Hlavní obsah

Neprohrát. A když fotbalisté na Islandu zvítězí, budou králové

Reykjavík

Kvalifikace se láme do druhé poloviny, každý chce mít před podzimním finišem bitvy o postup do Francie co nejlepší pozici. Není proto divu, že trenér českých fotbalistů přirovnává večerní duel na Islandu důležitostí ke kvalifikaci o Ligu mistrů. „Neprohrát. A když vyhrajeme, budeme králové,“ řekl Pavel Vrba výstižně českým fanouškům, kteří se s koučem národního týmu fotili po čtvrtečním tréninku na Národním stadiónu v Reykjavíku.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Nechtějí nás pustit na celé hřiště! Trenér Pavel Vrba (vpravo) v živé debatě s manažerem náodního týmu Dušanem Fitzelem během tréninku v Reykjavíku.

Článek
Fotogalerie

Trénink českých fotbalistů na Islandu

Trénink fotbalové reprezentace Islandu

Jen tak pro pořádek. Kvalifikace ME 2016 se hraje v devíti skupinách, pořádající Francie má účast jistou. Spolu s ní postoupí první dva týmy z každé skupiny a jeden s nejlepší bilancí na třetím místě, zbývající týmy ze třetích míst sehrají baráž.

Češi zatím skupinu A vedou o bod před Islandem, který doma porazili 2:1. Jejich dnešní soupeř pak má k dobru pět bodů na třetí Nizozemsko.

Islandská média proto českému trenérovi vnucují, že v případě výhry už může začít balit do Francie. „My na rozdíl od vás ještě nehledáme ani hotel," vtipkuje Pavel Vrba

„Turci a Holanďani přijeli na Island s obrovským sebevědomím. Chyběla jim pokora, proto tady zle pohořeli. To od nás nehrozí. Víme, že domácí mají výborného trenéra i hráče. Přesto věřím, že to s námi budou mít těžší. A že zápas bude mít stejnou kvalitu jako v Plzni," ujišťuje český kouč.

Island - Česká republika
Skupina A kvalifikace mistrovství Evropy 2016. Rozhodčí Collum (Skot.). Dnes od 20:45 SELČ, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Island: Halldórsson - Sävarsson, R. Sigurdsson, Árnason, A. Skúlason - B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Gudmundsson - Sigthórsson, Bödvarsson (Gudjohnsen).
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Plašil, Vácha (Darida) - Dočkal, Rosický, Pilař - Necid.

Bod by nejspíš brali všichni

Kalkulují pochopitelně také Islanďané. „Pokud vyhrajeme, povedeme skupinu a před dalším zápasem v Holandsku by to byl pro nás ideální scénář. Když však vyhrají Češi, jsou prakticky na EURO," má jasno jeden z dvojice trenérů Heimir Hallgrímsson, který by se nebránil ani remíze.

„Nebyla by ostuda remizovat s tak silným týmem, jakým jsou Češi. Ostatně myslím, že tento výsledek by byl solidní pro obě mužstva," míní Hallgrímsson.

Vrba hozenou rukavici elegantně zdvihá. „Tak jo. Mohli bychom si sednout na pivo a domluvit se, vyhovovalo by mi to... Ne, teď vážně, je to od nich obrovský kompliment. Vím, že chtějí vyhrát, mají přece nejvyšší ambice. Třeba bychom bod vzhledem k průběhu zápasu brali. Respektujeme sílu Islandu, víme, kam se posouvá," usmívá se trenér české reprezentace.

Hlavně nic nenechávat až na poslední zápas

Jeho tým po čtyřech úvodních výhrách doma nečekaně remizoval s Lotyšskem. Podzimní finiš, v němž bude hrát postupně s Kazachstánem, v Lotyšsku, s Tureckem a na závěr na horké půdě v Nizozemsku, tak může být ještě zrádný.

„Minule jsme ztratili body s Lotyšskem, je třeba si je vzít zpátky. Nerad bych, aby došlo na scénář, že budeme hrát o všechno v posledním zápase skupiny v Nizozemsku," poukazuje první muž fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Vrba chce být Vítěz

Až budou fotbalisté vycházet na hřiště, na chodbě přímo před svojí šatnou v útrobách stadiónu Laugardalsvöllur narazí na zarámovaný český dres s podpisy všech aktérů vzájemného souboje z roku 2001. Nedvěd, Baroš, Poborský, vyloučený Koller... Ze současného kádru je jediným pamětníkem téměř čtrnáct let staré porážky 1:3 už jen Tomáš Rosický.

„Pamatuji si, že jsme prohráli a bylo velmi větrno. V tomto směru se zatím nic moc nezměnilo... Samozřejmě nechci, aby se porážka opakovala, a věřím, že výsledek bude tentokrát lepší," doufá kapitán národního týmu.

Trenérovi pak Islanďané nahráli ještě na jeden závěrečný bonmot. To když se ho zeptali, zda jméno dodatečné povolaného útočníka Milana Škody je v Česku stejně běžným příjmením jako třeba Volkswagen v Německu. „Já mám radši příjmení Vítěz než Škoda," netají Pavel Vrba nejsmělejší plány.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články