Hlavní obsah

Lafata svůj díl dostal, narážky slyšel i Limberský. Ligové půtky ale nároďák nestraší

Praha

Fotbalová reprezentace má kvalifikaci ME 2016 parádně rozjetou, ale co když se do ní přenese ligové dusno? Na domácí scéně válčí o titul Plzeň se Spartou a právě na jejich hráčích přece národní tým pod taktovkou Pavla Vrby stojí... „Když narážky létají ve správné rovině, každý se jim zasměje. Tady je všechno v pořádku, žádné problémy mezi sparťany a Plzeňáky nejsou,“ ujišťuje kapitán Tomáš Rosický.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Vácha (vpředu) a viktorián David Limberský přicházejí na trénink národního týmu.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s hráči fotbalové reprezentace.

Rozhovor s trenérem fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou.

I na pondělním srazu si při čekání na výtah hned vyslechl své. Třeba jestli nemá batůžek příliš těžký na to, aby mohl dál létat... Sparťanský kapitán David Lafata je po nafilmované penaltě v ligovém duelu proti Teplicím pro reprezentační spoluhráče snadným terčem.

„Jsem zvědavý, jak ostré to bylo... Já to ještě neviděl, ale kluci mi určitě penaltu pustí, tomu David neunikne. Jak jste zaslechli u výtahu, každý si ho dobere, ale nebude z toho konflikt," culil se při nástupu na sraz kapitán týmu Tomáš Rosický.

„Něco proběhlo, ale vesměs všechno ve srandě. David ví, jak to bylo - zároveň se hecování vrátilo zpátky na Limbu, ale myšlené ve srandě. S tímhle není problém," doplnil explzeňský legionář Vladimír Darida v úterý.

Všechno je v pořádku, ujišťuje kapitán

Prozradil tak, že v narážkách došlo až na hodně zaprášený penaltový pád plzeňského Davida Limberského ve vzájemném duelu se Spartou. Jsou však i mnohem čerstvější projevy vzájemné rivality. Jako když letenský Lukáš Vácha na podzim na Twitter o viktoriánovi a kolegovi z nároďáku Václavu Pilařovi po duelu s Bohemians 1905 napsal, že jeho letecké dny pokračují.

„Jestli to někoho zajímá, tyhle facebooky a twittry... Jak asi víte, jsou to moje oblíbené věci," říká ironicky Rosický. „Já můžu atmosféru hodnotit jen podle toho, jak se kluci chovají tady. A v reprezentaci žádné problémy mezi sparťany a Plzeňáky nejsou. Všechno je v pořádku," dušuje se zkušený kapitán.

V Evropě ostatně najdeme ještě vyostřenější rivality. "Španělskou reprezentaci tvoří hráči Barcelony a Realu, dvou týmů, které se nesnáší. V národním týmu však jde rivalita stranou a problém s těmito dvěma skupinami tam nikdy nebyl. U nás je to stejné. Reprezentace je reprezentace a všechno ostatní jde stranou," poukazuje brankář Petr Čech.

Vrba: Všechno ostatní hoďte za hlavu

„Snad budou hráči myslet jenom na reprezentaci. A všechno ostatní, co bylo a je, hodí za hlavu. Musí se věnovat jenom tomu, čemu mají," nepřipouští ani kouč Pavel Vrba žádné pochybnosti.

Na druhou stranu si moc dobře uvědomuje, jako masáží především na sociálních sítích Lafata od sobotního večera prošel. Psychiku i tak zkušeného hráče by to mohlo rozhodit.

„Ano, je určitě napětí. Ale v kvalifikaci hrál David zatím velmi dobře, nebyl důvod něco měnit. Tohle je reprezentace, která nemá s ligou nic společného," říká Vrba.

Ligové půtky zkrátka nároďák nestraší. „Není vůbec třeba něco hlídat. Když létají narážky ve správné rovině, každý se jim zasměje. Tady hrajeme za jeden tým, je to něco úplně jiného," shoduje se s koučem také kapitán Rosický.

Reprezentace hraje v sobotu od 18:00 v pražském Edenu kvalifikaci s Lotyšskem, příští úterý ji pak čeká v Žilině přátelský duel se Slovenskem.

Reklama

Související témata: