Hlavní obsah

Makedonie - Slovensko 0:2Skvělí Slováci! V kvalifikaci slaví čtvrtou výhru. Anglie otočila duel se Slovinskem

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Slovenska potvrdili výborný vstup do evropské kvalifikace a její letošní část zakončili čtvrtým vítězstvím. Svěřenci Jána Kozáka vyhráli 2:0 v Makedonii a bez ztráty bodu přezimují v čele skupiny C. Napodobí je v neděli i čeští fotbalisté v duelu s Islandem?

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Slovenská radost po gólu Adama Nemce (zády uprostřed s číslem 11).

Článek
Fotogalerie

Slovensko si ve Skopje vytvořilo dvoubrankový náskok už v prvním poločase, kdy se prosadili exsparťan Kucka a Nemec. Celý zápas odchytal za hosty plzeňský gólman Kozáčik, útočník Mladé Boleslavi Ďuriš odehrál závěrečných dvanáct minut a na lavičce zůstal další hráč Viktorie Hrošovský. Slováci uzavřou úspěšný kalendářní rok v úterní přípravě s Finskem.

Úřadující evropští šampióni ze Španělska si poradili s Běloruskem a v Huelvě vyhráli 3:0. První dvě branky dali v rozmezí dvou minut prvního poločasu Isco a Busquets, třetí přesnou trefu zaznamenal v 55. minutě Pedro. Tým kouče Vicenteho del Bosqueho ztrácí tři body na vedoucí Slovensko.

Třetí výhru ve skupině C zaznamenala i Ukrajina. Ta si díky Jarmolenkově hattricku veze z Lucemburska podobně hladké vítězství 3:0.

Rooney nastartoval obrat

Anglie sice doma se Slovinskem prohrávala, ale jen chvíli. Potvrdila roli favorita, zvítězila 3:1 a také počtvrté ve skupině E naplno bodovala. Kapitán Wayne Rooney oslavil stý start za Albion gólem z penalty. Dvakrát se v Londýně trefil Danny Welbeck.

Diváci ve Wembley viděli první branku až v 58. minutě, když Henderson po standardní situaci překonal hlavou vlastního brankáře. Anglie na první inkasovaný gól v bojích o EURO 2016 bleskově odpověděla. Cesar v šestnáctce fauloval Rooneyho, jenž nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Útočník Manchesteru United si připsal 44. zásah v reprezentaci a ztrácí pět na anglický rekord Bobbyho Charltona. Závěr už patřil domácím. V 66. minutě otočil skóre dorážkou Welbeck a ofenzivní hráč Arsenalu za dalších šest minut přidal svůj druhý gól po spolupráci se Sterlingem.

Rusko prohrálo v Rakousku 0:1 a po čtyřech utkáních má ve skupině G jen čtyři body. Mužstvo trenéra Fabia Capella vyhrálo jediný z posledních sedmi soutěžních zápasů. Utkání ve Vídni rozhodl v 73. minutě střídající Okotie. Rakušané v první půli přečkali tyčku Kokorina, připsali si třetí vítězství a s deseti body vedou.

San Marino doma remizovalo 0:0 s Estonskem a získalo historicky první bod v evropské kvalifikaci. Outsider skupiny E ukončil šňůru 61 porážek trvající od roku 2004. Premiérového vítězství na hřištích soupeřů v evropské kvalifikaci zase dosáhl další "fotbalový trpaslík" Lichtenštejnsko, které triumfovalo 1:0 v Moldavsku.

Souboj v Miláně ohrožuje podmáčené hřiště

Nedělní zápas mezi fotbalisty Itálie a Chorvatska v Miláně (od 20:45), dosud stoprocentních týmů o první příčku skupiny H, ohrožují přívalové deště v regionu. Kvůli nim je trávník na San Siru ve špatném stavu a pokud se podle kouče hostů Nika Kovače do nedělního večera nezlepší, bude muset být zápas odvolán.

"V případě, že hřiště zůstane v takovém stavu, v jakém je, tak se hrát nebude. Leda tak vodní pólo," prohlásil Kovač. Sobotní trénink museli Chorvaté stejně jako domácí Italové zrušit.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina C:
Lucemburk: Lucembursko - Ukrajina 0:3 (0:1)
Branky: 33., 53. a 56. Jarmolenko.
Huelva: Španělsko - Bělorusko 3:0 (2:0)
Branky: 18. Isco, 19. Busquets, 55. Pedro.
Skopje: Makedonie - Slovensko 0:2 (0:1)
Branky: 25. Kucka, 38. Nemec.
Skupina E:
Serravalle: San Marino - Estonsko 0:0
Londýn: Anglie - Slovinsko 3:1 (0:0)
Branky: 66. a 72. Welbeck, 59. Rooney z pen. - 58. vlastní Henderson.
St. Gallen: Švýcarsko - Litva 4:0 (0:0)
Branky: 80. a 90. Shaqiri, 66. vlastní Arlauskis, 68. Schär.
Skupina G:
Kišiněv: Moldavsko - Lichtenštejnsko 0:1 (0:0)
Branka: 74. Burgmeier.
Vídeň: Rakousko - Rusko 1:0 (0:0)
Branka: 73. Okotie.
Podgorica: Černá Hora - Švédsko 1:1 (0:1)
Branky: 80. Jovetič z pen. - 9. Ibrahimovic.

Reklama

Související témata: