Hlavní obsah

Lotyšsko - Nizozemsko 0:2Nizozemsko zvítězilo v Lotyšsku a vrátilo se na třetí místo

Riga
Aktualizováno

Fotbalisté Nizozemska zvítězili v utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Lotyšsku 2:0 a vrátili se na třetí místo v tabulce skupiny A. Na druhou českou reprezentaci ztrácejí tři body. Turecko vyhrálo v Kazachstánu 1:0, jedinou branku vstřelil v závěru kapitán Arda Turan. Remízou 1:1 skončil zápas skupiny H mezi Chorvatskem a Itálií, ve skupině B se na první pozici posunul Wales po výhře 1:0 nad Belgií.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Luciano Narsingh z Nizozemska oslavuje svoji trefu proti Lotyšsku.

Článek
Fotogalerie

Nizozemsko od počátku zápasu v Lotyšsku potvrzovalo roli favorita a vypracovalo si už v prvním dějství několik příležitostí. Sneijderovu střelu ale zastavila tyč, pokusy Depaye či Willemse zneškodnil brankář Vanins.

Otevřít skóre se povedlo až v 67. minutě Wijnaldumovi, jenž na hřišti vystřídal Van Persieho, který si tak na 50. reprezentační gól bude muset ještě počkat. O čtyři minuty později navýšil náskok hostů Narsingh, který za nizozemskou reprezentaci skóroval poprvé od září 2012.

"Mojí předností je schopnost najít si dobrou pozici před bránou a úspěšně zakončit," uvedl střelec první branky Wijnaldum. "Vždy jde o zlaté střídání, když se prosadí hráč, který se dostane na hřiště v průběhu hry," dodal.

Turci vstřelili gól v závěru

Do zápasu s Tureckem vstoupil aktivněji Kazachstán a podnikl také první útočný výpad, rychle však převzali otěže hosté. V prvním poločase se blýskl povedenou individuální akcí Turan, jeho střelu však zneškodnil gólman Pokatilov.

Druhé dějství bylo v režii Turecka, útočník Yilmaz v 72. minutě trefil tyč. Gól na stadionu v Almaty padl až sedm minut před koncem, střelou z otočky se prosadil fotbalista Atlética Madrid Turan.

Turecko dosud odehrálo s Kazachstánem šest utkání a ve všech dokázalo zvítězit, z toho čtyřikrát bez inkasované branky. Poprvé v kvalifikaci na šampionát ve Francii získali svěřenci trenéra Fatiha Terima plný počet bodů na soupeřově hřišti. Kazachstán je v tabulce skupiny A s jediným bodem poslední.

Zápas skupiny H mezi Chorvatskem a Itálií se hrál na zavřeném stadionu kvůli řádění chorvatských fanoušků při březnovém kvalifikačním duelu s Norskem. Přesto je možné, že se Chorvatsko nevyhne dalšímu trestu od UEFA, neboť při dnešním utkání byl na trávníku vysekaný nebo namalovaný hákový kříž. O poločasové přestávce se ho jen s malým úspěchem snažil personál odstranit.

I bez podpory příznivců se domácí brzy dostali do vedení: Mandžukič sice v sedmé minutě neproměnil penaltu, o chvíli později ale úspěšně zakončil protiútok. Útočník Atlética Madrid se trefil poprvé od února. Gólu předcházela kvůli ofsajdu neuznaná branka Itala El Shaarawyho.

Pokutový kop odpískal sudí Atkinson také ve prospěch Itálie a v 36. minutě jej dloubákem proměnil Candreva. Další branka už ve Splitu nepadla a Chorvatsko tak před Itálií udrželo na první pozici dvoubodový náskok.

Itálie neprohrála už 26 utkání kvalifikace mistrovství Evropy za sebou. Vyrovnala tak rekord České republiky z let 1995 až 2006 a Ruska a Sovětského svazu (1986 až 1995).

Bale zařídil výhru Walesu nad Belgií

Wales porazil Belgii 1:0 a nahradil soupeře v čele tabulky skupiny B. Rozhodující branku si připsal Bale, který se při padesátém reprezentačním startu stal prvním velšským fotbalistou, jenž se v jednom kvalifikačním cyklu na evropský šampionát prosadil pětkrát. V závěru zápasu však musel kvůli zranění střídat.

Kypr v utkání téže skupiny zvítězil 3:1 na hřišti Andorry, která prohrála padesáté soutěžní utkání v řadě. Domácí sice vlastním gólem už v druhé minutě poslal do vedení Dosa Júnior, o obrat se však hattrickem postaral Mitidis a stal se druhým kyperským reprezentantem, jenž vstřelil v soutěžním zápase tři branky. Poprvé se to povedlo Efremovi v listopadu právě proti Andoře.

Bosna a Hercegovina zvládla důležitý duel proti Izraeli a vyhrála 3:1. Dva góly vstřelil Višča, pátou trefu v kvalifikaci si připsal Džeko.

Kvalifikace ME 2016 ve fotbale:
Skupina A:
Kazachstán - Turecko 0:1 (0:0)
Branka: 83. Turan. Rozhodčí: Oliver (Angl.).
Kazachstán: Pokatilov - Šomko, Logviněnko, Malyj, Abdulin, Gorman (78. Tagybergen) - Islamchan (85. Kukejev), Schmidtgal, Smakov (67. Bejsebekov), Konysbajev - Chižničenko. Trenér: Krasnožan.
Turecko: Babacan - Balta, Kaya (75. Tasdemir), Aziz, Gönül - Inan, Topal (46. Sen), Tufan (64. Bulut) - Turan, Yilmaz, Calhanoglu. Trenér: Terim.
Lotyšsko - Nizozemsko 0:2 (0:0)
Branky: 67. Wijnaldum, 71. Narsingh. Rozhodčí: Moen (Nor.).
Lotyšsko: Vanins - Maksimenko, Jagodinskis, Gorkšs, Freimanis (37. Gabovs) - A. Višnakovs (75. Karašausks), Zjuzins, Ikaunieks, Tarasovs - Šabala (62. E. Višnakovs), Rakels. Trenér: Pahars.
Nizozemsko: Cillessen - Willems (77. Janmaat), Martins Indi, De Vrij, Van der Wiel - Narsingh, Sneijder, Blind - Huntelaar, Depay (87. Lens), Van Persie (63. Wijnaldum). Trenér: Hiddink.
Skupina B:
Andorra - Kypr 1:3 (1:2)
Branky: 2. vlastní Dosa Júnior - 13., 45. a 53. Mitidis. Rozhodčí: Welz (Něm.).
Wales - Belgie 1:0 (1:0)
Branka: 25. Bale. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Bosna a Hercegovina - Izrael 3:1 (2:1)
Branky: 42. a 75. Višča, 45.+2 Džeko z pen. - 41. Ben Haim II. Rozhodčí: Buquet (Fr.).
Skupina H:
Norsko - Ázerbájdžán 0:0
Rozhodčí: Gil (Pol.).
Chorvatsko - Itálie 1:1 (1:1)
Branky: 11. Mandžukič - 36. Candreva z pen. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). ČK: 90. Srna (Chorvatsko).
Malta - Bulharsko 0:1 (0:0)
Branka: 56. Popov. Rozhodčí: Stavrev (Mak.).

Reklama