Hlavní obsah

Železného muže Rajtorala sklátil bacil, místo něho povolal Vrba jabloneckého Nováka

Praha
Aktualizováno

Jedna komplikace před sobotní kvalifikací s Lotyši českou fotbalovou reprezentaci přece jen postihla. Na plzeňského beka Františka Rajtorala lehla chřipka, a protože se jí ani během prvních tří dnů pražského srazu nezbavil, byl trenér Vrba nucen provést první změnu v kádru. Rajtorala poslal domů, aby se vyléčil, a namísto něho povolal jabloneckého obránce a střelce v jedné osobě Filipa Nováka.

Foto: Sport.cz

Plzeňský František Rajtoral se musel ze sopustředění reprezentace vrátit do Plzně.

Článek

Tři dny s mužstvem netrénoval, tři dny se reprezentační lékaři snažili dát Rajtorala do pořádku. Zvláště, když si trenér Vrba jarní formu plzeňského obránce pochvaloval.

„Na kraji obrany potřebujeme ofenzivně laděného hráče, který je schopen podpořit útok. A Rajtoral svými jarními výkony tyto představy naplňuje," glosoval reprezentační kouč dodatečné povolání Rajtorala na kvalifikaci s Lotyši a přípravu se Slováky.

Rajtoral si ovšem přivezl na sraz národního týmu bacily chřipky, která v minulých dnech sklátila celý plzeňský tým. Dokonce natolik, že ligový duel Viktorie se Slavií musel být sehrán v náhradním termínu.

„Přitom on jako jeden z mála se při chřipkové epidemii držel a dobíral si náš, že je železným mužem," prozrazoval Rajtoralův plzeňský spoluhráč David Limberský.

Náhradou nejlepší střelec Jablonce

„Chřipka na nás přicházela ve vlnách. Já se té první rovněž vyhnul, jenže po zápase s Duklou jsem dostal takovou zimnici, že jsem celý den ležel v posteli," dodával další Plzeňák Václav Procházka.

Teď tedy chřipkový bacil sklátil „železného muže" Rajtorala. Lékaři usoudili, že nemá smysl, aby s národním mužstvem dál zůstával, takže trenéři ho poslali domů.

"Léčil se na samostatném pokoji, ale nebyla jisotota, že to dobotního zápasu bude zcela fit." poznamenal reprezentační kouč Pavel Vrba.

Namísto něho povolal jabloneckého obránce Filipa Nováka, který na jaře potvrzuje výbornou formu i střeleckou mušku. Vždyť je s osmi góly nejlepším snajprem Severočechů.

V reprezentačním kádru není úplným nováčkem, neboť Pavel Vrba ho povolal do kádru už před podzimní kvalifikací s Islandem. Do hry však Novák v plzeňském střetnutí nezasáhl.

"V lize patří na svém postu k nejlepším hráčům. Nám se hodí i díky svým schopnostem při podpoře ofenzívy," zdůvodnil Novákovu dodatečnou nominaci Vrba.

Reklama

Související témata: