Hlavní obsah

Když se podíváte, jaké jsme dostali góly, je to hloupá porážka, řekl po pádu na Islandu Vrba

Když k němu přilétla otázka na vítězný gól Islaďanů, který útočníku Sigthórssonovi připravil fatální chybou záložník Lukáš Vácha, trenér Pavel Vrba si lehce povzdechl. "Když se podíváte, jaké jsme dostali góly, je to hloupá porážka. I bolestná," řekl Vrba po páteční prohře 1:2 v Reykjavíku, po níž český tým přišel o pozici lídra skupiny a zkomplikoval si cestu na mistrovství Evropy.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Nechtějí nás pustit na celé hřiště! Trenér Pavel Vrba (vpravo) v živé debatě s manažerem náodního týmu Dušanem Fitzelem.

Článek

Obrovská hrubka stála reprezentaci body už podruhé v řadě. V březnu proti Lotyšsku pro změnu špatně rozehrál standardní situaci Váchův spoluhráč ze Sparty Bořek Dočkal, soupeř šel po brejku do vedení. Na Islandu Vácha namazal v pokutovém území Sigthórssonovi, ten udělal kličku brankáři Petru Čechovi a domácí dokonali českou zkázu.

Jak si Vrba vysvětluje taková zaváhání? „Je to mezinárodní fotbal, musíme si uvědomit, že tempo hry je úplně jiné než v české lize. Pokud si to hráči neuvědomí, budou se dostávat pod tlak a chyby udělají. Je to už o zkušenostech," prohlásil kouč.

Po svých svěřencích požaduje, aby si v situacích, pokud jsou řešitelné, počínali konstruktivně. S tím, že v některých momentech situaci nejlépe řeší odkop. Což byl  jistojistě případ klíčového momentu ze stadionu v Reykjavíku.

„Ovšem na druhou stranu jsme zase někdy mohli vyjet a místo toho jsme zbytečně odkopávali. Bavit se o té klíčové situaci je složité, ale obecně, když máte míč pod kontrolou a dostanete gól při ztrátě před vápnem, je to chyba," pověděl Vrba. „Pokud nebudou hrát česká mužstva evropské poháry, hráči chyby dělat budou, protože si myslí, že mohou hrát v takovém tempu jako českou ligu," dodal kouč.

Jeho mužstvo se po čtyřech podzimních kvalifikačních výhrách zaseklo, v letošním roce ještě nezvítězilo. Kromě porážky s Islandem a remízy s Lotyšskem podlehl v přípravě na Slovensku. Po pádu v Reykjavíku přišli Češi o první příčku, na které je vystřídal právě Island. Navíc se jim už na tři body přiblížili Nizozemci.

„Komplikace to je, protože z posledních dvou utkání jsme uhráli jen bod, což není příjemné," řekl Vrba. V září jeho tým čekají zápasy s Kazachstánem (doma) a v Lotyšsku. „Když v nich uhrajeme šest bodů, můžeme se dostat zpátky na první místo. Pokud je neuhrajeme, bude to velká komplikace," konstatoval Vrba.

Reklama

Související témata: