Hlavní obsah

Sopečný prach v ústech, loď zmítaná v bouři. I takové bylo pro Pospíšila islandské dobrodružství

Pavel Dosadil, Robert Neumann (Reykjavík)Sport.cz

Těžko může někdo o specifikách islandského fotbalu vyprávět víc než on. Michal Pospíšil (36) v roce 2011 odehrál celou sezónu za Grindavík. Vzestup islandské reprezentace ho vůbec nepřekvapuje. „Nemyslím si, že bude dlouhodobý. Teď ovšem těží z výjimečně generace. Když jsem na Islandu hrál, měli vynikající tým do 21 let, který jim teď dozrál do A-týmu. Špatně fotbal určitě nedělají, vždyť v minulé kvalifikaci skončili až v baráži,“ poukazuje juniorský mistr Evropy z roku 2002.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Michal Pospíšil (vlevo) a předseda organizačního výboru Petr Fousek s trofejí pro mistry Evropy do 21 let.

Článek

Nizozemci i Turci tady nedávno pohořeli. Ostrovního soupeře si už nikdo nedovolí podcenit.

„Na to, jak malá je populace Islanďanů, jsou na fotbal šikovní. Kopou i holky, hraje se celý rok. Fotbal je asi nejpopulárnější sport, špičková je i házená. Přišlo mi ale, že víc lidí hraje fotbal," líčí bývalý útočník Sparty.

Na podzim spolukomentoval kvalifikační duel v Plzni, v němž Češi nakonec Island porazili 2:1. V pátek čeká Vrbův tým náročná odveta.

„Vzhledem k vývoji v tabulce by pro nás byl i bod dobrý. Vidím to dobře, máme náskok, můžeme hrát zezadu a hrozit z brejků. Myslím, že kvalitu máme pořád vyšší, víc českých hráčů působí v lepších týmech," říká Michal Pospíšil optimisticky.

Kdo se trochu ukáže, jde pryč

Zatímco Pavel Vrba hodně sází na hráče z české ligy, reprezentace Islandu stojí výhradně na legionářích.

„Mají výborné hráče. Jenže kdo se trochu ukáže, jde pryč. V jejich lize dlouho zůstat nemůžou, její úroveň není taková. Za sezónu odehrají maximálně čtyři těžké zápasy. Její úroveň bych přirovnal spíš k naší druhé lize. Týmy ze špice by však v naší nejvyšší soutěži hrát asi mohly, vždyť Reykjavík v předkole Ligy mistrů před lety vyřadil Žilinu," srovnává.

Český fotbal Islanďani uznávají. „Když jsem se setkal na podzim v Plzni s prezidentem Grindavíku, říkal, že Islanďané berou zápas tak, že v něm můžou jen získat. Za favority považovali náš tým."

Zemětřesení Islanďany nerozhodí

Pospíšil rád vzpomíná na Skotsko, kde s Hearts získal pohár. Na Islandu si musel zvykat na spoustu specifik.

„Islandského počasí máte dost za týden, natož když tady máte žít rok. Se Skotskem se vůbec nedá srovnat. Měl jsem s sebou jedny šortky a v létě jsem je vytáhl snad jen dvakrát," uculuje se exsparťan.

Rosický a spol. teď zažívá také polární dny, kdy je i v noci světlo. „Často zmiňuji jednu perličku. Jednou v létě mi spoluhráči po večerním tréninku oznámili, že v jedenáct vyrážíme na golf. Myslel jsem, že druhý den dopoledne, jenže začátek hry byl hodinu před půlnocí... A světla bylo dost," vzpomíná Pospíšil.

A do toho sopky. Když některá z nich bouchne, zastaví se letecký provoz v širokém okolí...

„Také jsem to zažil. Jednou i zemětřesení, ale oni mají budovy dobře zpevněné. Sopka tehdy ochromila celou Evropu, přitom jenom čoudila. I to stačilo... Život na Islandu ale šel dál. Jenom když jsme hráli v Reykjavíku, který je od ní notně vzdálený, během zápasu bylo zataženo a cítil jsem na jazyku popílek," vzpomíná.

Na tah vyráželi z Modré laguny

Příroda na Islandu je jinak krásná. „Vzduch byl jinak na Islandu neskutečně čistý, děti neměly žádné zdravotní problémy. A vyhlášené jsou také termální vody. Já bydlel přímo u Modré laguny. Když jsme měli s kluky akce, drink, začalo se v lázních. Navštěvuje je celý svět."

Když se nedalo letět, byla připravena loď. A to si Pospíšilův tým dal! „Jednou jsme se vraceli ze zápasu lodí, to bylo hrozný. Zmítali jsme se v rozbouřeném moři a sázeli, kdo se první pozvrací... Bylo to pro mě daleko horší než letadlem," mrazí ho ještě po letech.

Od začátku října dlouhá zimní pauza

Drsnému počasí je přizpůsobena celá fotbalová sezóna. „Trénovali jsme v hale, ovšem umělá tráva byla výborná. V Reykjavíku bylo regulérní hřiště s umělkou, kde se hrála první ligová kola. Prvního května byl první mistrák na přírodní trávě, taková česká jarní tráva. Liga se hraje přes celé léto, 22 kol se stihne do začátku října. Pak je velká zimní pauza," popisuje Pospíšil.

Proto zatímco na kontinentu už klubové soutěže skončily, islandská liga je v plném proudu. Čechy to ale strašit nemusí, Island má v celé nominaci jen dva hráče z domácí soutěže.

Reklama

Související témata: