Hlavní obsah

Na Islandu bude horko všem, tuší Pelta. Hlavně ať nerozhoduje až poslední zápas s Holanďany

dos, zpSport.cz

Pracuje na posledních přípravách blížícího se evropského šampionátu týmů do 21 let, během něhož se Česko stane centrem fotbalové Evropy. Nejdřív však Miroslav Pelta vyrazí na islandskou misi áčka, jež v pátek v Reykjavíku čeká důležitý duel kvalifikace na EURO 2016. „Mám čistou hlavu, ve středu letíme na Island. Chceme tam uspět, abychom nahradili ztrátu po domácí remíze s Lotyšskem,“ poukazuje první muž českého fotbalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a Karel Poborský na tréninku fotbalové reprezentace během ME 2012.

Článek
Fotogalerie

Na Islandu čeká reprezentaci již podruhé přímý duel o vedení ve skupině. Berete to tak, že pokud tam národní tým zaboduje, bude už téměř hotovo?

Jdeme zápas od zápasu. A ještě pořád mi vadí, že jsme naši vítěznou sérii přerušili domácí remízou s Lotyšskem. Tento zápas jsme nezvládli, což je velká škoda. Teď bychom tedy nějaké body měli přivézt z Islandu.

Je to klíčový zápas?

Pro nás jsou vzhledem k vývoji ve skupině všechny klíčové. A hlavně, aby nebyl klíčový ten úplně poslední v Holandsku... (smích)

Na Islandu čekají mužstvo těžké podmínky. Bude to problém?

Nebude, jsme zvyklí. Tady jsme si zatím taky tepla moc neužili. A na Islandu nám bude horko úplně všem, uvidíte...

Je pro vás Island nejtěžší soupeř?

Z mého pohledu je těžký, porazil doma Holandsko i Turecko. Budí respekt, mají hráče ve významných klubech. Máme se na co těšit. Ale je potřeba pracovat s fakty. Doma jsme prohrávali 0:1, přesto jsme zápas dokázali otočit. Myslím, že i oni budou pod tlakem, také musejí bodovat. Potřebují každý bod. Můžeme se těšit na pěkný zápas.

Nenahlodala ve vás remíza s Lotyšskem víru v sílu mužstva?

Nenahlodala. Byl to smolný zápas, na druhou stranu je třeba být objektivní. Šabala měl šanci, kdy při nás stálo štěstí. Dnes už není slabých soupeřů v Evropě. Byl to zápas, kdy si všichni, hráči, trenéři i já, mysleli, že to bude procházka. Říkali jsme si, že se nemůže nic stát, a ono se stalo. Tohle teď rozhodně nehrozí. Víme, jaký soupeř nás čeká, po této stránce jsem klidný.

Šabalu jste měl na jaře v Jablonci. Pochválil jste ho, že reprezentaci ušetřil?

Ne. Nebylo za co... Je to už pryč a musíme se koncentrovat na další zápasy.

Půjdete na Islandu za hráči do kabiny?

Už v pondělí jsem navštívil mužstvo na srazu za účasti bývalého ministra Marcela Chládka. Děláme to před každým zápasem, nechtěli jsme to porušit, přestože už není ve funkci. Doufáme, že budeme úspěšní. Do kabiny i před utkáním na Islandu ještě určitě zajdu.

Jak dopadne kvalifikační duel o postup na ME 2016 mezi Islandem a Českem?
Vyhraje Island
18,3 %
Zápas skončí remízou
26,6 %
Zvítězí Česko
55,1 %
Celkem hlasovalo 25747 čtenářů.

Reklama

Související témata: