Hlavní obsah

Čech se děsí islandského vichru. Golf o půlnoci? Kadeřábek poprosí Krejčího o pohádku

Praha

Islandské počasí je nevyzpytatelné, proměnlivé a občas šílené, praví se v průvodcích. A k tomu nekončící letní dny, kdy je světlo i v noci. Čeští fotbalisté počítají s tím, že je na ostrově čekají nehostinné podmínky. Ve středu odpoledne odlétají do Reykjavíku, kde v pátek večer sehrají s Islandem další bitvu o první příčku v kvalifikační skupině o postup na mistrovství Evropy 2016.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Jaroslav Plašil, Vladimír Darida, Ladislav Krejčí a Václav Kadlec přicházejí na trénink.

Článek

Červen na Islandu? Žádné příjemné léto nečekejte. „Islandského počasí máte dost za týden, natož když tam máte žít rok. Měl jsem s sebou jedny šortky a v létě jsem je vytáhl snad jen dvakrát," uculuje se exsparťan Michal Pospíšil, který v roce 2011 odkopal jednu sezónu v Grindavíku.

Češi mají aspoň kliku, že na ostrově gejzírů zastihnou krátké vegetační období. „Já mám dojem, že tam snad ani žádné nemají..." říká ironicky trenér Pavel Vrba. „Ale co jsem viděl jejich zápasy s Holanďany a Turky, hřiště se mi zdálo normální. Předpokládám, že Islanďané taky budou chtít hrát fotbal, takže čekám standardní trávník," avizuje kouč.

Zatímco v zimě se Islanďané ukládají během nekonečných nocí téměř až k zimnímu spánku, letní dny jsou zase pro našince nezvykle dlouhé.

Vrba potřebuje hlavně žaluzie

„Často zmiňuji jednu perličku. Jednou v létě mi spoluhráči po tréninku oznámili, že v jedenáct vyrážíme na golf. Myslel jsem, že druhý den dopoledne, jenže začátek hry byl hodinu před půlnocí... A světla bylo dost," vzpomíná Pospíšil.

Vrba a hráči Plzně obdobné podmínky okusili v norském Trondheimu. „Když najdeme hotel, který má kvalitní žaluzie, bude to dobré," nedělá si vrásky Vrba.

Někteří spáči jsou ovšem trochu neklidní. „No, nevím, nevím. Já ke spaní potřebuju tmu. Na pivo na usnutí ani na prášky nejsem. Takže asi budu muset Láďu Krejčího poprosit, aby mi na pokoji vyprávěl pohádku. Pak snad usnu," kření se Pavel Kadeřábek.

Vítr, chlad, v noci světlo. „To je tedy pěkné. Takové podmínky samozřejmě mohou v zápase hrát roli. Byl jsem u toho, když jsme na Islandu v roce 2001 prohráli 1:3. Pamatuji si ale hlavně vysokou porážku, podmínky vyloženě ne," líčí kapitán Tomáš Rosický.

Čech nemohl vykopávat rovně před sebe

Gólman Petr Čech v témže roce vyhrál na Islandu 1:0 s týmem do 21 let. A vzpomíná si moc dobře.

„Zápas si pamatuji hlavně kvůli větru. Nikde jinde jsem nezažil, že bych nemohl vykopávat rovně před sebe, ale musel jsem míče kopat do autu, aby je vítr nevrátil do brány nebo na roh. Tahle vzpomínka mi v hlavě zůstane pořád," poukazuje Čech na jediné utkání, jež zatím na Islandu odchytal.

„A ještě něco. Ve druhé půli jsem tam vyhazoval a míč skončil v rukou soupeřova brankáře. To se mi také ještě nestalo."

Na Islandu je oblíbené rčení, že neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený jedinec.

„Shodou okolností se odtamtud před týdnem vrátil můj známý. Užil si výlet po gejzírech, ale byla mu zima a vítr prý byl také. Uvidíme, jaké podmínky budou v pátek, ale vyrovnat se s nimi prostě musíme," má jasno Čech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články