Hlavní obsah

Dočkal při zbabrané standardce centrovat nechtěl: Plašil ale nevěděl, že přihraju

Praha

Při čtyřech výhrách v úvodu kvalifikace se blýskl třemi góly. Při sobotní kvalifikační konfrontaci s Lotyšskem se však záložník české reprezentace Bořekl Dočkal do myslí fanoušků zapsal zpackaným rozehráním standardní situace, po níž Vrbův výběr inkasoval a následně celý zápas dotahoval nepříznivé skóre. „Šlo o moje špatné rozhodnutí. Remíza je kaňkou na dobře rozjeté kvalifikaci," posteskl si Dočkal po remíze 1:1.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Vladimír Darida a Bořek Dočkal po kvalifikačním utkání s Lotyšskem.

Článek

Gól, který tak zásadně ovlivnil průběh zápasu, inkasoval český tým po vámi špatně rozehrané standardní situaci. Jaký byl váš záměr?

Špatně jsem situaci vyhodnotil. Rozhodl jsem se pro špatné řešení. Zdálo se mi, že hlavičkářů v kádru protivníka je příliš mnoho a lehce balóny odehrávají, tudíž jsem zvolil možnost situaci rozehrát místo centrovaného balónu. Přišlo mi, že Lotyši jsou hodně zatažení a mohli bychom hru přes střed pole přesunout na levou stranu, kde měl David Limberský otevřený prostor na střelu. Soupeř ale dobře reagoval. Jednoznačně moje špatné rozhodnutí.

Zdálo se, že podobný signál vůbec nebyl v rejstříku českého týmu a Plašil byl vaším řešením hodně zaskočený.

Já na Jardu nevolal, nechtěl jsem řešení avizovat dopředu. Přihrávku nečekal. Byl v těžké situaci. Vyběhly na něj dva protihráči, my jsme byli v defenzivě příliš otevření. Uznávám, že šlo jednoznačně o moji chybu.

Inkasovaný gól byl jen pečetí na špatný vstup do zápasu. Proč se první poločas nevydařil českému výběru podle představ?

Přicházeli jsme lacino o balóny. A byli jsme příliš roztažení, moc daleko od sebe. Když propadne odražený balón, je důležité ho sebrat. Jenže my jsme druhé míče vůbec neměli. Nebyli jsme tudíž tolik na balónu a nemačkali soupeře od první minuty, jak jsme chtěli. Strašně těžko jsme hledali mezery na nějaké prostrkávačky nebo záběhy za obranu. Ale s tím jsme počítali už před zápasem. Jen jsme věřili, že si s tím poradíme. Realita byla jiná.

Můžete přiblížit taktický záměr, s nímž jste do utkání vstupovali?

Chtěli jsme být silnější v kombinaci a vytvářet si více šancí. Hlavní pak bylo vyvarovat se chyb, aby soupeř nemohl jít do vedení. Přesně taková situace nastala, což průběh zápasu ovlivnilo. Lotyšsko se mohlo zatáhnout a my jsme museli hrát na velké riziko, tudíž to pro nás mohlo dopadnout mnohem hůře.

Jaké pokyny následovaly od trenéra Vrby během poločasové přestávky?

Abychom sbírali odražené míče a přečíslovali soupeře po stranách. Ale stejně se nám to nedařilo ideálně. A když jsme po straně prošli, nedokázali jsme najít spoluhráče ve velkém vápně. Kombinace se nám prostě tentokrát nedařila, jak bychom si představovali. A finální řešení rovněž nebylo většinou kvalitní.

Český tým si tentokrát nedokázal pomoci ani standardní situací. Proč se vám nedařily?

Lotyšsko bylo velmi dobře nachystané. Nechtěli nás pouštět do rozehrávání. A kdyby měli větší kvalitu při přechodu do útoku, mohlo s námi být zle.

Je velké zklamání, že po skalpu favorizovaných soků z Nizozemska a Turecka vyšperkovaných třemi body proti Kazachstánu i Islandu jste doma nezvládli konfrontaci s Lotyšskem?

Po vývoji zápasu musíme být rádi za bod, ale zápas jsme si představovali jinak. Herně i výsledkově jsme od utkání s Lotyšskem čekali více. Pohled na tabulku je pořád dobrý, ale je strašná škoda, že jsme nepotvrdili předešlé výsledky. Remíza s Lotyšskem je kaňka. Takové zápasy musíme zvládat.

Reklama

Související témata: