Hlavní obsah

Vrba závidí Kozákovi, že se může opřít o vytížené legionáře

dos (Žilina)Sport.cz

Mohl sedět na lavičce slovenské fotbalové reprezentace, ale Plzeň ho tehdy nepustila. Jako kouč českého nároďáku se Pavel Vrba v Žilině soustředil především na svůj tým. „Staral jsem se hlavně o nás. Přesto jsem se na lavičku soupeře ‚pozrel‘, když pan Kozák před koncem řádně vyčinil čtvrtému rozhodčímu. Myslíme, že toho měl dost...“ usmál se Vrba po porážce 0:1 v přátelském duelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Daniel Kolář a Martin Škrtel ze Slovenska během přátelského utkání v Žilině.

Článek
Fotogalerie

Dlouhodobá bilance vzájemných zápasů ještě stále mluví pro Čechy, momentálně však mají Slováci navrch. V kvalifikaci ME 2016 jsou stále stoprocentní, takže mají ve své skupině o dva body více než jejich žilinský rival. Vzájemný souboj navíc ovládli, od rozdělení federaci český tým porazili teprve potřetí.

Slováci jsou prostě rozjetí. Osmkrát za sebou vyhráli a z posledních 14 duelů prohráli jediný.

„Zasloužené vítězství. Naši hráči mají zkušenosti i kvalitu, hrají se srdcem. Nemyslí na povinnosti v klubech, maximálně bojují a jdou za výhrou. Nechtěli jsme přerušit naši sérii. Je to derby a znovu jsme předvedli stoprocentní přístup," pochvaloval si trenér Ján Kozák.

Jeho protějšek se hodně těšil do Žiliny, s níž získal mistrovský titul ve slovenské lize. Ani tady však Pavel Vrba na pátý pokus nedokázal národní tým v přátelském zápase přivést k výhře. Ještě štěstí, že v kvalifikaci vyhrál jeho tým již čtyřikrát a v sobotu přidal remízu s Lotyšskem.

„Mezihra nebyla špatná, ale chybí nám důraz v šestnáctce. Mnohem víc mě mrzí bodová ztráta ze soboty, zápas na Slovensku jsem bral hlavně jako zkoušku hráčů, kteří zatím tolik šancí nedostali," hodnotil Vrba.

Přátelák by hrál raději před kvalifikací

„Možná pro nás bylo lepší opačné pořadí zápasů. Abychom hráli nejdřív na Slovenku a pak kvalifikaci. Jako na podzim nejdřív s Amerikou. Přes zimu byla šílená mezera, nepotkali jsme se čtyři měsíce. Pro mě to byl velký problém, mělo se to otočit," litoval kouč českého týmu.

Jeho svěřenci nejsou proti podzimu tak efektivní. „Třeba s Holanďany jsme ze tří střel dali dva góly. V Žilině jsme měli šancí víc, ale gól nedali. Může to být tím, že na podzim kluci hráli poháry, byli pod větším klubovým tlakem. To nám teď chybí. Kdyby hráli poháry i na jaře, asi by to bylo jiné. Podívejte se na Slováky - v jejich základní sestavě nastoupil jediný hráč z domácí ligy. Ostatní jsou rozehraní legionáři, kteří jsou ze svých soutěží zvyklí na větší tempo a zápasy pod větším tlakem, než je zvykem v našich domácích soutěžích," poukázal Vrba na palčivý problém.

Reklama

Související témata: