Hlavní obsah

Tak disciplinované mužstvo jsem dlouho neviděl, složil před dnešní konfrontací trenér Vrba poklonu Islanďanům

Jedno si před čtvrtým dílem kvalifikace o fotbalové EURO 2016 reprezentační kouč Pavel Vrba uvědomuje víc než zřetelně. „Narazíme na tak disciplinované mužstvo, jaké jsem dlouho neviděl. Je těžké mu gól dát, stejně jako je těžké od Islandu neinkasovat,“ připomíná před dnešním večerním duelem, jehož dějištěm bude Plzeň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Po návratu z vítězné asijské mise jste přece jen podlehl počtářským svodům a vykalkuloval, že by jedenadvacet bodů na postup do Francie mělo stačit. Co by v souboji dvou až dosud stoprocentně úspěšných celků skupiny znamenalo, kdyby jeden z nich vyhrál a měl jich po podzimu na kontě tucet?

Kdo večer vyhraje, udělá velký krok k Francii, což víme my, stejně jako Island. Pro nás je ovšem zápas důležitější, neboť hrajeme doma, zatímco na soupeře výhoda vlastního prostředí teprve čeká. Proto doufám, že nás fanoušci k úspěšnému výsledku dotlačí.

Zápas ČR-Island se hraje dnes ve 20.45 v Plzni, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž sledujte na www.sport.cz

Hodně na ně spoléháte?

Očekávám podobnou atmosféru, jako na plzeňském stadiónu panovala při evropských pohárech nebo některých ligových utkáních. A přál bych si, aby po skončení zápasu zavládla stejná atmosféra, jako po mém posledním utkání na plzeňské lavičce proti CSKA Moskva.

Co vám letělo hlavou, když jste v sobotu do Plzně přijel poprvé s českou reprezentací a vracel se tudíž do míst, kde jste slavil takové úspěchy?

Jéžiš, ten stadión se za pět let ale změnil.

A co emoce? Pociťoval jste jejich náraz?

Byl jsem rád, že jsem se vrátil na stadión, který zůstane v mém srdci. A cítil jsem samozřejmě velkou výhodu, neboť jsem mohl řidiči říci, kde má zastavit, věděl jsem, do jaké šatny jít, potkával se a zdravil se stejnými lidmi.

A při tréninku otevřeném pro fanoušky sklízel jejich aplaus a neskonalé díky...

Znám plzeňské fanoušky, takže jsem věřil, že jich přijde hodně. Nebývá zvykem, aby předzápasový trénink byl otevřený pro fanoušky, ale my k nim chceme být více otevření a jsme rádi, že přišli.

V neděli přijdou zase, protože duel s Islandem je beznadějně vyprodaný. A samo sebou budou očekávat čtvrtou výhru v řadě. Jenže při pohledu na dosavadní bilanci Islandu je předem zřejmé, že vás nečeká ani trochu snadná partie.

Přiznám se, že tak disciplinované mužstvo jsem dlouho neviděl. Zarputilost se v něm mísí s dobrou organizací hry, podporou útočné fáze a nepříjemnými ofenzivními hráči. Nečeká nás skutečně nic lehkého.

K tomu všemu ještě trochu nezvyklé rozestavení protivníka...

Pravda, Island skutečně hraje systém 4-4-2, zatímco většina mužstev v současnosti vyznává už jiné rozestavení.

Možná i proto má ostrovní soupeř na kontě nejen plný počet devíti bodů, ale osm nastřílených žádnou inkasovanou branku.

Je skutečně velice produktivní, protože osm nastřílených branek představuje číslo svědčící o velké produktivitě. A nedostat gól, to je přímo exkluzivní.

Takže bude těžší Islandu gól vstřelit, nebo žádný nedostat?

Podle soupeřových výsledků bude těžké obojí.

Island vstřelil z osmi gólů hned čtyři ze standardních situací. Chystali jste se na ně?

Pokud dobře počítám a zahrnu do tohoto výčtu i branku, kterou Island vstřelil v Lotyšsku po autovém vhazování, bylo jich pět, což je velké číslo. Proto jsme se standardním situacím soupeře hodně věnovali. Stejně tak jsme s hráči rozebírali góly, které jsme po standardkách v Kazachstánu inkasovali my.

Síla Islandu ale spočívá hlavně v téměř bezchybné defenzívě. Na čem je založena?

Na velice dobré organizaci hry, disciplíně a zodpovědnosti každého jednotlivce, na čemž trenér našeho soupeře hodně lpí. Dlouhodobě, takže i proto se Islanďané dostali v bojích o světový šampionát v Brazílii až do baráže. Není náhoda, že třeba Holanďané se za celý zápas v Reykjavíku dostali do jediné šance a Turci si vypracovali za celé utkání pouze dvě.

Přitom právě v tak důležitém utkání se musíte vyrovnat s absencí zraněného Limberského a Váchy, kteří patřili do základní sestavy...

Škoda, že ti dva hrát nemohou. Máme ale dost široký kádr, abychom je nahradili. Ti, kteří nastoupí, to podle mého dokážou.

Jak dlouho jste spekuloval o variantách sestavy, když Limberský s Váchou z původní nominace vypadli?

Od samého začátku jsem měl v hlavě jednu, kterou pravděpodobně použiju.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata: