Hlavní obsah

Nepočítám peníze, ale body, libuje si Pelta, že změnil před kvalifikací prémiový řád

Zdeněk PavlisSport.cz

Umí v tom chodit, o tom nemůže být sporu. Vidí totiž hráčům do duše a je schopen a ochoten splnit, co i v její hloubce vidí. V klubu, v reprezentaci tuplem. Proto šéf českého fotbalu Miroslav Pelta přichází s překvapivými tahy a nezvyklými rozhodnutími, která jsou mnohdy šokující, ale pravdou je, že i úspěšná. Naposledy na podzim ještě před tím, než se rozběhla zatím tak zdárně se vyvíjející kvalifikace o EURO 2016.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Angažování trenéra Pavla Vrby (vpravo) k reprezentaci bylo mistrným tahem Miroslava Pelty.

Článek

Během podzimu nasbírala reprezentace tucet kvalifikačních bodů, takže si teď asi blahořečíte, že jste před prvním duelem s Nizozemskem předstoupil před mužstvo. Nejen abyste vyhlásil mobilizaci, ale abyste změnil i prémiový řád, což hráči kvitovali.

Nepřepisoval jsem prémiový řád, změnil jsem jen způsob, jak se budou peníze vyplácet.

Garantoval jste, že peníze za bodové zisky dostanou hráči hned a nebudou muset čekat až do konce kvalifikace.

A dobře jsem udělal. Svou roli to v zápase proti Nizozemcům, do něhož jsme šli jako naprostí outsideři, také sehrálo.

Osvědčené praktiky se nemají měnit, takže se v praxi zřejmě pokračuje?

Získali jsme s Oranje tři body, dobře to dopadlo, takže proč nepokračovat v tom, co funguje?!

Třeba s ohledem na jistá rizika, která sebou tento způsob odměňování nese...

Na celkové náklady tento způsob vyplácení prémií dopad nemá. Jediné riziko spočívá v tom, že bychom platili, platili a pak na evropský šampionát nepostoupili.

Což je vzhledem k panující konstelaci ve skupině a vzestupu, který národní tým pod trenérem Vrbou prožívá, jen málo pravděpodobné.

Také si myslím, když dva týmy postupují přímo a třetí jde do baráže. A to se řídím pokorou, kterou musíme mít všichni. Nepočítám proto částku vyplacenou na prémiích, ale body, jež máme na kontě.

Počítal jste s tím, že by jich mohlo být po podzimu dvanáct?

A počítal snad někdo s tím, že jich budeme mít tucet my, stejně jako třeba Slováci? Vyslovit po losu něco takového, všichni by nás měli za blázny. Reálně jsem uvažoval o sedmi bodech, protože jsem si neuvědomoval sílu, jakou představuje Island. Ostatně, po losu si i tehdejší kouč Nizozemců Van Gaal liboval, že reprezentace jeho země dostala do skupiny právě nás. A zatímco teď se on samými starostmi lopotí na Old Trafford, my vedeme skupinu s dvanácti body a pokorou v srdci i na duši.

Takže myslíte, že pokora a bodové propočty spolu úzce souvisí?

Trumfy držíme v rukách, neboť jsme doma porazili Holanďany a vyhráli v Turecku, což jsou bodové zisky, jež se počítají dvojnásob. Trenér tvrdí, že jich bude zapotřebí ještě deset, ale uvidíme, kolik jich bude zapotřebí reálně.

Na jaře tudíž přijde nová mobilizace?

Nevím, zda mobilizace, ale body z domácích zápasů s Lotyšskem a Kazachstánem to bude chtít každopádně. A třeba mezi tím zvládnout i Island.

Zase tak velký problém by to být neměl, když váš místopředseda Roman Berbr přes novinové řádky prohlašuje, že jeho partnerka Damková i evropské sudí ošéfuje. Jako to ostatně svedla v Turecku, kde díky její přítomnosti nenařídil švédský sudí penaltu proti českému týmu... Myslíte, že podobné výroky jsou vůči fotbalové Evropě diplomatické?

Hlavně jsou to prohlášení, která ničemu a nikomu nepomohou. Považuji za zbytečné, abychom se něčím podobným zviditelňovali.

A oni si v tom možná přímo libují. Berbr i tím, že hlásá, že právě Damková zařídila, aby se třeba zápas Evropské ligy v Bratislavě mezi Slovanem a Spartou vůbec dohrál.

Neumím si představit, jakou formou a způsobem by to udělala. V těchto věcech má poslední slovo rozhodčí a delegát zápasu, přičemž mají na paměti, že pro UEFA je prvořadým zájmem, aby se každé střetnutí dohrálo.

Co tedy se svými neukočírovatelnými místopředsedy uděláte?

Jednou věcí je, že si Berbr se Svobodou nepadli do oka a každý z nich má své ego, druhou - a podle mého podstatnou - ovšem to, že by své spory měli řešit na pracovní úrovni a nikoli přes média. Proto chci, abychom se sešli ve třech a vyjasnili si své pohledy. Takhle zbytečně škodíme sami sobě.

A reprezentaci také... Ještě že její úspěchy všechny spory a sváry uvnitř asociace přebíjí, ještě jste měl tolik sil a peněz, abyste k ní přivedl trenéra Vrbu.

To si blahořečím také. Přišel k nároďáku, který byl vlastně mrtvý, neboť podle mínění mnohých nám prostě scházela celá jedna hráčská generace. On ale reprezentaci oživil. Dokázal, že výsledky dosahované s Plzní nebyly náhodné. Sázkou na kolektivní výkon, naordinovanou taktikou, zvládnutými standardními situacemi. Přežili jsme únavový syndrom, který nás potkal v kvalifikaci o mistrovství světa, a jsme na vzestupu. Vytvořili jsme si zase jméno v Evropě, stoupla transferová hodnota našich hráčů, větší hodnotu má tuzemská liga. Dokonce i sponzoři, kteří váhali, jsou teď rádi, že se k reprezentaci přidali. A kdyby jen to... Základem reprezentace jsou hráči z naší ligy, kteří se krajánkům vyrovnají, přičemž na svou příležitost čekají další.

Mistrným tahem bylo i angažování trenérského doyena Karla Brücknera do role Vrbova konzultanta, nebo chcete-li poradce.

Když jsem před půldruhým rokem Karla v Olomouci potkal, neuměl jsem si představit, že by se ještě vrátil. Mezi mladými však doslova pookřál a ožil, srší z něho nová energie. Trenér Vrba měl dobře promyšleno, proč ho do svého realizačního týmu chce. A my jsme rádi, že tam je, jako jsme rádi za každého, kdo má národnímu mužstvu co dát.

Reklama

Související témata: