Hlavní obsah

Trenér přispěchal s nápovědou, třináct let starý výbuch na Islandu však Rosickému nikdo připomínat nemusel

Plzeň

Trenér Vrba musel kapitánovi přispěchat na pomoc. Nenápadně, podstrčeným kouskem papíru, na němž byl napsán islandský legionář ve službách amsterdamského Ajaxu Sigthórsson, po jehož jméně a poté správné výslovnosti Tomáš Rosický v paměti přece jen chvíli pátral. „Jo, Sigthórsson, to je on. Ten se mi hodně líbí. A Sigurdsson také. Velice šikovný fotbalista a pro soupeře klíčový hráč,“ jmenoval Rosický dvě hlavní postavy islandského výběru, proti němuž nastoupí česká fotbalová reprezentace dnes večer v Plzni ke čtvrtému dílu kvalifikace o EURO 2016.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický na tréninku české fotbalové reprezentace před zápasem kvalifikace ME 2016 s Islandem.

Článek

Zatímco nad jménem Kolbeinna Sigthórssona kapitán Rosický přemýšlel, poslední vystoupení české reprezentace na ostrově gejzírů a vulkánů mu nikdo připomínat nemusel. Ani když přijel do Prahy na reprezentační sraz, natož pak čtyřiadvacet hodin před plzeňskou kvalifikační konfrontací v Plzni.

Utkání ČR - Island se hraje dnes ve 20.45 v Plzni, řídí ho Němec Stark, přímý přenos vysílá ČT Sport, on - line reportáž sledujte na www.sport.cz

„Tehdy jsme dostali pěkně na zadek," vybavoval si blamáž, kterou v kvalifikaci o postup na světový šampionát 2002 utrpěl na Islandu tehdejší Chovancův výběr. Před pěti tisíci diváky prohrál v Reykjavíku 1:3 poté, co italský sudí Messina vyloučil pět minut před přestávkou Kollera, čehož domácí využili  ke vstřelení tří gólů a senzačnímu vítězství.

Island udělal obrovský pokrok

„Jenže od té doby udělal fotbalový Island obrovský pokrok. Dřív jen vyčkával a hrál na brejky, dnes má v repertoáru o hodně víc věcí. Dokáže držet balón, přizpůsobit se situacím, jež fotbal přináší," přiznával poslední pamětník reprezentačního výbuchu z 1. září 2001 Tomáš Rosický.

Celý týden se s národním týmem na kvalifikační konfrontaci s Islandem chystal, s ostatními seděl u videa, kde trenér rozebíral hru nedělního protivníka, během tréninků se připravoval na situace, které může dnešní večerní duel přinést.

„Houževnatý, agresivní a hlavně kompaktní tým s velkou produktivitou, jehož dosavadní výsledky hovoří za vše. A nebyly to výsledky náhodné, protože proti Holandsku či Turecku ukázali, že nás čeká hodně těžký zápas," přiznával reprezentační kapitán.

Kapitán: Na duel se koukáme podobně

Oba týmy zatím kráčí I. kvalifikační skupinou suverénně, aniž by ztratily bod. Island porazil Turecko, Lotyšsko i Nizozemsko, přičemž fascinuje impozantním skóre 8:0, česká reprezentace vyhrála nad Nizozemci, aby poté přivezla šest bodů z asijské mise do Turecka a Kazachstánu. I z tohoto výčtu vyplývá, že kdo dnes večer, vykročí rázně za vidinou účasti ve finálovém turnaji za dva roky ve Francii.

„Oba týmy se proto koukají na nastávající zápas podobně, my i Islanďané si uvědomujeme, že ten, kdo vyhraje, se o velký krok přiblíží cíli. I proto to bude velice zajímavé utkání," přiznává Tomáš Rosický a stejně jako jeho spoluhráči hodně spoléhá na podporu fanoušků.

„Nikdy jsem v Plzni nehrál. Velkou podporu fanoušků si samo sebou uvědomujeme a rádi bychom lidem dělali dál radost," avizoval kapitán české reprezentace před večerním duelem, který o dalším vývoji kvalifikační skupiny hodně napoví.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata: