Hlavní obsah

Vstřelený gól nám spíš uškodil, shodli se reprezentanti po porážce na Islandu

Reykjavík

Místo toho, aby nás parádní trefa Bořka Dočkala nasměrovala k zisku tří bodů, spíše nám paradoxně uškodila, shodli se kouč Pavel Vrba i jeho svěřenci. Český tým se totiž v šestém zápase evropské kvalifikace po vedoucím gólu až příliš stáhl do obranné ulity, Island se vzchopil a dvěma trefami duel otočil. „Rozhodla hlavně nedůslednost po naší vstřelené brance,“ mrzelo Vrbu.

Foto: Sigtryggur Johannsson, Reuters

Tomáš Sivok (vlevo) bojuje o míč s Birkirem Bjarnasonem.

Článek

Gólový účet zápasu načal Dočkal, který po Necidově přiťuknutí vypálil přesně do horního růžku a Rosický a spol. mohli slavit. „Radost z gólu mám, ty za nároďák neomrzí," říkal Dočkal v rozhovoru pro Českou televizi. „Ale srovnat ho s tím, co jsem vstřelil Nizozemsku se nedá, protože tehdy jsme vyhráli," pokračoval sparťanský záložník.

Češi se po vstřelené brance příliš stáhli a domácím trvalo pouhých pět minut, než se prosadili. „Dnešní zápas rozhodla hlavně nedůslednost po naší vstřelené brance. Inkasovat po pěti minutách je chyba," měl jasno Vrba.

„Paradoxně mi přišlo, že jak jsme šli do vedení, tak nám to spíš ublížilo," přitakával Dočkal. "Začali jsme hrát hodně pasivně, do té doby jsme hru celkem kontrolovali a Island do ničeho moc nepouštěli. Pak jsme se stáhli moc hluboko a začalo přibývat standardek. Bohužel jednu jsme nepohlídali a soupeř vyrovnal a potom jsme si dali skoro vlastní gól." „Uškodilo nám to," souhlasil také brankář Petr Čech.

Gólman, který ještě stále patří Chelsea, střelu Gunnarssona sice vystihl, balón tečoval, ale ten stejně rozvlnil síť za jeho zády. „Jak tomu zabránit? Vyhrát ten souboj, který akci předcházel," přemýšlel Čech nahlas. „Trefil to parádně," uznal plzeňský rodák pro ČT.

Zase na začátku

Čeští fotbalisté po čtyřech výhrách na začátku kvalifikace podruhé za sebou klopýtli. Nejdřív remizovali s Lotyšskem, teď nechali všechny tři body v Reykjavíku. Kromě Islandu navíc tři body vytěžili také rivalové Nizozemci i Turci. Rosický a spol. tak klesli na druhou příčku a na třetí Oranje mají k dobru už jen tři body.

„Jsme zase na začátku. Situace po čtyřech vítězstvích vypadala výborně, teď jsme poztráceli pět bodů. Ale kdyby nám někdo před začátkem kvalifikace řekl, kolik budeme mít v této fázi bodů, možná by nás to potěšilo," nehází flintu do žita Čech.

Trenér Vrba byl mnohem mrzutější. „Je to samozřejmě velká komplikace, toto je už druhá ztráta. Dvou ztracených bodů s Lotyšskem je opravdu škoda a dnešní porážka samozřejmě také. V září se pravděpodobně rozhodne o všem," hledí už teď Vrba na domácí zápas s Kazachstánem a v Lotyšsku.

Reklama

Související témata: