským trpaslíkem Fernando Santos, trenér Portugalska.

Pochopitelně velebil Ronalda. Aby ne, když kanonýr Realu Madrid dvěma góly ve třech zápasech kvalifikace o ME ve Francii 2016 zařídil pro svoji zemi šest bodů. „Všichni víme, že rekordní trefa pro něj má velký význam. A já jsem šťastný, když mohu být u takového významného okamžiku pro náš národní tým jako trenér," rozplýval se Santos.

Zato jeho protějšek netajil rozčarování a zklamání. Trenér Arménie Bernard Challandes věřil, že jeho družina vybojuje v Portugalsku minimálně bod. „Jsem naštvaný, protože jsme se o zisk připravili sami vlastní hloupostí. Ano, Portugalsko bylo lepší, ale my jsme hráli velmi disciplinovaně. Když si vezmu ofenzivní sílu týmu kolem Ronalda, moji hráči ukázali velkou kvalitu. Paradoxně jsme inkasovali v situaci, kdy jsme měli míč v držení a zdánlivě vše pod kontrolou," hudroval třiapadesátiletý švýcarský trenér ve službách Arménie.

„Chtěli jsme dlouho držet čisté konto a pokusit se z brejku skórovat, což by nám pravděpodobně stačilo k vítězství. Bohužel jsme jednou neuhlídali Ronalda v pokutovém území a on ukázal svůj střelecký instinkt. Draze jsme pykali za jedinou chybu," posteskl si Marcos Pizzeli, záložník Arménie, která má po třech kvalifikačních zápasech na kontě jediný bod.

Reklama

Související témata: