Hlavní obsah

Mourinho si stěžoval na reprezentační trenéry. Nás ani nepřijme, kroutí Vrba hlavou

Praha

Má za sebou rok ve funkci trenéra fotbalové reprezentace. Rozpaky z přípravných duelů dokázal trenér Pavel Vrba roztrhat na cáry v podzimní kvalifikaci ME 2016, v níž dovedl tým ke čtyřem výhrám. A co je stejně důležité, mužstvo obstálo také herně. „Těší mě, že se zlepšujeme, že vývoj má správný směr,“ pochvaluje si Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Po premiéře proti Norsku jste podotkl, že vás čeká spousta práce. Následující měsíce vám to potvrdily?

Odpovím takhle: moc nám pomohlo, že na rozdíl od jara, kdy jsme měli na sraz dva, tři dny, a hráči se navíc věnovali reklamním záležitostem, se od podzimu věnujeme jen fotbalu.

Jste s vývojem týmu spokojený?

V přípravném období jsem hráčům ukazoval věci, které se mi nelíbily. Nechci říkat, že se nějaké nedostatky v kvalifikaci neobjevily, ale myslím, že cesta je správná, zápas od zápasu to bylo lepší. Vývoj je příznivý, začali jsme naším nejhorším utkáním a končili duelem s Islandem, podle mě nejlepším, který jsme odehráli.

Koho z hráčů byste vyzdvihl?

Bylo to o týmovém pojetí, bylo by nefér stavět někoho nad druhé. Hodně nám pomohlo uzdravení stopera Tomáše Sivoka, na jaře, kdy nehrál, jsme neměli pravého vůdce. Myslím, že s ním to přišlo. Asi nejvíc vylétl obránce Pavel Kadeřábek, na svůj věk má výtečnou výkonnost. Má velkou perspektivu, mohl by si v národním týmu vybudovat pozici, že v nadcházejících deseti letech bude pro jeho konkurenty těžké se přes něj prosadit.

Byl tedy Kadeřábek hráčem, který vás nejpříjemněji překvapil?

Potěšilo mě celkově, jak dobře nezkušení mladíci zápasy zvládali. Překvapil mě i Tomáš Rosický, který v Arsenalu dostával během roku minimum prostoru, v poslední době prakticky žádný, za národní tým hrál ale skvěle. Zápasová praxe je strašně důležitá, on to ale popírá.

Doporučil jste mu vzhledem k jeho situaci v Arsenalu v zimním přestupním termínu změnu dresu?

To je spíš otázka pro Tomáše a jeho manažera, jak to chtějí řešit. Se svojí situací v Arsenalu samozřejmě není spokojený. Když ve čtyřiatřiceti letech sedíte, byť ve špičkovém klubu, není to ideální. Tomáš má sice svoje roky, na druhou stranu chce dál působit na nejvyšší úrovni, bavit se fotbalem a ne se trápit, že nedostává prostor.

Dokdy je pro vás současný stav udržitelný?

Pokud by mu bylo dvacet, řeknu mu hned, aby změnil klub. Přestože měl Arsenal spoustu zraněných hráčů, Tomáš nehrál. Ale budoucnost si musí vyřešit sám.

Krajánci vůbec prožívají těžké časy, o pozici jedničky v Chelsea přišel Petr Čech. Plánujete proto inspekční cestu do zahraničí?

Ano, s kolegy vyrazíme. Chceme mít i bližší kontakt s trenéry českých hráčů. Kouč Chelsea Mourinho si nedávno postěžoval, že kontakt s reprezentačními trenéry je malý. Jenže to by nás musel přijmout. Když si s ním totiž domluvíme schůzku, sdělí nám, že má důležitý zápas.

Sestavu reprezentace tvoří velké procento hráčů z české ligy. Do jaké míry se složení liší od vaší původní představy?

Určitě byli tací, o nichž jsem si v březnu říkal, že hrát nebudou, a teď patří k pilířům. Kluci ze Sparty a z Plzně ukazují, že pokud hrají dobrý fotbal v klubu, dokážou to přenést i do národního mužstva. Je to pro mě obrovská pomoc.

Na vaši žádost rozšířil realizační tým Karel Brückner. Jak se vám s ním spolupracuje?

Jsem vděčný za to, jaký realizační tým mám, pan Brückner je součástí nejužšího trenérského vedení. Spolupráce v něm je, nechci říct dokonalá, ale úžasná určitě. Jsem moc rád, že můžu zažívat otevřené diskuze, posouvá nás to všechny dál.

Vzal jste si něco od Brücknera?

Od tak zkušeného trenéra si lze vždycky něco vzít, pokud chcete. I já jsem si vzal věci, které mi pomohly. Kvituju, že se do toho pan Brückner s námi pustil. V první fázi možná trochu váhal, myslím, že teď je i on rád, že s námi do toho šel.

Prozradíte, jakou věc jste si od něj vzal?

Bohužel jsem si od něj jednu věc nevzal. Říkal mi, ať se nikdy nebavím s novináři mimo tiskové konference. Já se s vámi bavím, což je asi chyba... (smích)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články