Hlavní obsah

Arménie - Portugalsko 2:3Ronaldo zařídil hattrickem výhru Portugalska, Němci nastříleli sedm gólů

Praha
Aktualizováno

Čtvrtou výhru v řadě si v kvalifikaci o postup na evropský šampionát v příštím roce připsali fotbalisté Portugalska. Tým z Pyrenejského poloostrova sice s domácí Arménií prohrával, obrat ale hattrickem zařídil Cristiano Ronaldo. Portugalci tak po výhře 3:2 drží vedoucí příčku ve skupině I. Stejně je na tom ve skupině D také Polsko, které zdolalo Gruzii 4:0. Robert Lewandowski nastřílel tři góly v samotném závěru zápasu. A to během čtyř minut. Němci deklasovali Gibraltar 7:0 a na vedoucí Poláky ztrácejí jediný bod. Třetí hattrick dne zaznamenal André Schürrle.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Fabio Coentrao (vpravo) se raduje společně se střelcem Cristianem Ronaldem z jednoho z jeho gólů proti Arménii.

Článek
Fotogalerie

Ronaldo v Jerevanu nejprve ve 29. minutě z penalty odpověděl na vedoucí trefu Pizzelliho. Mezi 55. a 58. minutou kanonýr Realu Madrid po individuálních akcích přidal další dva zásahy a zkompletoval třetí hattrick za národní tým a celkově 35. v kariéře.

Portugalci si ale závěr dobře rozjetého zápasu sami zkomplikovali, protože po hodině hry byl po druhé žluté kartě vyloučen záložník Tiago a v 72. minutě snížil bývalý obránce Českých Budějovic Mchojan. Hosté nicméně i v oslabení těsný náskok udrželi a tabulku vedou o dva body před Dánskem, které v Kodani porazilo 2:0 Srbsko.

Němci se rozstříleli ve druhé půli

Lewandowski ve Varšavě úřadoval až v úplném závěru. Útočník Bayernu Mnichov nejprve v 89. minutě zvýšil na 2:0 a další dvě trefy přidal v nastaveném čase. Úvodní gól Polska vstřelil v 62. minutě do gruzínské sítě jiný ofenzivní hráč Milik. Svěřenci Adama Nawalky mají po šesti utkáních dál jednobodový náskok na Německo.

Úřadující mistři světa na portugalském stadiónu Algarve vedli nad Gibraltarem po poločase jen 1:0, ale v druhé půli přidali dalších šest branek. Vedle Schürrleho hattricku se dvakrát prosadil Kruse a jednou Gündogan s Bellarabim. Gibraltar prohrál i šestý zápas a má celkové skóre 1:34. Třetí Skotsko remizovalo 1:1 v Irsku.

Řecko překvapivě prohrálo 1:2 na Faerských ostrovech a zůstává poslední ve skupině F s pouhými dvěma body. Souboj vedoucích týmů Rumunska a Severního Irska skončil bezbrankovou remízou, takže Rumuni zůstali první o bod před dnešním soupeřem.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina D:
Varšava: Polsko - Gruzie 4:0 (0:0)
Branky: 89., 90.+2, 90.+3 Lewandowski, 62. Milik.
Dublin: Irsko - Skotsko 1:1 (1:0)
Branky: 38. Walters - 47. vlastní O'Shea.
Algarve: Gibraltar - Německo 0:7 (0:1)
Branky: 28., 65. a 71. Schürrle, 47. a 81. Kruse, 51. Gündogan, 57. Bellarabi.
Skupina F:
Helsinky: Finsko - Maďarsko 0:1 (0:0)
Branka: 82. Stieber.
Belfast: Severní Irsko - Rumunsko 0:0
Tórshavn: Faerské ostrovy - Řecko 2:1 (1:0)
Branky: 32. Hansson, 70. Olsen - 84. Papastathopulos.
Skupina I:
Jerevan: Arménie - Portugalsko 2:3 (1:1)
Branky: 14. Pizzelli, 72. Mchojan - 29. z pen., 55. a 58. Ronaldo. ČK: 62. Tiago (Portug.).
Kodaň: Dánsko - Srbsko 2:0 (1:0)
Branky: 13. Y. Poulsen, 87. J. Poulsen.

Reklama