Hlavní obsah

Vrba na sliby nezapomíná. Ty kotrmelce udělám. Ale až postoupíme, zopakoval po výhře nad Islandem

zp, dosSport.cz

Dva kotrmelce na oslavu postupu do Francie slíbil a ke slibu se pořád má. Ale až jeho tým na evropský šampionát postoupí. „Udělám je a je mně jedno, kde to bude, ale zatím nám k postupové jistotě stále chybí deset bodů. I když zisk tuctu bodů, který už na kontě máme, je úžasný a představuje odrazový můstek,“ připomínal reprezentační kouč Pavel Vrba po výhře nad Islandem, že na vyřčené sliby nezapomíná. Ani v euforii, jakou uprostřed nedělní noci i on v Plzni zažíval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během kvalifikačního utkání proti Islandu.

Článek
Fotogalerie

Všechny čtyři kvalifikační duely jste s českou reprezentací vyhrál, nasbíral úctyhodných dvanáct bodů, už tedy připustíte, že vaše mužstvo je favoritem skupiny?

Favority určitě nejsme. Uhráli jsme jen body, které představují odrazový můstek, ale deset jich ještě pořád potřebujeme. I třeba proto, že Holandsko bude v závěru kvalifikace velice silné, což ostatně vysokou výhrou nad Lotyšskem dokázalo.

Ale spokojený musíte být navýsost...

Určitě s výsledkem a koneckonců i s hrou, i když ji samozřejmě ovlivnil rychlý gól, který jsme dostali. Po kombinační stránce jsme ale byli lepší, nebáli se hrát po křídlech, jen v první půli si vytvořili čtyři pět šancí, přičemž dvě Lafatovy byly gólové.

Gól přitom padl po autovém vhazování, o němž jste před zápasem věděl, jak je v islandském podání nebezpečné...

Hráči informace měli, na nebezpečí jsme je upozorňovali, věděli, co jím hrozí, že pokud přijde autové vhazování dvacet, pětadvacet metrů od naší brány. Přesto přišla chyba...

A to Čechova. Nedostal se k balónu  a soupeř završil hlavičkový biliár vedoucí trefou!

Petr vysvětloval, že místo balónu trefil hlavu jednoho ze soupeřových hráčů. Každopádně měl být ale důraznější a míč odehrát. A také spoluhráči mu měli pomoci tím, že protivníka zablokují a vlastnímu gólmanovi vyklidí prostor. Situace se prostě zvládnout dala, ale na druhou stranu je třeba připomenout, že to byl Čech, kdo nás v rozhodujících momentech podržel. Třeba tím, jak na malém vápně zlikvidoval gólovou příležitost protivníka. Nakonec se klidně mohlo stát, že bychom o vítězství přišli.

Hodně vás určitě zvedla vyrovnávací trefa Kadeřábka už v nastavení prvního poločasu. Cítil jste na hráčích, jak moc se jim ulevilo?

Pochopitelně, protože to bylo obrovské povzbuzení. Kdybychom šli s mankem do druhé půle, bylo by to mnohem složitější.

Přesto byste asi věřil, že je schopno skóre otočit a duel zvládnout. Nebo ne?

Ano,hlavně proto, že mužstvo má charakter, který dokázalo už v první půli v Turecku a proti Islandu ho potvrdilo opět. Dokáže otočit i zápas, který se pro něj nevyvíjí příznivě a toho si hrozně cením. Potvrzuje tím svou sílu.

Potvrzuje ji i díky přítomnosti Rosického, který sehrál proti Islandu velký zápas. Hlavně proto, že vzal zodpovědnost na sebe, hrál, rozehrával, připravoval spoluhráčům příležitosti, bojoval ze všech sil.

Tomáš má momentálně národní tým na to, aby se fotbalem bavil. Podal mimořádný výkon a navzdory menší zátěži v klubu bylo patrné, jak dovede své fotbalové zkušenosti prodat. Mužstvo na něho spoléhá.

Na Plašila, který se společně s Pudilem objevil v sestavě po dlouhé době, spoléhalo také. Jak jste byl spokojen s touto dvojicí?

Maximálně. Znovu jsme si potvrdili, že nemusíme spoléhat jen na deset, jedenáct hráčů a že při absenci jednoho z reprezentantů není třeba míchat celou sestavou. Ukázalo se to v Kazachstánu, kde chyběl Rosický, potvrdilo se to i proti Islandu.

Reklama

Související témata: