Hlavní obsah

První rok s šéftrenérem Vrbou přiblížil Francii na dosah

Praha

Vyklidila na čas pole, ale třetí místo v týmové části ankety Sportovec roku je odrazem toho, že se fotbalová reprezentace vyhoupla na vítěznou vlnu. „Po prvním půlroce byla nálada některých lidí na bodu mrazu, ale jsem rád, že jsme zachovali chladnou hlavu a šli svou cestou. Měli jsme i štěstí, ale to přeje připraveným. Zvládli jsme to velmi dobře, poslední zápas s Islandem už byl celkem podle našich představ,“ hodnotí končící rok trenér Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zleva): Jaroslav Plašil, Tomáš Necid a Ladislav Krejčí po vítězství nad Islandem.

Článek

Úvodní fáze testování hráčů výhru nepřinesla. Nový kouč fotbalové reprezentace ovšem se svým týmem udeřil v pravou chvíli. Národní tým má v kvalifikaci o EURO 2016 po čtyřech zápasech plný bodový zisk. Účast na šampionátu tak má na dosah.

„Dvanáct bodů je výtečných. Děkuji celému realizačnímu týmu, který vytváří hráčům servis. A samozřejmě musím vyzdvihnout výkony hráčů, odvádějí maximum. Věřím, že v tom budou pokračovat, že postoupíme. S dvanácti body jsme ani nepočítali, byla by škoda je prohospodařit. Je třeba uhrát ještě deset bodů, abychom se do Francie dostali," hodnotí po prvním roce ve funkci trenér Pavel Vrba.

Pravidla se jasně nastavila

Kouč áčka působí ve fotbalové asociaci jako šéftrenér. Během roku věnoval hodně času také spolupráci s kolegy z mládežnických reprezentací.

„Změnili jsme koncepci reprezentací. S Pavlovým nástupem se jasně nastavila pravidla a spolupráce trenérů. Tvoří se principy, jde nám o to, aby se jich všechny reprezentační týmy držely. Dvojice trenérů si sedly," říká Dušan Fitzel, manažer áčka a technický ředitel FAČR.

Většina trenérů mládežnických reprezentací teď působí u dvou týmů. „Je přínosné, že Pavel Vrba měl ochotu udělat tolik pozitivních akcí směrem k mládeži. Není problém v komunikaci, je to mnohem lepší," oceňuje Pavel Hoftych, trenér dvacítky a asistent u osmnáctky.

„Vytvoření trenérského týmu je mnohem profesionálnější," přizvukuje jeho kolega Pavel Malura.

Trenéři mají na starosti dva týmy

„Principy chceme ctít ve všech kategoriích. Bavíme se, jaké hráče vybírat typologicky. To se mi hrozně líbí, snad to bude tak pokračovat," věří šéf devatenáctky Michal Petrouš.

„Jsem strašně rád, že jsme s Dušanem zprofesionalizovali všechny kategorie. Trenéři mají méně času a dva týmy na starosti, ale je dobře, že hráči zrají v konkurenci a ve vší nahotě to ukazuje naše nedostatky," avizuje Vrba.

„Dalším krokem je vytvoření mládežnických akademií, ale některým lidem se to nelíbí. Ti by se měli jet podívat na deset let fungující akademie v zahraničí, jaký rozdíl je mezi nimi a námi. Když to nenastartujeme, bude obrovský problém i pro áčko," apeluje Vrba.

Letošní vizitky reprezentačních týmů
REPRE „A“ (trenér Pavel Vrba) - Tým v roce 2014 sehrál osm zápasů s bilancí 4 výher, 2 remíz a 2 porážek. V kvalifikaci o postup na ME reprezentace vyhrála všechna čtyři utkání, což se jí naposledy povedlo v roce 1998, a vede svoji skupinu. Mužstvo se znovu sejde v březnu, kdy jej čeká domácí duel s Lotyšskem.
REPRE „21“ (trenér Jakub Dovalil) - Tým lvíčat se chystá na mistrovství Evropy 2015 na domácí půdě. Letos jedenadvacítka sehrála 7 utkání s bilancí 1 výhry, 2 remíz a 4 porážek. V posledních zápasech remizovala s Dánskem 2:2 a s Německem 1:1, s oběma soupeři se  utká také ve skupině na ME. Třetím soupeřem týmu bude Srbsko.
REPRE „20“ (trenér Pavel Hoftych + as. Pavel Malura) - Dvacítka nehraje soutěžní zápasy, tato věková kategorie slouží jako poslední výkonnostní stupeň pro mládežnické reprezentanty před přechodem do týmu U21. Tým třeba zvítězil v Nizozemsku.
REPRE „19“ (trenér Michal Petrouš + as. Aleš Čvančara) - Devatenáctka na podzim zvládla první část kvalifikace o postup na ME a ve skupině v Severním Irsku obsadila druhé místo. Zdolala domácí tým a Faerské ostrovy a podlehla vítěznému Rusku. Ve druhé kvalifikační fázi narazí na Německo, Irsko a Slovensko.
REPRE „18“ (trenér Pavel Malura + as. Pavel Hoftych) - Osmnáctka také nehraje kvalifikační zápasy, slouží jako mezistupeň mezi „soutěžními“ ročníky U17 a U19. Tým započal svoji éru v srpnu na Memoriálu Václava Ježka, kde porazil Maďarsko, podlehl týmu USA a v boji o bronz porazil Slovensko.
REPRE „17“ (trenér Václav Černý + as. Petr Janoušek) - Sedmnáctka uspěla v první fázi kvalifikace ME a v Andoře se blýskla stoprocentní bilancí a výhrami nad Rumunskem, domácím výběrem a Dánskem. Ve druhé fázi se utká se Skotskem, Maďarskem a Bosnou.
REPRE „16“ (trenér Aleš Čvančara + as. Michal Petrouš) - Výběr U16 slouží jako selekce hráčů do nadcházející kategorie U17, v níž reprezentanti hrají první kvalifikace. Nově vytvořená šestnáctka dvakrát remizovala se Slovenskem, dvakrát vyhrála v Dánsku a dvakrát podlehla Německu.
REPRE „15“ (trenér Petr Janoušek + as. Václav Černý) - Zbrusu nový výběr je absolutní novinkou v pyramidě reprezentačních týmů, základním cílem je podchycení nejtalentovanějších hráčů v žákovských kategoriích.
REPRE ŽENY „A“ (trenér Stanislav Krejčík) - Ženy za sebou mají kvalifikaci o MS, v níž nakonec obsadily konečné čtvrté místo a znovu se tak nedočkaly prvního postupu na vrcholnou akci.
REPRE ŽENY „19“ (trenér Petr Vlachovský) - Výběr zvládl první část kvalifikace ME a přivezl postup z Bosny a Hercegoviny, kde porazil domácí tým, Maltu a podlehl Rumunsku. V další kvalifikační fázi vyzve Nizozemsko, Dánsko a Slovinsko.
REPRE ŽENY „17“ (trenér Karel Rada) - Výběr napodobil své starší kolegyně a také oslavil postup do další fáze v kvalifikaci ME.

Reklama