Hlavní obsah

Rooney byl dojatý ještě před výkopem. Pak režíroval obrat nepřemožitelné Anglie

Praha

První inkasovaný gól v bojích o mistrovství Evropy 2016 fotbalisty Anglie neotřásl. Wayne Rooney, kapitán Albionu, při stém startu v národním dresu zajistil vyrovnání a následně se spoluhráči vybojoval v konfrontaci se Slovinskem obrat. Po vítězství 3:1 je Anglie ve skupině E na prvním místě s náskokem šesti bodů právě na druhé Slovinsko.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Kapitán anglické reprezentace Wayne Rooney z penalty vyrovnává stav kvalifikačního duelu se Slovinci.

Článek

Rooney prožil fantastický večer. Nejprve přivedl před vyprodané tribuny jako kapitán Anglii při svém stém duelu v národním dresu. Při přebírání zlaté pamětní čepice z rukou legendárního Bobbyho Charltona byli na trávníku i synové útočníka Manchesteru United.

„Byl jsem opravdu hrdý, když jsem si uvědomil, že stojím jako kapitán Anglie na trávníku ve Wembley a po mém boku jsou Klay i Kai. Jde o okamžik, který si budu pamatovat do konce života," přiznával s odstupem minut Rooney, jak byl před zahajovacím hvizdem dojatý.

Samotný zápas zdaleka tak idylický nebyl. Diváci čekali dlouho na první gól. A když už se Henderson trefil, poslal míč do vlastní sítě. Slovinci se však neradovali z vedení dlouho. Rooney byl totiž obětí nedovoleného zákroku Cesara v pokutovém území a sám penaltu proměnil.

„Věděl jsem, že mám protihráče za zády. Přemýšlel jsem, jak situaci zakončím, když mě fauloval. Byla to jasná penalta. A jsem vážně rád, že jsme tak brzy srovnali krok," lebedil si Rooney.

Šlo o čtyřiačtyřicátou trefu devětadvacetiletého borce v dresu Anglie. Nyní ztrácí jen pět gólů na legendárního Bobbyho Charltona, který je nejlepším střelcem země v historii o gól před Linekerem. „Je to skvělé. Celkově to byl skvělý den," prohlásil Rooney.

Po jeho gólu už se stal zápas jen formalitou. Danny Welbeck totiž brzy strhnul vedení na stranu Anglie a za dalších šest minut definitivně zlomil odpor soupeře. „Museli jsme projevit velký charakter v okamžiku, kdy šel soupeř do vedení. Ale probudili jsme se a ukázali, jak silný jsme tým," usmíval se spokojeně Rooney.

„Myslím, že to byl Rooneyho večer. Odehrál velmi dobrý zápas, který ozdobil trefou. Roli kapitána pojal se vší vážností, veškerou energií, nadšením a vášní," rozplýval se nad výkonem kapitána anglický trenér Roy Hodgson, který měl pro svůj tým jen slova chvály: „Ano, do přestávky jsme byli poněkud sterilní, ale zápasu jsme jasně dominovali. A nebylo by správné chlapce kritizovat jen kvůli nevyužitým šancí, když jsme vyhráli. Za každé situace jsme byli disciplinovaní a organizovaní, výkon v druhém poločase pak byl ještě výrazně lepší a i přes komplikaci v podobě inkasovaného gólu jsme slavili."

Angličané zatím v boji o evropský šampionát přemohli Švýcarsko, San Marino, Estonsko a Slovinsko. S šestibodovým náskokem jsou na nejlepší cestě do Francie, která bude za dva roky hostit turnaj nejlepších týmu kontinentu. „Myslím, že jsme zvládli nejtěžší zápasy kvalifikace. Slovinci byli ještě těžším sokem než Švýcaři," naznačoval záložník Jack Wilshere, že nyní už Anglii nic nestojí v cestě na mistrovství. A současně neskrýval dojetí nad jubilejním startem Rooneyho. „Na jeho příkladu vidím, co znamená hrát za Anglii. Je to skvělý kapitán."

Reklama

Související témata: