Hlavní obsah

Malý Mozart buší na dveře klubu výjimečných, nostalgií však Rosický netrpí

Zatím jen Karel Poborský a Petr Čech pokořili z českých fotbalistů stovku startů v mezistátních zápasech. Současný kapitán národního týmu Tomáš Rosický bude třetí. Své jubilejní sté utkání odehraje v pátek na Islandu, kde reprezentaci čeká perná práce v kvalifikaci ME 2016. „Je to krásný milník, málokomu se povede. Vážím si toho, ale zatím se mnou jubileum nic nedělá. Nejsem nostalgik,“ usmívá se čtyřiatřicetiletý záložník Arsenalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický pálí v kvalifikačním utkání proti Islandu v Plzni.

Článek

Tomáš Rosický před zápasem s Islandem.

Není z těch, kteří by si vedli kroniky a zapisovali každou čárku. „Upřímně, zdaleka ne na každý z 99 odehraných zápasů bych si vzpomněl," avizuje Tomáš Rosický s úsměvem.

Zvláštní jubilant, jako by celá sláva šla mimo něj. „Stý zápas přichází, ale nemůžu říci, že na to hodně hledím. Teď mě zajímá zápas, který může být jedním z klíčových, ne že já mám jubileum. Zatím mi to nepřijde."

Nepochodíte ani, když se Malého Mozarta zeptáte na nejlepší zápas.

„Nevybaví se mi. Spíš si vzpomenu na první start v Irsku, kde jsem střídal Pavla Nedvěda. Nemám nejlepší zápas, spíš takové milníky," usmívá se.

Ale jestli byl tehdy v Irsku hodně nervózní? „Už si nepamatuji..." A kolik zápasů chce ještě přidat? „Nemám takové cíle..."

Nic s ním nehne. „Dres z Irska jsem si asi někam schoval. Já prostě nejsem nostalgik. Myslel jsem, že to přijde, ale zatím nic," kření se.

Milníky Tomáše Rosického v reprezentaci
Irsko - ČR 2:3 (přátelsky, 23. února 2000, Dublin)
Debut v národním týmu, v 83. minutě vystřídal Pavla Nedvěda.
ČR - Bulharsko 6:0 (kvalif. MS, 6. října 2001, Praha-Letná)
První gól v mezistátním zápase. V 5. minutě jím otevřel skóre, trefou na 5:0 v 70. minutě přidal i druhý.
ČR - Belgie 0:1 (kvalif. MS, 14. listopadu 2001, Praha-Letná)
První obrovské zklamání, Češi nezvládli baráž a o světovém šampionátu si mohli nechat jenom zdát.
ČR - Nizozemsko 3:2 (ME, 19. června 2004, Aveiro)
Celé tažení portugalským šampionátem až do semifinále bylo báječné. Druhý duel, v němž Brücknerův tým prohrával 0:2, ale skvělým obratem si zajistil postup ze skupiny, se však zařadil mezi jeden z nejlepších zápasů celé historie ME.
ČR - USA 3:0 (MS, 12. června 2006, Gelsenkirchen)
Zřejmě vůbec nejpovedenější mistrovo dílo. Skóre úvodního vystoupení na německém šampionátu otevřel Koller, další dvě lahůdkové branky přidal právě Rosický a celý fotbalový svět se kvůli němu učil význam pojmu šajtle... Porážky s Ghanou a Itálií pak ovšem poslaly reprezentaci domů již po skupině.
ČR - Řecko 2:1 (ME, 12. června 2012, Vratislav)
Zranění jeho kariéru často provázejí. O přestávce druhého turnajového vystoupení v Polsku musel střídat a do šampionátu už nezasáhl, Bílkův tým nicméně došel do čtvrtfinále.

Po patnácti letech je všechno jinak

Stovky si ovšem cení, ne že ne. „Na milnících jsem si nikdy nezakládal. Ale jak se stovka blíží, je to pěkné. Vážím si, že na ni snad dosáhnu."

Debut v Dublinu zažil v únoru 2000. Po patnácti letech je všechno jinak. „Vyměnili se trenéři, spoluhráči. Hraje se jiný fotbal, než když já tady začínal," říká kapitán.

Nejvíc utkání odehrál pod Karlem Brücknerem, který je přes rok zase zpátky jako Vrbův konzultant. „Jeho vliv je i nadále důležitý, jeho pohled na fotbal je speciální. Jsem rád, že tu je. Tréninky vede jen pan Vrba, pan Brückner se drží svojí role."

Brücknera by Rosický klidně dal dohromady i s Arsénem Wengerem, svým klubovým koučem z Arsenalu. „Určitě by si náležitě popovídali. Oba jsou chytří lidé, co mají rádi fotbal," představuje si.

Nic než postup

Na Islandu čeká nároďák těžká prověrka. Na oslavu by byla ideální výhra, která by mužstvo výrazně přiblížila ke startu na šampionátu.

„Jasno by ještě nebylo, ale postup už by pak byl strašně blízko. Musí to být náš cíl," ujišťuje jubilant Rosický.

Zápas Island - Česká republika se hraje v pátek od 20:45 SELČ, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Nejvíc reprezentačních startů
118 – Poborský
113 – Čech
99 – Rosický
93 – Baroš, Plašil
91 – Nedvěd, Koller
90 – Nehoda
Nejvíc gólů za reprezentaci
55 – Koller
41 – Baroš
34 – Puč
31 – Nehoda
29 – Kuka
28 – Silný, Nejedlý
27 – Šmicer
22 – F. Svoboda, Scherer, Rosický
18 – Masný, P. Berger, Nedvěd
Jak dopadne kvalifikační duel o postup na ME 2016 mezi Islandem a Českem?
Vyhraje Island
18,3 %
Zápas skončí remízou
26,6 %
Zvítězí Česko
55,1 %
Celkem hlasovalo 25747 čtenářů.

Reklama

Související témata: