Hlavní obsah

Zdolali nechutného soupeře a masér popletl oslavnou říkanku

Praha

Čtyři zápasy, plný počet bodů. Fotbaloví reprezentanti se pomalu, ale jistě blíží k evropskému šampionátu ve Francii. Ani za nic ale nechtějí něco zakřiknout. „O postupu se ještě vůbec nebudeme bavit. Zbývá šest zápasů, těžké zkoušky ještě přijdou,“ poukazuje zkušený záložník Jaroslav Plašil po výhře 2:1 nad Islandem v Plzni. „Jsme blízko, ale ještě zdaleka není vyhráno,“ shoduje se s ním obránce Pavel Kadeřábek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zleva): Jaroslav Plašil, Tomáš Necid a Ladislav Krejčí po uvítězství nad Islandem.

Článek
Fotogalerie

Oslavy v rozjásané šatně jistě zase brzy zaplaví internet. První zprávy ale praví - něco se trochu zadrhlo.

„Masér Eda Poustka zase připravil oslavnou říkanku s tématem Islandu, na to on je expert. Jen to trochu spletl, takže musel začít znovu, ale vůbec nevadí. Užíváme si to. Jsme maximálně spokojeni s dvanácti body," popsal Jaroslav Plašil.

„Island byl vcelku nechutný soupeř, fyzicky výborně připravený a silný. Zápas s ním hodně bolel, v šatně jsou skoro všichni pokopaní. Ale bojovností a v soubojích jsme se jim vyrovnali, proto jsme vyhráli," popsal tvrdou bitvu Pavel Kadeřábek.

Právě letenský obránce těsně před přestávkou vyrovnal na 1:1, což byl klíčový zlom. Byl to jeho první gól v reprezentaci a zároveň premiérová branka, kterou Island v kvalifikaci inkasoval.

„Tuhle sezónu jsem ještě gól nedal, tak jsem si před zápasem říkal, že už by to mohlo přijít. A stalo se - po nacvičené akci, standardkám se hodně věnujeme. Dan Pudil vracel míč před bránu, já jsem si našel volný prostor a poslal míč pod víko. To snad ani chytat nešlo," culil se Kadeřábek.

Nejlepší zápas v kvalifikaci

„Měli jsme spoustu šancí a zasloužili si vyhrát. Co se týče technického provedení a mezihry, byl to nejlepší zápas v kvalifikaci. Je dobře, že to má vzestupnou tendenci," pochvaloval si kapitán Tomáš Rosický. „Byl to nádherný zápas, který se divákům určitě líbí. Jako hráč si na hřišti takový zápas užíváte. Je to samozřejmě hodně důležitý krok, ale pořád nás čeká dlouhá cesta. Jsme k postupu samozřejmě teď nejblíže. Začali jsme skvěle a musíme takhle pracovat dál," zdůraznil Rosický.

Čech měl být důraznější

Češi přitom brzy prohrávali po chybě svého brankáře. „První poločas jsme začali špatně, po mé chybě padnul první gól. Snažil jsem se dostat k míči, měl jsem čas a zavolal jsem na Siviho (Tomáše Sivoka), aby mi to nechal. Bohužel jsem trefil soupeře při vyboxování do hlavy. Měl jsem být důraznější," přiznával Petr Čech, který však v závěru svůj tým podržel-

„Doufal jsem, že z tlaku, který jsme měli, dáme do poločasu aspoň jeden gól, abychom to nemuseli v druhé půli otáčet celé. To se povedlo, skórovali jsme v poslední minutě a vyrovnávací gól byl strašně důležitý. V druhém poločase se hrálo od znovu a jeden gól nám stačil ke třem bodům," oddechl si Čech, že jeho chyba nakonec nemusí národní tým mrzet.

Reklama

Související témata: