Hlavní obsah

Ranieri den po blamáži s Faerskými ostrovy končí u fotbalistů Řecka. Rezignoval i Advocaat

Atény
Aktualizováno

Řecko se musí poohlédnout po novém trenérovi. Den po ostudné prohře 0:1 s Faerskými ostrovy byl odvolán Ital Claudio Ranieri, s nímž Řekové získali během čtyř utkání kvalifikace mistrovství Evropy pouhý bod. Osobní odpovědnost vyvodil po domácí prohře s Dánskem 1:3 i zkušený nizozemský kouč Dick Advocaat a už po čtyřech měsících opouští lavičku srbských fotbalistů.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Claudio Ranieri při posledním zápase na lavičce řeckého národního týmu.

Článek

„Byla to zdrcující porážka a beru na sebe plnou zodpovědnost za velmi nešťastný výběr trenéra," uvedl v prohlášení na internetových stránkách řeckého svazu jeho předseda Jorgos Sarris. „Následovat budou i další změny, které jsou potřeba, aby se podobně ostudný večer už neopakoval," dodal.

Třiašedesátiletý Ranieri přišel k řecké reprezentaci v létě po mistrovství světa a nahradil Fernanda Santose, který s týmem v Brazílii postoupil do osmifinále. Pod vedením bývalého kouče Chelsea, Monaka, Interu Milán, AS Řím nebo Juventusu se však mistrům Evropy vůbec nedařilo. Ve čtyřech zápasech uhráli jediný bod, navíc bez vstřelené branky prohráli všechna tři domácí utkání a na vedoucí celek kvalifikační skupiny F Rumunsko ztrácejí devět bodů.

Advocaat naznačil odchod hned po pátečním zápase v Bělehradu, který Srbové museli odehrát před prázdnými tribunami. Pykali za nedohraný duel s balkánským rivalem Albánií. "Bylo to krátké, ale zajímavé dobrodružství," řekl sedmašedesátiletý kouč nizozemské televizi.

Advocaat: V tak těžké situaci jsem nikdy nebyl

Pod vedením Advocaata, jenž vedl i pět jiných reprezentačních výběrů, měli Srbové na kontě ze tří kvalifikačních zápasů jediný bod. Nedohraný duel s Albánií byl sice zkontumován v jejich prospěch, ale tři body nezískali.

"Právě ty události z domácího zápasu s Albánií znamenaly obrat," uvedl. "Když jsem v červenci tady začínal, myslel jsem si, že máme dobrou šanci kvalifikovat se na Euro. Ale teď musím být upřímný sám k sobě i k lidem ze srbského svazu. Všudypřítomný tlak byl příliš velký na to, aby ho tým unesl. V tak těžké situaci jsem za celou kariéru nikdy nebyl," přiznal.

Z domácího utkání s Dány přesto očekával tři body. "Dánové ale byli jasně lepší," dodal kouč, jenž v kariéře vedle také krajany Nizozemce, pak Jižní Koreu, Spojené arabské emiráty, Belgii či Rusko. Na klubové úrovni trénoval PSV Eindhoven, Mönchengladbach, Petrohrad, Glasgow Rangers nebo Alkmaar.

Srbsko má na úterý naplánován přípravný zápas v Řecku. Podle místních médií by měl provizorně tým vést kouč jednadvacítky Radovan Čurčič.

Advocaat je po pátečním bloku kvalifikace už třetím koučem, jenž přišel o místo. Po něm a Ranierim skončil na lavičce Gruzie i Temuri Kecbaja.

Reklama

Související témata: