Hlavní obsah

Česko - Island 2:1Vlastenec pomohl k výhře nad Islandem a pokračující vítězné sérii, takže Francie je zase blíž

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Sigurdsson 0 : 1
45. Kadeřábek 1 : 1
61. Halldórsson (vlastní) 2 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Ani dosud tak suverénní Island nezastavil vítězné tažení české reprezentace kvalifikací o EURO 2016. Sice se štěstím a s přispěním vlastního gólu Halldórssona, ale vzhledem k průběhu duelu dvou lídrů skupiny A vyhrál Vrbův tým zaslouženě i nad protivníkem z ostrova sopek a gejzírů 2:1. Po čtyřech zápasech tak má na kontě plný počet dvanácti bodů a k finálovému turnaji ve Francii má zase o kus blíž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Pavel Kadeřábek oslavuje gól proti Islandu v utkání kvalifikace ME 2016.

Článek
Fotogalerie

Pár hodin před zápasem poopravoval trenér Vrba kvalifikační statistiky. „Nikoli čtyři, ale pět gólů zatím dali Islanďané po standardních situacích. Připočtěte jim i branku v Lotyšsku, kterou vstřelili po autovém vhazování," připomínal.

Gólový biliár po Čechově chybě

I svým svěřencům docela jistě zmiňovanou situaci ukazoval. A opakovaně je nabádal, aby si i na auty v podání Islanďanů dávali pozor. Mluvil do větru, protože už po osmi minutách předvedli hosté po autovém vhazování v šestnáctce hlavičkový biliár, k němuž jim ovšem dopomohl chybující gólman Čech... Proti dlouhému autu sice vyběhl, ale míč nezachytil, takže Bjarnason naservíroval balón Sigurdssonovi, který sérii tří hlaviček završil gólem.

Lekce pro Čecha, ale třeba i pro Lafatu, jenž se minutu předtím ocitl po parádním centru Krejčího sám před Halldórssonem, ale hlavičkoval přímo do jeho rukou. A pro Krejčího vlastně také, neboť ten po dvanácti minutách pro změnu odmítl vyrovnání. Jeho křížná střela totiž bránu minula...

Pro český tým, v němž podle očekávání nahradili Pudil s Plašilem zraněné Limberského a Váchu malér, protože vedoucí gól byl pro Islanďany povelem k ještě zarputilejší defenzívě. A že ji ovládají, o tom už v kvalifikaci přesvědčili Turky i Nizozemce.

Vrbův tým to poznával také. Ostrované v důsledné obranné linii vyskládané hned ve dvou řadách nechali český tým hrát, získávat odražené míče, kontrolovat hru, ani proti jeho snaze po vytrvalém útočení nic neměli, ale to vše jen po šestnáctku, kde akce Rosického a spol. s vytrvalou pravidelností končily.

Kadeřábek Lafatu trumfnul

Přitom všem Islanďané pečlivě střádali ubíhající čas a čekali na svou další chvíli. Čtyři minuty před přestávkou málem přišla, neboť po další standardce se prodral před Čecha Sigthórssona, jehož šanci zmařil skluzem Kadeřábek doslova v poslední chvíli.

Lafata měl vzápětí druhou příležitost se v kvalifikační partii střelecky zaskvět. Po centru Dočkala hlavičkoval sice razantněji, ale bránu minul. Co nesvedl letenský snajpr, napravil těsně před ochodem do šaten Kadeřábek. Po Krejčího standardce a Pudilově centru ukončil už v nastaveném čase neprůstřelnost islandského gólmana Halldórsona, která trvala 315 minut.

Až vlastenec skóre otočil

Pokusy Krejčího a Sivoka hned po přestávce byly hodně slibné, střela Lafaty už po gólu doslova volala, neboť Halldórsson se po ní jen díval. Při akci rozehrané Plašilem už zasahoval, ovšem tak smolně, že míč po teči Bödvarssona už jen patou líznul a sledoval, jak putuje za jeho záda.

Český tým tak sice se štěstím a za přispění vlastence, ale vzhledem k vývoji střetnutí zaslouženě zúročil svižný nástup do druhé půle, jenže Islanďané nešli pro odpověď daleko. Sigurdsson po dlouhém autu napálil balón do tyče a rozpoutal tak pár divokých minut, které mohly vedení Vrbových svěřenců jistit. Árnason však po Daridově centru a zaváhání znervóznělého gólmana míč z brankové čáry vykopl, takže drama gradovalo.

Samo sebou za islanského snažení zachránit alespoň remízu, k níž měl hodně blízko Gudmundsson. Čech však jeho střelu vykopl, svou úvodní chybu napravil a české reprezentaci tak zachránil veledůležitou výhru.

Kvalifikace o EURO 2016 - skupina A
ČR - Island 2:1 (1:1)
Branky: 45. + 1. Kadeřábek, 61. Halldórsson vlastní - 9. Sigurdsson. Rozhodčí: Stark - Pickel, Schiffner (všichni Německo). ŽK: Dočkal - Sigurdsson, Bjarnason, Gislason, Sigthórsson. Diváci: 11 354 - vyprodáno.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Pudil - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický (90. + 1). Procházka, L. Krejčí (62. Pilař) - Lafata (81. Necid). Trenér: Vrba.
Island: Halldórsson - E. Bjarnason (77. R. Sigurdsson), Árnason, A. Skúlason - Hallfredsson (62. Gíslason), G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason (62. Sævarsson) - Bödvarsson, Sigthórsson. Trenéři: Hallgrímsson a Lagerbäck.

Reklama

Související témata: