Hlavní obsah

A byla celá Sametová... Listopadová revoluce je kvalifikační, Československu stačí jen Anglie

Praha

Společné už mají jen dějiny, právě teď si připomínají čtvrtstoletí od listopadových událostí. Češi a Slováci si však zcela aktuálně mohou broukat se Žlutým psem „A byla celá Sametová“... V kvalifikaci mistrovství Evropy 2016 totiž svorně spustili hotovou fotbalovou revoluci, které se nemohou nabažit. Vždyť kromě dvou zemí bývalého Československa získala plný počet 12 bodů už jen Anglie! Bez ztráty je ještě Izrael, který odehrál o jeden zápas méně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech (vlevo) a Pavel Kadeřábek se radují z vítězství nad Islandem v kvalifikačním utkání v Plzni.

Článek

Bláznivá kvalifikace. Staré pořádky neplatí, padla spousta jistot. A také trenérů zemí, jež se touto dobou chtěly už pomalu vidět ve Francii. Čechům ani Slovákům to nevadí, jejich vítězný marš naopak startu kvalifikace vévodí. Čtvrté zápasy ve skupinách senzační vývoj jen potvrdily.

Nejprve Slováci vyhráli v Makedonii a hodili svým sousedům rukavici. Kozákův soubor zlomil ve Skopji letité prokletí - v předchozích třech kvalifikacích totiž Slovensko nedokázalo ani jednou porazit soupeře, který byl do jeho skupiny nalosován z pátého koše.

Až teď, čímž Slováci podtrhli skvělý start. Od rozpadu federace jednou postoupili na mistrovství světa (2010), na Euru si ještě nezahráli ani jednou. Ale teď už se pomalu mohou těšit do Francie.

Země s maximálním ziskem 12 bodů
Česká republikaskupina A
Slovenskoskupina C
Anglieskupina E

Vrbův soubor baví fanoušky

Češi o den později rukavici zvedli. V nečekaném šlágru skupiny A hostili Island, který v úvodních třech zápasech nejenže neztratil ani bod, ale neinkasoval ani gól. Jeho série v Plzni skončila, lídrem tabulky teď jsou Rosický a spol.

Trenér Pavel Vrba zatím splňuje roli fotbalového spasitele. Vtiskl národnímu týmu ofenzivní herní tvář, která není závislá na personálním obsazení jednotlivých postů. V Kazachstánu si mužstvo poradilo bez Rosického, proti Islandu pak bez Limberského s Váchou. Reprezentace fanoušky zase baví a stojí za ní.

Vrby se pak samozřejmě drží i potřebné štěstí. Holanďani si v Praze dali rozhodující gól prakticky sami, Islanďané v Plzni úplně sami. V Turecku přežili Češi bídný první poločas, ani nevěděli jak. Kliku mají, ale jdou jí naproti.

Jak si vedou účastníci MS 2014
12 bodůAnglieskupina E
10 bodůItálieskupina H
Chorvatskoskupina H
9 bodůŠpanělskoskupina C
7 bodůNěmeckoskupina D
6 bodůNizozemskoskupina A
Švýcarskoskupina E
Portugalskoskupina I
5 bodůBelgie (hrála 3 zápasy)skupina B
Ruskoskupina G
2 bodyBosna a Hercegovinaskupina B
1 bodŘeckoskupina F
Francie má jako pořadatel EURO 2016 postup jistý, kvalifikaci nehraje.

Renomovaní trenéři v ohrožení

Prohlubují se naopak problémy řady zemí, jež se v létě vyhřívaly na mistrovství světa v Brazílii. Účastníkům šampionátu se zkrátila dovolená a příprava na novou sezónu, což na startu kvalifikace přispělo ke krachům a blamážím.

Nizozemci jasnou výhrou nad Lotyši odvrátili odvolání kdysi slavného trenérského mága Hiddinka, naopak Rusové porážkou v Rakousku a pokračující krizí jedno takové nejspíš připravili neméně slavnému Capellovi.

Ranieri na lavičce zoufalých Řeků už skončil, zcela z role vypadla také Bosna a Hercegovina.

Kvalifikace se hraje v devíti skupinách, pořádající Francie má účast jistou. Spolu s ní postoupí první dva týmy z každé skupiny a jeden s nejlepší bilancí na třetím místě, zbývající týmy ze třetích míst sehrají baráž.

Kdo si udržel stoprocentní zisk také po čtvrtém kole, má již sladkou Francii pomalu na dohled.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články