Hlavní obsah

V Edenu moc pěkných chvil nezažil. Snad se už i pro mě stane rájem, doufá Vrba

zp, dosSport.cz

Čtyři měsíce se s hráči neviděl, ale před dalším dílem kvalifikace o Evropu nervozitu necítí. „Ta přijde možná až před zápasem. Teď se těším hlavně na to, že bude týden s mužstvem a budu tudíž prožívat jiné dny, než v týdnech předchozích,“ popíral kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba při pondělním srazu národního týmu, že by mu před duelem s Lotyši stoupala tepová frekvence do závratných výšin.

Rozhovor s trenérem fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ani k tomu nemá důvod, protože do sobotního zápasu bude se svými svěřenci nastupovat v roli jasných favoritů. Stoprocentních, protože výhra nad Lotyšskem a tudíž další krok na cestě na EURO do Francie 2016 je povinností.

Poprvé jako stoprocentní favorit

„Je tomu tak poprvé, protože v předchozích utkáních s Holandskem a Islandem jsme rozhodně stoprocentními favority nebyli. O to těžší úkol nás čeká, neboť v minulosti řada zápasů, v nichž se reprezentace ocitla v podobné roli, nedopadla zrovna nejlépe," připomínal Vrba neblahé zkušenosti z předchozích kvalifikací.

Že by se však měly opakovat i v sobotním podvečeru v pražském Edenu, to ale nepřipouští.

„Devalvovali bychom tím bodové zisky z podzimu. Musíme udělat maximum, abychom po duelu s Lotyšskem měli na kontě patnáct bodů," apeluje kouč na hráče i fanoušky. Věří totiž, že se i pro něho stane pražský Eden konečně rájem.

„Zatím jsem tam moc dobrých chvil neprožil. S Plzní se nám v Edenu v Lize mistrů nedařilo, s reprezentačním týmem jsme v přípravě s Norskem jen remizovali. Proto doufám, že kvalifikační konfrontaci s Lotyšskem zvládneme a Eden pro nás bude nikoli peklem, ale konečně rájem," rozpovídal se trenér národního mužstva.

Změny měl dopředu nachystané

Na jeho víře nic nemění ani rošády, které musel ve složení mužstva v porovnání s podzimem udělat.

„Šlo o nachystanou a předem připravenou volbu. Jen jsem si ponechával prostor, abych mohl reagovat na to, jak se situace vyvine," vysvětloval na dodatečné povolání plzeňského Rajtorala a poté i Necida z nizozemského Zwolle a Václava Kadlece ze Sparty.

„Lékaři až ve čtvrtek potvrdili, že se zraněným Kadeřábkem počítat nemohu, takže proto jsem povolal Rajtorala. Na kraji obrany potřebujeme ofenzivně laděného hráče, který je schopen podpořit útok. A Rajtoral svými jarními výkony tyto představy naplňuje," poznamenal Vrba.

Výběr dvou hráčů pro ofenzivu byl přece jen trochu složitější, ale... „Jedna varianta se vyřešila v Brně už po dvaceti minutách," připomněl Vrba zranění slávistického útočníka Škody v nedělním ligovém duelu.

Dodatečné pozvání tudíž putovalo za Necidem a Kadlecem.

„Pro Kadlece, který po příchodu do Sparty výrazně ožil, mluvilo to, že může nastoupit hned na několika místech sestavy. Pro Necida zase fakt, že je typologicky jiným útočníkem než Lafata či Kadlec. Typický hrotový hráč pro finální fázi a osobní souboje v soupeřově šestnáctce, kterého můžeme nasadit, kdyby bylo zapotřebí reagovat na vývoj střetnutí," nechával trenér nahlédnout do svých úvah.

Nad stopery uvažuje, Lafatu neřeší

Ještě jedna se mu honí hlavou - složení stoperské dvojice, z níž pro dlouhodobé zranění vypadl Sivok.

„Michal Kadlec má pochopitelně lepší pozici než tři zbývající adepti. Hraje v nároďáku pravidelně, navíc je levák, což mluví v jeho prospěch. Jenže musíme brát v úvahu i to, že na devětadevadesát procent budeme útočit do plné a zformované lotyšské obrany a tudíž potřebujeme hráče silného v kombinaci a schopného se zapojovat do útočné činnosti," připomínal Vrba. „Máme ale šest dnů na to, abychom si ověřili, jak na tom jednotliví hráči jsou."

I na reprezentačním srazu se samozřejmě přetřásal sobotní ligový duel Sparty s Teplicemi gradující nafilmovanou penaltou v podání letenského snajpra Lafaty.

Jak dopadne kvalifikační duel ME mezi Českem a Lotyšskem?
Vyhrají Češi
88 %
Zápas skončí remízou
7,4 %
Zvítězí Lotyši
4,6 %
Celkem hlasovalo 15649 čtenářů.

Reklama

Související témata: