Hlavní obsah

Větrná slota tentokrát nehrozí, přesto Čech před Islanďany varuje: Jsou dál, než tehdy

Reykjavík

Jedno si před páteční večerní kvalifikační konfrontací v Reykjavíku Petr Čech uvědomuje moc dobře. „Bude to s Islanďany hodně vyrovnaný zápas, protože jejich herní styl se ani v domácím prostředí měnit nebude. Výhra by byla samo sebou ideální, ale i remíza by nás ve vyrovnané skupině posunula k cíli, jímž je přímý postup,“ rozjímal gólman české fotbalové reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jednička mezi tyčemi Petr Čech.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalové reprezentace Islandu.

Trénink českých fotbalistů na Islandu.

Vy jako jeden z mála máte s vystoupením na Islandu své zkušenosti z minulosti. Vybavíte si ještě zápas, který jste tady s jedenadvacítkou před čtrtnácti lety hrál?

Aby ne, na takové utkání se nedá zapomenout. Hlavně kvůli větru si ho pamatuji.

Tehdy vám dělal až neskutečné problémy...

Nikdy jsem něco podobného nezažil. Ani předtím, ani potom. Když jsem chtěl balón vykopnout dopředu, hrozilo, že ho vítr prostě sebere a pošle zpátky na moji brány. Anebo ho zanese za čáru a bude se kopat roh. Proto jsem raději posílal míče do autu.

Po změně stran se naopak podmínky obrátily a vítr vám fučel do zad.

A já udělal další zkušenost. Vyhodil jsem míč a ten skončil v rukou islandského brankáře. Ani to se mi už nikdy nepovedlo.

Podobná slota snad dnes večer nehrozí, zato Islanďané budou daleko nepříjemnější než tehdy...

Ono to s nimi nebylo snadné ani tenkrát, i když jsme nakonec 1:0 vyhráli a dostali se tak do baráže o malé EURO 2002. Za uplynulých čtrnáct let ovšem udělal fotbal na Islandu obrovský pokrok. Získal na popularitě, základna se rozšířila, výkonnost a úroveň šla nahoru.

Určitě i zásluhou některých hvězd, které se prosadily také v Premier League. Třeba Gudjohnsen, jenž s vámi hrával v Chelsea a teď se do islandské reprezentace vrací.

Doufám, že si vzpomene na dva roky, které jsme spolu v Chelsea prožili, a nebude mě moc trápit. Pravdou ale je, že i v šestatřiceti může domácí reprezentaci hodně pomoci. Hlavně obrovskými zkušenostmi, které nasbíral.

Největší nebezpečí by ale i tak zřejmě mohlo hrozit od Sigurdssona...

Ve Swansea měl skutečně výbornou sezónu. Jenže Premier League skončila už před měsícem a je tudíž otázkou, jak na tom momentálně je. To ale není jen problém Sigurdssona. Červnový kvalifikační termín je podle mého hodně nešťastný, neboť pomalu každý z nás končí sezónu v jiné době a není jednoduché si udržet formu.

To je ovšem problém obou mužstev a bude tudíž důležité, zda se s ním vyrovnáte lépe vy, nebo Islanďané.

My se musíme vyrovnat hlavně s hrou, s níž na nás domácí vyrukují. Nepředpokládám, že by se jejich styl měnil. Jejich fotbal není o hvězdách, ale o týmovém pojetí. Přírodní podmínky, jež na Islandu panují, se projevují v severské zarputilosti, bojovnosti a odolnosti. Bude to mnohem těžší střetnutí než loni v listopadu v Plzni, takže pro nás by bylo ideální i to, kdybychom neprohráli. I to by byl krok k přímému postupu bez nervů v posledních zápasech.

Jak dopadne kvalifikační duel o postup na ME 2016 mezi Islandem a Českem?
Vyhraje Island
18,3 %
Zápas skončí remízou
26,6 %
Zvítězí Česko
55,1 %
Celkem hlasovalo 25747 čtenářů.

Reklama

Související témata: