Hlavní obsah

Už jen náhradníkem? Musím se předvést, ví Darida. Lavička ve Freiburgu ho štve

Praha

Dorazil na sraz fotbalové reprezentace s hodně rozporuplnými pocity. Záložník Vladimír Darida sice přihrál v posledním bundesligovém zápase na gól a pomohl svému Freiburgu k výhře 2:0 nad Augsburgem. Na hřišti se však objevil až v závěru utkání - a na roli náhradníka si rozhodně nechce zvyknout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Jaroslav Plašil, Vladimír Darida, Ladislav Krejčí a Václav Kadlec přicházejí na trénink.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s hráči fotbalové reprezentace.

Rozhovor s trenérem fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou.

Vy a náhradník. Děje se něco?

Se zdravím to nemělo nic společného. Trenér mi řekl, že ho to mrzí a nedělá to rád, ale že chce dát místo mě šancí Höflerovi. Že na tréninku maká a trenér cítí, že by to mohlo být lepší s ním. Žádný hráč něco takového neslyší rád. Vnitřně jsem byl naštvaný, ale musel jsem to přijmout. Pak jsem se na hřišti snažil hned zapojit, což se povedlo. Nahrál jsem na gól. Uvidíme, co bude dál.

Byl to pro vás šok?

Nečekal jsem, že by mě trenér vyndal ze sestavy.

Jenže Freiburg je na poslední nesestupové příčce a kouč Streich asi zkouší všechny varianty.

Určitě to s ohrožením sestupem souvisí. Trenér hledá všemožná řešení, každý zápas se teď v sestavě objevoval nějaký nový hráč. Kdybychom vyhrávali, nebude mít důvod něco měnit.

Jste jako lídr týmu z trenérova rozhodnutí nervózní?

Cítil jsem se dobře, byl jsem v každém zápase. Uvidíme, trenér teď bude určitě sledovat zápasy naší reprezentace. Pro mě o to větší motivace, abych se předvedl, že na hřiště patřím. Nedělám z toho závěry, ale nechci přijmout roli hráče z lavičky.

Za národní tým jste sehrál 22 zápasů, ale ještě ani jednou neskóroval.

Vím o tom. Sám si říkám, že zápasů za reprezentaci mám dost a gól bych už dát měl. Doufám, že přijde v pravý čas, kdy bude nejvíc potřeba.

V německé lize jste pětkrát skóroval z penalty, po jedné jste ovšem neproměnil v lize a v poháru. Šel byste na penaltu i v kvalifikačním duelu s Lotyšskem?

Patřím mezi tři, čtyři určené exekutory. Vždycky pak rozhoduje, kdo se jak na hřišti cítí. Dvě jsem ve Freiburgu nedal, protože jsem se špatně rozhodl. Specialista bych byl, kdybych byl stoprocentní. Ale za reprezentaci bych dal radši gól ze hry.

V české lize vrcholí boj o titul mezi Plzní a Spartou provázený řadou jízlivých vyjádření. O víkendu situaci okořenil Lafatův penaltový pád - jaké jsou vztahy sparťanů s Plzeňáky v reprezentaci?

Něco proběhlo, ale vesměs všechno ve srandě. David ví, jak to bylo - zároveň se hecování vrátilo zpátky k Limbovi, ale myšlené v legraci. S tímhle není problém.

Reklama

Související témata: