Hlavní obsah

Před cestou na Island se k reprezentaci připojil i Čech. Budoucnost zatím neřeší

Praha
Aktualizováno

Fotbalová reprezentace je už kompletní. Na dnešním srazu se k ní připojil i brankář Petr Čech, jenž se vrátil s Chelsea z australsko-asijského turné, dorazila i dvojice legionářů z Basileje Tomáš Vaclík a Marek Suchý. Příprava na další díl kvalifikace o EURO 2016, který je na programu v pátek ve 20.45 SELČ na Islandu, tak mohla začít naostro.

Petr Čech před zápasem s Islandem.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Doktor ani netušil, jaké trable přivolá. „Kluci za sebou mají celou sezónu a ze všech studií vyplývá, že v tomto období je nejvíce úrazů z přetížení a bezkontaktních. Proto je dobře udržet jejich zátěž. Tento kemp beru jako pozitivní a správný," konstatoval lékař týmu Petr Krejčí, když reprezentace již minulou středu zahájila přípravu na Island.

Škodu dostihl telefonát u vody

V pátek se to stalo. Král ligových střelců David Lafata si v modelovém utkání s výběrem do 20 let zhmoždil koleno a uháněl do nemocnice. Nejhorší diagnózy se sice nepotvrdily, kapitán Sparty je však každopádně na několik týdnů mimo hru.

V reprezentaci ho střídá Milan Škoda. Nováček ze Slavie byl po ruce, s přítelkyní trávil dovolenou u jejích rodičů na Vsetínsku. „Byl jsem u vody, když mi manažer týmu Dušan Fitzel volal," přiznával na srazu reprezentace slávistický útočník, jenž se dočkal premiérového pozvání do národního týmu.

Trenér Vrba přitom o něm uvažoval už před jarním duelem s Lotyšskem, jenže Škoda se v ligovém střetnutí v Brně zranil a pozvánky se nedočkal.

Náhradník nemá velké oči

Lafata vzal Škodovi v posledním ligovém kole korunu krále střelců. A teď mu svým zraněním přihrál první nominaci do národního týmu.

„V nominaci jsem nebyl a určitě nejsem typ, abych se modlil, aby se někdo zranil a já mohl jet. Takže jsem nepředpokládal, že by to mohlo vyjít už při tomto srazu," líčil.

Na Island se každopádně těší. „Samozřejmě nevím, jestli zasáhnu do hry. Jsem tady jako náhradník, ale byl bych rád, kdybych dostal šanci. Třeba i na chvilku," říká Škoda.

Jeho konkurenty jsou Tomáš Necid a Václav Kadlec, kteří figurovali již v původní nominaci.

Čech zatím přestup neřeší

Červnový termín není příliš oblíbený. "Podle mého je vyloženě nešťastný, protože spoustě hráčů skončila ligová soutěž už třeba před měsícem, takže se musí udržovat, aby byli na kvalifikaci fit. Je to těžké pro hráče, stejně jako pro trenéry," přitakával gólman Petr Čech, který se k reprezentačnímu mužstvu připojil po návratu Chelsea z asijsko-australského turné.

"Ani jsem nepočítal, kolik hodin jsme prožili ve vzduchu. Jen návrat trval i s dvěma mezipřistáními pětadvacet hodin, takže následná cesta z Londýna do Prahy mně tentokrát připadala nejkratší, jakou jsem kdy zažil," smál se Čech, kolem jehož odchodu ze Stamford Bridge spekulací neubývá.

"Všechno budu řešit až po Islandu. Nejdříve mám naplánováno sezení s vedením klubu, abych měl jasno v tom, jaké podmínky budou nastaveny pro můj případný odchod z klubu. Stačí, aby na představenstvu zaznělo "Ne" a já v Chelsea zůstávám, protože mám ještě rok platnou smlouvu," nemínil prozradit, jak je v úvahách o odchodu daleko a zda se snad konkrétní transfer rýsuje.

Vrba s termínem problém nemá

Na rozdíl od Čecha nemá trenér Pavel Vrba s červnovým termínem problém. Tedy, pokud už nepřijdou žádná další zranění.

„Pro mě byl horší a nečitelnější březen, když jsme se sešli po delší pauze a hráči toho ještě neměli moc odehráno. Teď nemám obavy, že bychom se nenachystali. Tréninky v minulém týdnu to potvrdily a hodně nám pomohly," ujišťuje Vrba.

A věří si i hráči. „Únava se po sezóně samozřejmě hlásí, ale vymlouvat se na ni určitě nebudeme. Islanďani na tom budou stejně jako my. Po sezóně už jsme hráli třeba s Itálií - a dokázali s ní remizovat 0:0," připomíná obránce Michal Kadlec.

Reklama

Související témata: