Hlavní obsah

Islanďané oprášili na Čechy svého Jágra

Reykjavík

Ve 14 letech hrál za reprezentační sedmnáctku, o dva roky později už válel za jednadvacítku. Prošel Chelsea a Barcelonou, s níž vyhrál Ligu mistrů. Islandská fotbalová legenda Eidur Gudjohnsen se nyní po dvou letech vrátila do reprezentace, kouč Lagerbäck se jej chystá využít proti Čechům v páteční evropské kvalifikaci (20:45, živě ČT Sport, on-line na Sport.cz).

Foto: Profimedia.cz

Eidur Gudjohnsen je islandskou fotbalovou modlou.

Článek

Pro Islanďany je 36letý Gudjohnsen modlou. Podobnou jako je pro Čechy Pavel Nedvěd nebo dokonce Jaromír Jágr. Tedy jakýsi polobůh. Někdejšímu spoluhráči brankáře Petra Čecha v Chelsea, s níž společně dobyli dva tituly anglických šampiónů, bude sice na sklonku léta 37 let, stále je však ve formě.

Působí ve druholigovém Boltonu, v uplynulé sezóně Championship byl s pěti brankami druhým nejlepším střelcem anglického mužstva. „Eidur má obrovské zkušenosti a islandskému týmu může svým návratem do reprezentace i v šestatřiceti letech hodně pomoct," řekl Petr Čech ještě před odletem do Reykjavíku.

Na Stamford Bridge Gudjohnsen dorazil v roce 2000, Chelsea za něj Boltonu vysázela 4 milióny liber (přibližně 152 miliónů korun). S Čechem strávili v klubu dva roky, po sezóně 2005/2006 odešel Gudjohnsen do slavné Barcelony, kde už tehdy řádil Lionel Messi. Na jaře 2009 s katalánským gigantem dobyl treble (vítězství v Lize mistrů, španělské lize a Španělském poháru). I jeho další štace měly zvučné adresy: PSV Eindhoven, Monako, Tottenham...

S otcem si spolu nezahráli

Gudjohnsenovi jsou na Islandu váženou fotbalovou rodinou už delší čas, Eidurův otec Arnór hrával také v reprezentaci. V dubnu 1996 se v ní oba sešli, Arnórovi bylo 34 let, synovi 17. Osud však mínil jinak, spolu si nakonec nikdy nezahráli. Během tehdejšího duelu s Estonskem střídal Eidur svého otce o přestávce, když se v nadcházejícím utkání s Makedonií měli postavit vedle sebe, pár dnů před ním si mladý Eidur pochroumal kotník v zápase týmu do 18 let.

Než se uzdravil, otec ukončil kariéru. „Že jsem si s otcem nezahrál, mě bude mrzet do konce života," prohlásil nedávno Eidur Gudjohnsen.

Problémy s hazardem

Jeho kariéru však orámovaly i nepříjemné mimofotbalové události. Během angažmá na ostrovech měl problémy s hazardem, ke kterým se veřejně přiznal. V kasinech za pět měsíců prohýřil 400 tisíc liber (přes 15 miliónů korun).

O daleko větší sumu přišel kvůli celosvětové finanční krizi, která především na Island dopadla obrovskou silou. Výše dluhu lucemburským bankám stran špatných investic činila 5 miliónů eur (140 miliónů korun).

Jeho parketa je každopádně na trávníku. Gudjohnsenův návrat do reprezentace vzbudil na Islandu velký ohlas. Fanoušci věří, že jim historicky nejlepší střelec (25 gólů) pomůže vykopat premiérovou účast na velkém turnaji. „Doufám, že mě nebude moc trápit," podotkl Čech před večerním utkáním v Reykjavíku.

Reklama

Související témata: