Hlavní obsah

Chlapci, odvahu! Islandské fotbalové hnízdo střeží sedmero krkavců

dos, neuSport.cz

Příšerné krákání nejde přeslechnout. Islandská reprezentace bude mít v kvalifikační bitvě s českými fotbalisty nečekané pomocníky. Když v květnu začal prodej vstupenek, byla kapacita necelých osmi tisíc diváků Národního stadiónu v Reykjavíku (Laugardalsvöllur) vyprodána za 45 minut. Nad jejich hlavami i nad hřištěm budou kroužit mohutní krkavci, kteří hnízdí přímo pod střechou hlavní tribuny.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Fotbalisté Islandu během tréninku před zápasem s Českem.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalové reprezentace Islandu.

Trénink českých fotbalistů na Islandu.

Sedmero krkavců, klasická pohádka Boženy Němcové o odvaze a vytrvalosti. Stejné vlastnosti budou potřebovat v kvalifikační bitvě v Reykjavíku také čeští fotbalisté. Určitě však nepočítali s tím, že již při čtvrtečním tréninku narazí na krkavce, spojence islandské reprezentace.

„Od posledního zápasu národního týmu uběhlo dost času, takže si nikdo nevšiml, že se tady uhnízdili. Jsou chránění a navíc vyvedli mladé, takže je odtud vystrnadit nemůžeme. Až se mláďata naučí létat, pak teprve můžeme hnízdo strhnout," vysvětluje s úsměvem mluvčí islandského týmu Ómar Smárason.

Pokud vyhrají Češi, jsou prakticky na EURO

Páteční duel je znovu bitvou o první příčku ve skupině A. Češi vedou tabulku o bod před Islandem, který pak má k dobru pět bodů na třetí Nizozemsko.

„Pokud vyhrajeme, povedeme skupinu a před dalším zápasem v Holandsku by to byl pro nás ideální scénář. Když však vyhrají Češi, jsou prakticky na EURO," řekl jeden z dvojice trenérů Islandu Heimir Hallgrímsson, který by se nebránil ani remíze.

„Nebyla by ostuda remizovat s tak silným týmem, jakým jsou Češi. Ostatně myslím, že tento výsledek by byl solidní pro obě mužstva," dodal Hallgrímsson.

Islanďané trénovali již v poledne

Domácí výběr absolvoval předzápasový trénink netradičně už v poledne, kdy nad Reykjavíkem vysvitlo slunce. Teplota se sice vyšplhala maximálně na 11 stupňů, Islanďané přesto vyběhli v trenkách. „Máme léto," pravil s úsměvem kapitán Aron Gunnarsson.

Že by nepřívětivé ostrovní podmínky mohly nahrávat domácím, o tom kouč nechtěl ani slyšet. „Bylo by ponižující, pokud by se Češi báli víc počasí než nás. Tady je léto," ušklíbl se Hallgrímsson.

„Je to tak důležitý zápas, že si nikdo nebude stěžovat na počasí," ujistil Gunnarsson, legionář z Cardiffu.

Češi budou na Národním stadiónu trénovat od 20:00 SELČ.

Zápas Island - Česká republika se hraje v pátek od 20:45 SELČ, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: